Γνωριμία με το web2 εργαλείο “ideaboardz.com”

Ένα διαδικτυακό εργαλείο χρήσιμο στη συλλογή απαντήσεων σε ερωτήματα.

ideaboardz

Στην ιστοσελίδα ideaboardz.com/ με ευκολία (χωρίς εγγραφή) δημιουργούμε το ερώτημά μας και δίνουμε τα πεδία (sections) για τις πιθανές απαντήσεις.

Μοιραζόμαστε το link και λαμβάνουμε τα αποτελέσματα σε αρχείο pdf ή excel (ομαδοποιημένα ανά φύλλο).

Ένα παράδειγμα χρήσης “web2 εργαλεία

Οργανούληδες: Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων

Ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ωνάση, για μαθητές Δημοτικού (ηλικίας 7 έως 11 ετών) που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για την υγεία τους και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια.

Orgamites 2

Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την υγεία μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά;

Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία, και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, ήρθε τώρα και στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

Γνωρίστε τους Οργανούληδες

Πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σου;

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο είναι ισχυροί. Μπορούμε να το ανακαλύψουμε…

Δοκιμάζουμε τον κωδικό μας στις ιστοσελίδες passwordmeter , howsecuremypassword , howsecureismypassword και βλέπουμε αν θα τον κρατήσουμε ή όχι!

howsecure

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας – 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

stop racism 3

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους  70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ,που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της  ανισότητας  ανάμεσα στις φυλές. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου δεν είναι μόνο πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 του Συντάγματος) και δέσμευση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωταρχική υποχρέωση της εκπαίδευσης που παρέχει μια δημοκρατική κοινωνία, μιας εκπαίδευσης που οφείλει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καταπολεμά τις προκαταλήψεις, τις ρατσιστικές τάσεις και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και να προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες: το σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, την αποδοχή κάθε μορφής ετερότητας (φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής, έμφυλης, κοινωνικής, οικονομικής), την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

stop racism 1

Unicef, Συνήγορος του Παιδιού, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ινστιτούτο για Δικαιώματα, Ισότητα και Ετερότητα nstitute for Rights Equality & Diversity), Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, COMPASS Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Εργαλεία για την Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της Ο.Λ.Μ.Ε.,  και Σχολείο χωρίς σύνορα: Οδηγός αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, Actionaid.

Εκπαιδευτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής:
α) Τι είναι ρατσισμός; Ποια τα είδη του;

β) Εργαστήρι 1: «Οι διαφόρων ειδών Άλλοι»
γ) Εργαστήρι 2: «Είμαι ρατσιστής; Ένα καθημερινό τεστ»


Δημοκρατική Παιδεία: Εκπαιδευτικό υλικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία», του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

stop racism 2
Ενδεικτικά προτεινόμενες Ταινίες βίντεο

«Ο ξένος»
Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ξενοφοβία, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: Ένας ξένος στην οικογένειά μας».

«Ο λαθρεπιβάτης»
Αντιρατσιστική ταινία μικρού μήκους του 1994, που καταγγέλλει όχι μόνο τον καθημερινό ρατσισμό
πολλών ανθρώπων, αλλά και την αδιαφορία των περισσοτέρων.

«Κι ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!»
Βίντεο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μια τάξη, φυλετικά διαχωρισμένη
Το 1968, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μία δασκάλα, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα στους μαθητές της, σ’ ένα σχολείο της Iowa. Το αποκαλυπτικό αυτό πείραμα αφορούσε τον ρατσισμό και την προκατάληψη στην διαφορετικότητα. Χώρισε τους μαθητές της σε δύο ομάδες, εκείνους με γαλάζια μάτια κι εκείνους με καφέ μάτια, και αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Ιστότοποι για αξιόπιστη μεταφορά μεγάλων αρχείων

Στις ιστοσελίδες filetransfer.io (έως 6Gb) και wetransfer.com (έως 2Gb) μπορούμε να ανεβάσουμε (upload) αρχεία μεγάλου μεγέθους, που δεν αποστέλλονται μέσω email και να στείλουμε το link ώστε να τα κατεβάσει (download) κάποιος άλλος χρήστης.

filetransfer

ΕΡΤ Report – «Το πείραμα» – Μια ιστορία σχολικής διαμεσολάβησης

Ενδοσχολική βία, ρατσισμός, φτώχεια, παιδική εργασία, σχολική διαρροή, εντάσεις και έντονη παραβατικότητα. Τα παιδιά μοιράζονται ιστορίες σχολικής διαμεσολάβησης. Ένα “πείραμα” που πέτυχε!

Η κοινωνία εισβάλλει στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά έχουν φυσική επιθετικότητα και ανάγκη επιβολής. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Όχι όμως παντού. Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» παρουσιάζει το πείραμα που ξεκίνησε μία φωτισμένη εκπαιδευτικός το 2005 σε μία από τις πιο δύσκολες περιοχές της Αττικής: τον Ασπρόπυργο. Εκπαίδευσε μαθητές να διαμεσολαβούν στους καβγάδες των συμμαθητών τους. Η Εμμανουέλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμετρζιάν και η Μάχη Νικολάρα καταγράφουν διηγήσεις που συγκλονίζουν. Παιδιά-αγρίμια που ημερεύουν και γίνονται διαμεσολαβητές. Παιδιά-θύματα που αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να συμμετέχουν και να διεκδικούν.

Η πλήρης εικόνα της ζωφόρου του Παρθενώνα ψηφιακά σε διαδικτυακή εφαρμογή

Η ζωφόρος του Παρθενώνα διατίθεται ψηφιακά για όλους σε μια νέα, διαδραστική, δίγλωσση και εύχρηστη διαδικτυακή εφαρμογή. Στη διεύθυνση www.parthenonfrieze.gr έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα του μοναδικού αυτού έργου τέχνης. Η εφαρμογή συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό.
Η εφαρμογή, η οποία προσφέρει στους χρήστες μια διαδραστική εμπειρία περιήγησης, υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία τριών φορέων: του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Μουσείου Ακρόπολης και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

parthenon zoforos

Η εξερεύνηση της ζωφόρου της Παρθενώνα, γίνεται μέσα από τέσσερις ενότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες των ερευνητών, με όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση και εκτενές γλωσσάρι, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης μπορεί να έχει άμεσα μια συνολική εικόνα αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου.

Στην ενότητα «Ο Παρθενώνας» περιλαμβάνονται κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για την  αρχιτεκτονική και τη γλυπτική διακόσμηση του ναού. Στην ενότητα «Γνωρίστε τη Ζωφόρο» ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει γενικά στοιχεία σχετικά με το θέμα, την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου.

Στην ενότητα «Εξερευνήστε τη Ζωφόρο» ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο ανά πλευρά και ανά λίθο. Η ενότητα «Θεματική Περιήγηση» επιτρέπει στον χρήστη να προσεγγίσει τη ζωφόρο μέσα από τα επιμέρους θέματά της: την προετοιμασία της πομπής, τους ιππείς που συμμετέχουν στην πομπή, τα άρματα, την πομπή των προσφορών και των ζώων για θυσία και τέλος την παράδοση του πέπλου στη θεά Αθηνά με την παρουσία των θεών του Ολύμπου.

Πηγή: https://www.ekt.gr/el/news/27088

Μαθαίνοντας για την Εργονομία στο Εργαστήριο Πληροφορικής

Η Εργονομία μελετά τις μεθόδους με τις οποίες σχεδιάζονται οι διάφορες συσκευές, τα εργαλεία και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθώς και τη διάταξη και τοποθέτηση τους στο χώρο εργασίας, ώστε να αποβούν ευχάριστα και αποδοτικά γι’ αυτόν, χωρίς όμως να βλάψουν την υγεία του. Επομένως, η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας, για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά.(Πηγή: e-books).

Η στάση του σώματός μας, όταν εργαζόμαστε με τον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια λάθος στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στα μάτια, στη μέση, στα χέρια, στον αυχένα μας.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Για κάθε πενήντα λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον δέκα λεπτά.

Ο Napo είναι ο ήρωας της εργονομίας: Ένα διασκεδαστικό βίντεο

Εργονομία – video

Εργονομία και Σωστή Στάση Εργασίας – video

Δραστηριότητες / κουίζ:

Εργονομία (Quiz) (Single Choice Set)

Παιχνίδι για την Εργονομία -wordwall

 

Δραστηριότητα εξάσκησης: Ας βοηθήσουμε το μαθητή να καθίσει σωστά μπροστά στον υπολογιστή του!

(κάνουμε κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα)

SearchCulture.gr

Το SearchCulture.gr είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου, o ενιαίος πολιτιστικός πληροφοριακός χώρος που ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” για την συγκέντρωση και ενοποίηση του συνόλου του Ελληνικού Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος που παράγεται από φορείς με Δημόσια χρηματοδότηση. Μέσω της υποδομής SearchCulture.gr, το ΕΚΤ είναι ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικών δεδομένων για τη Europeana

SCgr promo2020 dp INFO GR

Στόχοι του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη κεντρική πρόσβαση και ενιαία διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων -στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούν οι φορείς παραγωγής τους- η ανάδειξη και διασύνδεση τους, η ασφαλής διαφύλαξή τους και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana σε συμφωνία με εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης

Εξερευνήστε το περιεχόμενο του SearchCulture.gr με βάση τα πρόσωπα. Ο νέος κατάλογος διασυνδέει φυσικά πρόσωπα με τα τεκμήρια τα οποία δημιούργησαν οι ίδιοι ή με τεκμήρια που αναφέρονται σε αυτούς (π.χ. πρόσωπα που απεικονίζονται σε μία φωτογραφία ή είναι το θέμα ενός βιβλίου). Χρησιμοποιήστε τα κριτήρια αναζήτησης και τα φίλτρα επιμερισμού των αποτελεσμάτων για να εντοπίσετε τα πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν και τα σχετικά τεκμήρια.