Βιντεο-ξεφυλλίσματα από τις εκδόσεις Πατάκη

.jpg

Βιντεο-ξεφυλλίσματα #2–«Μη και μη και ο φιλαράκος» της Μελίνας Καρακώστα, εικ. Χρύσα Λαμπρακοπούλου (Από τη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, επίπεδο 1 – Καβουράκια, για μαθητές της Α΄και Β΄τάξης που διαβάζουν μόνοι τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο /  ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Άγγελος ζούσε σε μία πολυκατοικία με πιλοτή. Εκεί γνώρισε και τον Φιλαράκο, ένα χαριτωμένο σκυλάκι. Η μητέρα του τον αγαπούσε πολύ, αλλά τον έπνιγε με τα τόσα «μη» και «πρόσεχε» που του έλεγε και ούτε που ήθελε να ακούσει για τον Φιλαράκο. Αλλά ο Άγγελος κατάφερε τελικά και την έπεισε κι έτσι ο Φιλαράκος έγινε μέλος της οικογένειας.)

Βιντεο-ξεφυλλίσματα #3–«Ο φαφούτης αδερφός» της Μαρίας Ρουσάκη, εικ. Μαντλέν Φροσό (Από τη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, επίπεδο 2 – Ψαράκια, για μαθητές της Α΄και Β΄τάξης που έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης. / ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Κίμωνας περνάει τον δίδυμο αδερφό του σε όλα. Ειδικά στο χάσιμο των… δοντιών! Ο Λεωνίδας θέλει να του βγουν και τα δικά του δόντια, όμως αυτά αρνούνται να κουνηθούν. Πώς να βγουν, ώστε να νιώσει την ίδια χαρά με τον αδερφό του; Θα τα τραβήξει με σκοινί; Θα τρώει συνέχεια μήλα; Θα τα σπρώχνει με τη γλώσσα του; Μήπως δεν πρέπει να βιάζεται τόσο πολύ ο Λεωνίδας; Κάποια στιγμή το δοντάκι θα βγει. Πώς; Από μια έκπληξη!)

Βιντεο-ξεφυλλίσματα #4–«Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι» της Σώτης Τριανταφύλλου, εικ. Ντ. Σταματιάδη (Από τη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, επίπεδο 3 – Δελφινάκια, για μαθητές της Α΄και Β΄τάξης που διαβάζουν μόνοι τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο. /  ΥΠΟΘΕΣΗ: Τι γίνεται όταν η Μιλένα αρνείται να φάει το ψάρι που για πολλοστή φορά τής σερβίρει η μητέρα της; Στην αρχή αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας, αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και έπεσε με τα μούτρα σε σοκολατούχα γάλατα και ντόνατς. Μέχρι που το στομάχι της δεν άντεξε… Ευτυχώς που τα δίδυμα αδέλφια της θα τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση.)

Βιντεο-ξεφυλλίσματα #5–«Μια ζεστή μικρή αγκαλιά» της Μάνιας Καπλάνογλου, εικ. Εύη Τσακνιά (Από τη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, επίπεδο 3 – Δελφινάκια, για μαθητές της Α΄και Β΄τάξης που διαβάζουν μόνοι τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο. / ΥΠΟΘΕΣΗ: Το φεγγάρι κρυώνει κάθε βράδυ εκεί ψηλά και θέλει να βρει μια ζεστή μικρή αγκαλιά. Έτσι αρχίζει ένα μακρύ ταξίδι σε ουρανό και γη αναζητώντας τη φιλία και την αγάπη. )

Ψηφιακά Online puzzle – “i’m a puzzle”

Τα παζλ απευθύνονται σ’ όλες τις ηλικίες ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης – ψυχαγωγίας.

Για τη δημιουργία ψηφιακών online παζλ, εκτός από το jigsawplanet και το jigzone μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το im-a-puzzle

 

imapuzzle

Ανεβάζουμε ένα αρχείο εικόνας (upload your image below), επιλέγουμε τον αριθμό και το είδος των κομματιών και μπορούμε να το μοιραστούμε (share) ιδιωτικά ή δημόσια.

Ας δημιουργήσουμε και ας διασκεδάσουμε… (puzzle)

Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση! – Σερ Κεν Ρόμπινσον • TED2010

Σε αυτήν την καυστική και συγχρόνως διασκεδαστική ομιλία,ο Σερ Κεν Ρόμπινσον, συνεχίζοντας την απίθανη ομιλία που έδωσε στο TED το 2006,συνηγορεί υπέρ της δραστικής αλλαγής που πρέπει να γίνει από τα σχολεία που παρέχουν τυποποιημένη μάθηση σε αυτά που κάνουν εξατομικευμένη διδασκαλία,δημιουργώντας τις συνθήκες όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα ταλέντα των παιδιών .

“Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται…” – Celestin Freinet

«Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (2006) του Daniel Losset.

Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966).

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης. Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο.

CÉLESTIN FREINETΉταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό.

Η σημασία των ηλεκτρονικών βιβλίων (ebooks) στην εκπαίδευση

ebooksΗ εισαγωγή της τεχνολογίας στις τάξεις είχε θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούν ομόφωνα για τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων στην εκπαίδευση.

Ο στόχος των eBooks είναι να απλοποιήσουν και να ενισχύσουν τη συνολική εμπειρία μάθησης. Τα Ψηφιακά Βιβλία κάνουν τη διαδικασία μάθησης πιο διαδραστική και ελκυστική.

Αντί να ακούνε ένα άτομο να μιλά συνεχώς, οι μαθητές μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών βιβλίων στη διδασκαλία στην τάξη κάνει τη μάθηση μια διασκεδαστική και συναρπαστική εμπειρία. Πέρασαν οι εποχές που οι μαθητές έπρεπε να κουβαλούν καθημερινά μια τσάντα γεμάτη βιβλία στις τάξεις και στο σπίτι.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία να εισέρχονται στον εκπαιδευτικό τομέα, μια συσκευή αρκεί για να συμπεριλάβει το αναλυτικό πρόγραμμα ολόκληρου του έτους. Αυτά τα ψηφιακά βιβλία μπορούν να παρουσιαστούν σε μαθητές σε πολύ νεαρή ηλικία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, διασφαλίζοντας ότι η μάθηση δε θα γίνει ποτέ βαρετή για αυτούς.

Ένα αποτελεσματικό σύστημα μάθησης πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν επιφέρει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βοηθά τους μαθητές να μαθαίνουν καλύτερα και γρηγορότερα.

Τα κορυφαία 8 πλεονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρονικών βιβλίων στην εκπαίδευση είναι:
Μελέτη οπουδήποτε και οποτεδήποτε
Πρόσβαση εκτός σύνδεσης σε ηλεκτρονικά βιβλία
Πολλαπλές διαδραστικές λειτουργίες
Εκπαιδευτική Αξία
Πειραματισμός με την επαυξημένη πραγματικότητα
Εξοικονόμηση κόστους εκτύπωσης
Παροχή Ενημερωμένου Περιεχομένου στους μαθητές
Διαδραστικές αξιολογήσεις

Δημοφιλής καταστήματα ηλεκτρονικών βιβλίων είναι τα Amazon Kindle, Apple Books, Google Play Books

 

Πηγή: Importance of eBooks in education (e-twinning lessons)

Πηγή: 7 Ways Audiobooks Benefit Students Who Struggle with Reading (e-twinning lessons)

RoboGirls – Ενδυναμώνοντας τα κορίτσια στην εκπαίδευση STEAM μέσω Ρομποτικής και Προγραμματισμού

Empowering girls in STEAM through robotics and coding

robogirlsΗ υποεκπροσώπηση των γυναικών στο STEAM είναι ένας σημαντικός τομέας ανησυχίας για τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητές τα τελευταία 50 χρόνια και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το πεδίο εξακολουθεί να είναι συντριπτικά ανδρικό. Παρόλο που ο τομέας αναπτύσσεται ραγδαία και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, το μερίδιο των γυναικών σε αυτόν τον τομέα μειώνεται.

Το έργο RoboGirls στοχεύει στην οικοδόμηση της ικανότητας των εκπαιδευτικών να οργανώνουν και να εφαρμόζουν καινοτόμες, βιωματικές δραστηριότητες STEAM με τη χρήση ρομποτικής και κωδικοποίησης για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, την ενδυνάμωση, την ενθάρρυνση και την ενεργή συμμετοχή των κοριτσιών στις ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να είναι σε θέση να ενεργούν και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ψηφιακή εποχή.

Οδηγός για εκπαιδευτικούς

Περιοδικό ΕΡΚΥΝΑ – Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών θεμάτων

Η ΕΡΚΥΝΑ είναι το ηλεκτρονικό – επιστημονικό περιοδικό με ελεύθερη πρόσβαση, της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε.).

Σκοπός του περιοδικού είναι η δημοσίευση πρωτότυπων άρθρων ή εργασιών, που δεν έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν ή δεν έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο επιστημονικό περιοδικό ή συνέδριο.

Το περιοδικό εκδίδεται μέχρι τρεις φορές το χρόνο, ενώ προβλέπονται και έκτακτα τεύχη τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδική θεματολογία και αφιερώματα.

Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση

Το περιοδικό Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση στοχεύει να αποτελέσει ένα φόρουμ διαλόγου, επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας δύο μεγάλων επιστημονικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας. Φιλοδοξεί να προσελκύσει και να δημοσιεύσει πρωτότυπες εργασίες, ερευνητικές μελέτες, αναφορές και βιβλιοκριτικές που επικεντρώνονται στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο των φυσικών-περιβαλλοντικών επιστημών και των τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – Πρόγραμμα αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Το έργο «Παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για την εκπαίδευση μαθητών στην αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών – ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού – Ψηφιακή Βάση Δεδομένων – Υποδομές για ένα Ψηφιακό Σχολείο και Ψηφιακό Υλικό για τα Σχολεία» έχει στόχο:

  • το σχεδιασμό και
  • την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών εργαλείων αξιοποιήσιμων ενδοσχολικά στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας, για την εκπαίδευση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τα παιδιά αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και είναι αναγκαίο να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Είναι χρήσιμο να μάθουν πως να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, καθώς και τις ενέργειες, που πρέπει να κάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση και τις συνέπειες τέτοιων φυσικών καταστροφών.

Το πρόγραμμα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ αποβλέπει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών εργαλείων, τα οποία θα εκπαιδεύουν τους μαθητές:

  • για τις αίτιες δημιουργίας φυσικών καταστροφών,
  • τις επιπτώσεις τους τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον,
  • για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών τους.

Καλύπτονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα αντικείμενα:
Σεισμοί, Ηφαιστειακή Δραστηριότητα, Τσουνάμι, Κατολίσθηση, Βροχή, Πλημμύρα, Λασπορροή, Χιόνι, Χαλάζι, Καταιγίδα, Ομίχλη, Καύσωνας, Παγετός, Άνεμος, Δείκτης Ανθρώπινης Δυσφορίας, Πυρκαγιά, Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Ηλιακή Ακτινοβολία, Όζον.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ειδικές οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ειδικές οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

“eikona ζωής” για το παιδί

Το “eikona ζωής” είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που έχει ως κύριο στόχο την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του αυριανού ενεργού πολίτη, δλδ του παιδιού.