Εικονική & Επαυξημένη Πραγματικότητα AR/VR

Η χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας ΕΠ (VR) και της Επαυξημένης Πραγματικότητας ΕπΠ (AR) είναι από τις πιο συναρπαστικές τεχνολογικές εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Με την εικονική πραγματικότητα μπορεί ο μαθητής να ζήσει την εμπειρία ενός πραγματικού κόσμου σε ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον ενώ η επαυξημένη πραγματικότητα προβάλει ψηφιακό περιεχόμενο πάνω στον πραγματικό κόσμο.

ar vr mr

Η Εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) (Εικονική Πραγματικότητα) είναι ένα αλληλεπιδραστικό, τρισδιάστατο περιβάλλον, παραγόμενο από υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να “εμβυθιστεί” [Lanier et al., 1989]. (Εμβύθιση είναι η ψευδαίσθηση που έχει ο χρήστης αναφορικά με την ύπαρξή του μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον [Slater et al., 1994] και πρακτικά προσεγγίζεται ως ο βαθμός στον οποίο το σύστημα ΕΠ επιτυγχάνει να απομονώσει το χρήστη από το φυσικό του περιβάλλον. Για να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός βαθμός εμβύθισης χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές όπως είναι τα κράνη ΕΠ με ακουστικά και δυνατότητες στερεοσκοπικής προβολής (VR headset), γάντια και ολόσωμες φόρμες. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, να γίνεται συνδυαστική χρήση όλων των συσκευών. Συνήθως, ένα κράνος, ή ένα ζευγάρι στερεοσκοπικά γυαλιά (3D Glasses) από μόνα τους είναι ικανά να προσφέρουν λειτουργικό βαθμό απομόνωσης από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.)

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα ΕπΠ (Augmented Reality AR), ( Επαυξημένη Πραγματικότητα) αντίθετα, αντιστρέφει τον παραπάνω ορισμό που βασίζεται στην «εμβύθιση» του χρήστη σε ένα φανταστικό κόσμο, ενσωματώνοντας την πληροφορία που παράγει ο υπολογιστής στον πραγματικό κόσμο του χρήστη. Τα τρία χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επαυξημένη πραγματικότητα είναι τα εξής: Συνδυάζει το πραγματικό και το εικονικό, είναι διαδραστική σε πραγματικό χρόνο, η πληροφορία χωροθετείται στις τρεις διαστάσεις.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality – AR) & Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality – VR) στην Εκπαίδευση

Δημιουργία εικόνας AR (blipp) με το πρόγραμμα Blippar

Διαδραστική αφίσα επαυξημένης πραγματικότητας του ΚΠΕ Πεταλούδων

Το Assemblr EDU είναι μια πλατφόρμα που μας επιτρέπει να κάνουμε διαδραστικές, συνεργατικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες μάθησης με 3D & AR. Για την προβολή και δημιουργία αντικειμένων θα χρειαστούμε την εφαρμογή Assembler ή Assemblr EDU. (Μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα 3D/AR με τη web έκδοση και με τα apps. Για να προβάλουμε τις εμπειρίες AR θα χρειαστούμε το app για κινητό/τάμπλετ.)

Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που μπορεί να έχουν χρήση και στην εκπαίδευση: 3d Bear , Arloopa , Quiver, Landscape AR

Πηγή: etwinning seminars

“Σε μια δέσμη φωτός” – Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν

Μην σταματήσεις ποτέ ν’ αναρωτιέσαι. Η περιέργεια είναι το πρώτο βήμα για την έρευνα“. (Άλμπερτ Αϊνστάιν, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Jennifer Berne

Εικονογράφηση: Vladimir Radunsky

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Ocean Wise – Μαθαίνουμε για τον ωκεανό & την κλιματική αλλαγή

Στο Ocean Wise, υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς να φέρουν τον αλφαβητισμό στον ωκεανό στις τάξεις τους και να ενδυναμώσουμε τους μαθητές να αναλάβουν δράση ενώ εμβαθύνουν τη σύνδεσή τους με τον ωκεανό. Τα εκπαιδευτικά μας κιτ κάνουν ακριβώς αυτό. Με πληροφορίες από την πιο πρόσφατη επιστήμη και έρευνα από τις δικές μας πρωτοβουλίες διατήρησης, Θαλασσοδάση, Ρύπανση Ωκεανών, Φάλαινες και Θαλασσινά και Αλιεία, Γνώση των Ιθαγενών και ενεργές και εποικοδομητικές παιδαγωγικές, κάθε κιτ αντιμετωπίζει τα διεπιστημονικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε εκπαιδευτικό κιτ είναι διαθέσιμο για το δημοτικό (τάξεις 3 έως 6), το γυμνάσιο (τάξεις 7 έως 8) και το γυμνάσιο (τάξεις 9 έως 12) και μεταφρασμένο στα γαλλικά και στα αγγλικά. Ο οδηγός του εκπαιδευτικού παρέχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων στην τάξη και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες συνδέονται με τις έννοιες του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών τους. Παρέχεται στους μαθητές ένα τετράδιο εργασίας για να ολοκληρώσουν τη διασκέδαση για την ηλικία, τις διαδραστικές δραστηριότητες όπως διαδικτυακά παιχνίδια, κολάζ, συζητήσεις και άλλα.

 

Το εκπαιδευτικό κιτ για τα είδη σε κίνδυνο (Species At Risk) αντιμετωπίζει τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης των ωκεανών, των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, της πλαστικής ρύπανσης και της απώλειας οικοτόπων μέσω των επιπτώσεών τους στα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν. Διερευνώντας τον αντίκτυπο αυτών των απειλών στη φάλαινα, τη φάλαινα δολοφόνο, τον μεγάλο λευκό καρχαρία, τη θαλάσσια χελώνα και τη θαλάσσια ενυδρίδα και τα ενδιαιτήματά τους, οι μαθητές θα μάθουν για τη διασύνδεση της υγείας των ωκεανών και της ζωής των ωκεανών.

Τα πλαστικά είναι παντού! Πώς επηρεάζουν τον ωκεανό μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Μέσω του εκπαιδευτικού κιτ Ocean Plastics, οι μαθητές θα μάθουν για τους κοινωνικοοικονομικούς και επιστημονικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πανταχού παρουσία των πλαστικών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών. Στη συνέχεια θα αποκτήσουν τις δεξιότητες, τα εργαλεία και τις γνώσεις για να σπάσουν το πλαστικό σχέδιο και να βοηθήσουν στην προστασία και αποκατάσταση του ωκεανού μας από την πλαστική ρύπανση.

Frieda and the Sustainable Development Goals

Frieda promoΤο βιβλίο “Frieda and the Sustainable Development Goals” (Η Φρίντα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης”  δημιουργήθηκε για να απλοποιήσει το μάθημα των παγκόσμιων στόχων, ώστε οι νεότεροι μαθητές να μπορούν να σχετίζονται και να κατανοούν καλύτερα τους ΣΒΑ. Το βιβλίο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με έναν διασκεδαστικό, πολύχρωμο και αξιόλογο τρόπο.

Η Φρίντα είναι ένα νεαρό κορίτσι που ξεκινά μια υπέροχη περιπέτεια για να επιφέρει θετικές αλλαγές στον κόσμο. Μια μέρα, η Ana από τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations) επισκέπτεται το σχολείο της Frieda για να διδάξει στην τάξη της σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – το παγκόσμιο σχέδιο για τη μείωση της φτώχειας και την προστασία του πλανήτη έως το 2030. Η Frieda αναπτύσσει μια παγκόσμια προοπτική και ενθαρρύνεται να αναλάβει δράση ενάντια στα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας: από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των απειλούμενων ειδών μέχρι τον τερματισμό της φτώχειας και την καταπολέμηση της ανισότητας.

Small Smurfs Big Goals

Η εκστρατεία «Μεγάλοι Στόχοι για τα Μικρά Στρουμφάκια» έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει όλους να μάθουν και να υποστηρίξουν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν και από τις 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015. 

17 goals smurfs

«Το μήνυμα της καμπάνιας επικεντρώνεται στην ιδέα ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανεξάρτητα από το μέγεθός του», είπε η Veronique Culliford, κόρη του Peyo, που δημιούργησε τα Στρουμφ το 1958. «Είναι τιμή και προνόμιο για τα Στρουμφ να να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη και να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με τη UNICEF».

“All of us, even a small Smurf, can achieve big goals!”

“Μάθηση με τεχνολογίες” – ηλεκτρονικό περιοδικό

μαθηση με τεχνολογιες

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μάθηση με τεχνολογίες» εκδίδεται από την Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση e-Δίκτυο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος».
Σκοπός του περιοδικού είναι ο γόνιμος επιστημονικός προβληματισμός, ο δημιουργικός διάλογος και η παραγωγή νέας γνώσης αναφορικά με τη χρήση και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση. Το παρόν περιοδικό εστιάζει ιδιαίτερα στις σύγχρονες πρακτικές χρήσης και αξιοποίησής τους, έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα στην καθημερινότητα της τυπικής μάθησης στη σχολική τάξη, της εκπαιδευτικής μονάδας, της διοίκησης της εκπαίδευσης, αλλά και στην καθημερινή ζωή παιδιών, εφήβων και επαγγελματιών (π.χ. εκπαιδευτικών), καθώς και ευρύτερα σε κάθε συνθήκη άτυπης μάθησης.

“Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο”, νέο βιβλίο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

ΓΙΑΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΗ Αθηνά, ο Ερμής και η Άρτεμη μαθαίνουν στη γιαγιά της Αθηνάς πώς να πλοηγείται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Της μιλούν για την υπερβολική ενασχόληση, τους κινδύνους που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα, στα διαδικτυακά παιχνίδια καθώς και πως να αποφεύγει τις διαδικτυακές απάτες…

Της δίνουν και μια κορυφαία συμβουλή:

Αν κάτι μας αναστατώσει στο διαδίκτυο το λέμε αμέσως σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

ΒιβλίοΤετράδιο Δραστηριοτήτων



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

“Πού πήγαν οι οθόνες;” της Helen Docherty

Πού πήγαν οι οθόνεςΌταν το Κλεφτρί φτάνει στην πόλη, το μόνο που θέλει είναι να κάνει καινούριους φίλους και να παίξει. Ωστόσο κανείς δεν ασχολείται μαζί του. Όλοι είναι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους. Ξαφνικά όμως όλες οι οθόνες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, και τότε είναι που ξεκινά η πραγματική διασκέδαση!

Το βιβλίο “Πού πήγαν οι οθόνες;” είναι μια ξεκαρδιστική ιστορία σε στιχάκια, με πολύ επίκαιρο μήνυμα, για τη χαρά της ζωής… μακριά από οθόνες!

 

Δραστηριότητες και lesson plans για την αγγλική έκδοση του βιβλίου:
The screen thief!

Παιδικό βιβλίο: «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας»

Χωράει ένα παιδικό βιβλίο όλους τους γρίφους, τα σύμβολα και τους μύθους ενός σπουδαίου έργου που μέχρι και σήμερα επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και ερμηνείες;

Σε μια επετειακή έκδοση που υπογράφει η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση και η οποία προορίζεται για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή ξεδιπλώνεται και επανασυστήνεται, έτοιμη να καλωσορίσει πρωτόγνωρες ιδέες και ερμηνείες. Εμπνευστής και πρωτομάρτυρας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Ρήγας, κορύφωσε με την περίφημη Χάρτα του όχι μόνο τη χαρτογραφική και γεωγραφική κουλτούρα της προεπαναστατικής εποχής, αλλά και τη δίψα του ελληνικού λαού για απελευθέρωση. Σήμερα, γίνεται θέμα ενός βιβλίου που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και αποκωδικοποιεί γρίφους και κρυμμένα μυστικά.

Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, συνοδεύεται από τη σμίκρυνση της Χάρτας του Ρήγα και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για συσκευές Android, μέσω της οποίας ζωντανεύουν σε τρισδιάστατη μορφή 15 σύμβολα πάνω στον χάρτη.

μικρος ΡήγαςΗ παιδική έκδοση «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο πριν από περίπου 250 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, παρά μόνο σκλαβιά. Ένα μικρό παιδί, ο Ρήγας, τολμά να σκεφτεί ελεύθερα και συγκρίνει τον αρχαίο πολιτισμό και τη δόξα της πατρίδας του, της Ελλάδας, με την άθλια κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, παρέα με ένα αγιοπούλι, θα περιηγηθεί σε αρχαίους τόπους, θα γνωρίσει μυθικούς ήρωες, θα παρακολουθήσει αρχαία δρώμενα, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες και, γεμάτος έμπνευση και πάθος, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλους τους λαούς. Για να πετύχει τον στόχο του, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει μια μεγάλη Χάρτα με μυστικά σύμβολα. Άραγε, θα καταφέρει να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή των υπόδουλων Ελλήνων;

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την Κλιματική Αλλαγή

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ενέταξε την κλιματική αλλαγή στα εκπαιδευτικά προγράμματά του σταδιακά από το 2017 και συγκρότησε ένα ξεχωριστό δομημένο πρόγραμμα που εφάρμοσε από τη σχολική χρονιά 2018-2019. Την άνοιξη του 2019 στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανέπτυξε το ΚΠΕ με το Worcester Polytechnic Institute (WPI) των ΗΠΑ, το εκπαιδευτικό πρόγραμμά αναδιαμορφώθηκε με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ανάγκης μετριασμού και προσαρμογής μας σε αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) για την κλιματική αλλαγή, που συνδιαμορφώθηκαν από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ και τέσσερις φοιτήτριες/τές του WPI και τα οποία αποτυπώθηκαν στο πόνημα Serious games for climate change (Gulezian et al., 2019).

Τα παιχνίδια που προέκυψαν από αυτή τη γόνιμη συνεργασία παρουσιάζονται σε αυτόν τον ιστότοπο με την ελπίδα να συμβάλουν στην επείγουσα ανάγκη για κατανόηση του ζητήματος και ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η εφαρμογή τους ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτελεσματικότητα της βιωματικής μάθησης και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού παιχνιδιού.

Επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο εδώ