Girls go circular

Ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες για την κυκλική οικονομία

Το έργο Girls Go Circular σκοπεύει να παράσχει έως το 2027 σε 40.000 μαθήτριες ηλικίας 14-19 ετών ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες μέσω ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με την κυκλική οικονομία.

girlsgocircular2

Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 41% των αποφοίτων σπουδών STEM (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών) και το 19% των ειδικών ICT (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών). Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που εισέρχονται στην αγορά ψηφιακών δεξιοτήτων θα εξασφάλιζε επιπλέον 16 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνες, μια πιο ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε ηγετικές θέσεις όχι μόνο αυξάνει την κερδοφορία αλλά βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και άλλους δείκτες ομαδικής απόδοσης. Υπό τον συντονισμό του EIT RawMaterials, το έργο Girls Go Circular συμβάλει, στον βαθμό που του αναλογεί, στη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων βοηθώντας κορίτσια ηλικίας 14-19 ετών στη Ευρώπη να αναπτύξουν τις ψηφιακές και επιχειρηματικές τους δεξιότητες ενώ αποκτούν γνώσεις σχετικά με την κυκλική οικονομία.

Το online εκπαιδευτικό έργο, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Circular Learning Space», παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές ενότητες αντικείμενα όπως ηλεκτρονικά απόβλητα, κλιματική αλλαγή, τροφή, ή ρομποτική. Οι ενότητες αυτές βασίζονται σε μια εκπαιδευτική προσέγγιση της μάθησης μέσω πρακτικής εφαρμογής μεταδίδοντας γνώσεις και δεξιότητες μέσω μιας διαδραστικής δομής στη βάση δοκιμασιών.

girlsgocircular1

Το Νέο Εικονικό Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας ετοιμάζεται….

vpalmΜε αφορμή την παρουσίασή τους στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, ανακάλυψα την ομάδα έργου e-palm.

Το έργο e-ΠαλΜ έχει στόχο τη δημιουργία του Εικονικού Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας! Οι επισκέπτες μέσω της εφαρμογής θα μπορούν με τη χρήση ενός απλού υπολογιστή ή tablet να περιηγηθούν διαδικτυακά σε όλο το μουσείο και να λάβουν χρήσιμες επιστημονικές πληροφορίες για τα εκθέματά του!

Η ομάδα του έργου e-ΠαλΜ δουλεύει συστηματικά εδώ και μήνες για να αναπτύξει την πλατφόρμα για το Νέο Εικονικό Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας και να δημιουργήσει το ψηφιακό υλικό που θα είναι διαθέσιμο σε αυτήν. Τις τελευταίες εβδομάδες αφού τελείωσε η ανάπτυξη των επιμέρους εφαρμογών της και η ψηφιοποίηση του επιστημονικού υλικού, η ομάδα δουλεύει στην ανάρτηση του επιστημονικού υλικού. Στο βίντεο που ετοιμάσαμε μπορείτε να πάρετε μία πρώτη γεύση του νέου Εικονικού Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας με το περιεχόμενο που έχει ανέβει μέχρι αυτή τη στιγμή.