Κυκλώματα σε χαρτί – Paper Circuits

Με αφορμή ένα video της εκπαιδευτικού πληροφορικής κ.Αγνής Παχούλη, για το πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” του Δήμου Αθηναίων, αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τα “Κυκλώματα σε Χαρτί” (Paper Circuits) και τα “Κυκλώματα με πλαστελίνη” (Dough Circuits)

Η μελέτη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων στη φυσική αποκτά άλλη διάσταση για τους μικρούς μαθητές ! Η δημιουργία κλειστών κυκλωμάτων, η σύνδεση σε σειρά, η παράλληλη σύνδεση – με πλαστελίνες, μπαταρίες, απλά υλικά και φαντασία – γίνονται πιο προσιτές έννοιες για τα παιδιά.

Κύκλωμα στο χαρτί (Paper Circuit)

Περισσότερες πληροφορίες στο makerspaces.com

Κυκλώματα με πλαστελίνη (Dough Circuits)

Περισσότερες πληροφορίες στο techwillsaveus.com ,
science-sparks.com/ και squishycircuits.com.

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

250x150 logo comp tpipktmΟι παντός είδους φθορές και οι βανδαλισμοί, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη απειλούν καθημερινά τα γλυπτά, τα μνημεία και τα ιστορικά κτήρια της Αθήνας. Η αγωγή στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης ως πυρήνα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού είναι απαραίτητη από τα σχολικά χρόνια των παιδιών.

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας (Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Πολιτιστικά θέματα) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας (Περιβαλλοντική εκπαίδευση), και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης Α.Σ.Κ.Τ.).

Εκπαιδευτικός Οδηγός: «Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές»

Οδηγός Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Οδηγός Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Κόμικ: Η Κατερίνα στην Αθήνα

Το πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” προτείνεται και για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Δημοτικό, στην ενότητα Περιβάλλον – Προσεγγίζοντας υπαίθρια γλυπτά και μνημεία: Eνεργοί πολίτες για τον δημόσιο χώρο και την πολιτιστική κληρονομιά” (Γ’ & ΣΤ’ Δημοτικού) Οδηγός υλοποίησης επτά βιωματικών, συμμετοχικών εργαστηρίων

Οι Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα στον Χρόνο

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ – Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών) παρουσιάζουν τη διαδικτυακή έκθεση “Οι Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας Μέσα στον Χρόνο” , από τις αρχές του 20 ου αιώνα έως σήμερα.

1

2

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1842 προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην επιστήμη και την κοινωνία. Ο δημόσιος χαρακτήρας του υφίσταται ήδη από το 1846, έτος πρώτης λειτουργίας του στο Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, ενώ η πορεία του είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η πορεία του Κέντρου σηματοδοτείται από φωτισμένους και καταξιωμένους επιστήμονες που μεταλαμπάδευσαν στην Ελλάδα την επιστημονική μεθοδολογία και άνοιξαν τον δρόμο προς τη γνώση.

Περιοδικό KOSMOS

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις στην Αστρονομία, Αστροφυσική, τις εφαρμογές του Διαστήματος, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωδυναμική, σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ

 

Ψηφιακά Παιγνίδια Επαυξημένης Πραγματικότητας από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α

Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδίασαν Ψηφιακά Παιχνίδια Επαυξημένης Πραγματικότητας, με την χρήση κινητών συσκευών
για 61 σημεία Ιστορικού ενδιαφέροντος της Κρήτης.
ab 2022 knosos orig
Τοποθεσία: Ηράκλειο, Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού.
Τίτλος Παιγνιδιού: «Κνωσός: Η αναζήτηση του θρόνου του
Μίνωα»
Σενάριο Παιγνιδιού: Οι μαθητές ως απόγονοι Μινωϊτών καλούνται να βοηθήσουν τον Μίνωα να βρει τον θρόνο του δείχνοντάς του στην διαδρομή, την καταστροφή που έχει υποστεί το ανάκτορό του. Εάν τα καταφέρουν, ο βασιλιάς τους θα επιστρέψει στο παλάτι του και η Κνωσός θα αναβιώσει τον ένδοξο Μινωικό πολιτισμό!
Αναλυτικές Οδηγίες
Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Υλικό

Οπτικές αναπαραστάσεις με το easel.ly

Οι οπτικές αναπαραστάσεις αποτελούν ένα ενδιαφέρον μέσο διδασκαλίας. Η οπτικοποίηση της γνώσης προσφέρει στους μαθητές έναν ελκυστικό τρόπο παρουσίασης δεδομένων, πληροφοριών και σύνθετων εννοιών.

Με το διαδικτυακό (web) εργαλείο easel.ly, δημιουργούμε infographics, οπτικές αναπαραστάσεις για παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό σύνθετων πληροφοριών και γνώσεων μιας θεματικής ενότητας, με απλό τρόπο.

Χρειάζεται εγγραφή μέσω facebook, google ή δημιουργώντας νέο λογαριασμό. Επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες template ή δημιουργία ενός νέου κενού infographic. Εισάγουμε φόντο, εικόνες, κείμενα, διαγράμματα και αποθηκεύουμε σε μορφή εικόνας.

easelly1

Για ιδέες στη δημιουργία infographics, επισκεφτείτε το greekinfographics

(Η ιστορία της Disney)

Δημιουργία αφίσας με το PosterMyWall

Η δημιουργία μιας αφίσας (poster) μπορεί να αποτελεί ένα μεμονωμένο project για ένα θέμα ή να ενσωματωθεί σε μία μεγαλύτερη εργασία. Οι μαθητές και μαθήτριες συνεργάζονται και σχεδιάζουν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Με τη διαδικτυακή εφαρμογή PosterMyWall δημιουργούμε posters, χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, χρησιμοποιώντας τα έτοιμα πρότυπα που μας προσφέρει, τις έτοιμες εικόνες ή ανεβάζοντας τις δικές μας φωτογραφίες. Οι αφίσες μπορεί να έχουν τη μορφή εικόνας ή video.

Η χρήση του είναι δωρεάν και στο τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται ένα υδατογράφημα στο κάτω μέρος του poster. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα για εγγραφή και συνδρομή.

postermywall

Εργαλεία Καταγραφής Οθόνης (Screen Record)

screen recordingΗ εγγραφή ή καταγραφή οθόνης (screen recording ή screencast) είναι η διαδικασία ψηφιακής καταγραφής σε βίντεο της οθόνης του υπολογιστή που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και την ταυτόχρονη εγγραφή αφήγησης μέσω μικρόφωνου.

Προτεινόμενα λογισμικά καταγραφής οθόνης είναι Vimeo screen recorder, Screencast-o-matic, Screencastify, ScreenRec, OBS Studio ή εναλλακτικά μέσω ενός πρόσθετου στον περιηγητή μας (Vimeo Record – Screen & Webcam Recorder στο Google Chrome).

Στιγμιότυπο οθόνης (screenshot)

Ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) μας επιτρέπει να καταγράψουμε σε μορφή εικόνας, αυτό που βλέπουμε σε μία οθόνη υπολογιστή.

screenshotΗ λήψη και αποθήκευση ενός στιγμιότυπου οθόνης είναι μία δεξιότητα απαραίτητη σε όλους τους χρήστες υπολογιστών. Τα στιγμιότυπα οθόνης μπορούν να φανούν χρήσιμα για να δημιουργήσουμε σημειώσεις και οδηγίες, να αποτυπώσουμε ένα μήνυμα που θέλουμε να διερευνήσουμε.

Με το πλήκτρο PrintScreen (PrtScr) του πληκτρολογίου, κάνουμε λήψη στιγμιότυπου οθόνης στο πρόχειρο (σε μια περιοχή μνήμης του υπολογιστή) και μπορούμε στη συνέχεια να το κάνουμε επικόλληση σε άλλη εφαρμογή (ζωγραφική, κειμενογράφο, άλλα προγράμματα). Επίσης με το συνδυασμό των πλήκτρων “πλήκτρο windows”+”shift”+”s” μπορούμε να κάνουμε λήψη στιγμιότυπου μέρους ή ολόκληρης της οθόνης.

Άλλα εργαλεία λήψης στιγμιότυπου οθόνης και σχεδίασης είναι: Flameshot, Lightshot , ShareX , Greenshot, αλλά και το Εργαλείο Αποκομμάτων/snipping tool (windows 7 -8) ή Απόκομμα και Σχέδιο / Snip & Sketch (windows 10 -11). Μέσα από τα πρόσθετα σε firefox και chrome μπορώ να αναζητήσω κι άλλες εφαρμογές για screenshot.

Video download από το youtube

Πολλές φορές χρειάζεται να παρουσιάσουμε ένα video offline στην τάξη. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την παραβίαση των δικαιωμάτων χρήσης της υπηρεσίας, χρησιμοποιούμε το κατέβασμα (download) ενός video όταν είναι εντελώς απαραίτητο.

yout

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνουμε λήψη ενός video τοπικά στη συσκευή μας από διάφορες υπηρεσίες όπως youtube, vimeo, facebook κτλ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας online υπηρεσίας, ενός πρόσθετου (π.χ. YouTube Video and Audio Downloader) στον περιηγητή (firefox, chrome κ.α.) ή με εξειδικευμένο λογισμικό.

Υοut.com

Σε ένα video στο youtube, αφαιρούμε απλά το UBE από το URL (youtube -> yout) και πατάμε ENTER.

Μπορούμε να κάνουμε λήψη του αρχείου σε μορφή ήχου (MP3) /video (MP4), κάνοντας παράλληλα περικοπή στη αρχή ή/και στο τέλος του.

Άλλες ιστοσελίδες για την αποθήκευση video είναι οι vinteo.app (audio/video) και distillvideo.com (δεξί κλικ στο download και επιλογή Αποθήκευση συνδέσμου), όπου κάνουμε επικόλληση το url του video και επιλέγουμε download.