Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες με το Learning Apps

Το LearningApps.org είναι μια εφαρμογή Web 2.0 με την οποία δημιουργούμε δραστηριότητες που μπορούμε να ενσωματώνουμε σε blog/ιστοσελίδες ή σε μία ψηφιακή τάξη (e-me content/iframe embedder).

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη δραστηριότητα ή να κάνουμε εγγραφή και να δημιουργήσουμε δωρεάν τις δικές μας.

Βίντεο για το Learning Apps

Από την επιλογή Browse Apps μπορούμε να δούμε – και να πάρουμε ιδέες – από πολλές κατηγορίες στις οποίες έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Αν βρω μια δραστηριότητα που με ενδιαφέρει να τη χρησιμοποιήσω, υπάρχει η επιλογή Use App. Αν θέλω να δημιουργήσω μια παρόμοια δραστηριότητα, υπάρχει η επιλογή Create Similar App.

Αν θέλω να δημιουργήσω μια νέα δραστηριότητα (από την αρχή) επιλέγω Create App. Βήματα: Ιδέα, επιλογή προτύπου, προσθήκη περιεχομένου, αποθήκευση δραστηριότητας και διαμοιρασμός.

 

Επιλέγω τον τύπο της δραστηριότητας (βλέπω παραδείγματα) συμπληρώνω τις πληροφορίες που χρειάζονται κάθε φορά και την αποθηκεύω. Μπορώ να επιλέξω Private/Public App.

Όλες οι δραστηριότητες που έχω δημιουργήσει με το Learning Apps, φαίνονται αν επιλέξω My Apps.

Παραδείγματα: Λογισμικό Υπολογιστή & Υλικό Υπολογιστή

Τις δραστηριότητες που δημιούργησα με το Learning Apps μπορώ να τις ενσωματώσω σαν link ή με embed code σε μια ιστοσελίδα/blog ή ως δραστηριότητα σε μία ψηφιακή τάξη.

Παράδειγμα ενσωμάτωσης στο ψηφιακό περιβάλλον της e-me.

Δημιουργούμε τη δραστηριότηtα με το Learning Apps.

Αντιγράφουμε το σχετικό link και το κάνουμε επικόλληση στο
e-me content / iframe embedder, στην περιοχή Πηγή.

Enjoy Learning Apps!

 

Δραστηριότητες “σαν παιχνίδι” με το Educandy

Η μάθηση αποκτά μια γλυκιά γεύση με το Educandy, μία ιστοσελίδα δημιουργίας εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά.

Απαιτείται εγγραφή με email. Στην απάντηση που θα λάβετε στο mail σας συνδέεστε και δίνετε ένα password.

Για να δημιουργήσουμε μία δραστηριότητα, επιλέγουμε μία από τις τρεις κατηγορίες (Λεξιλόγιο-Words, Ζευγάρια-Matching Pairs, Quiz Questions )

Όταν δημιουργηθεί η δραστηριότητα, μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους διαθέσιμους τρόπους εμφάνισης:

Ολοκληρώνοντας, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε (SHARE) το link της δραστηριότητάς μας ή να την ενσωματώσουμε (EMBED) σε ένα blog/site.

Δημιουργία Σταυρόλεξου με το EclipseCrossword

Το EclipseCrossword puzzle είναι ένας εργαλείο εύκολης δημιουργίας σταυρολέξων. Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μπορεί να εγκατασταθεί τοπικά στον υπολογιστή μας.

Κατεβάζουμε το πρόγραμμα (download), ακολουθούμε τον οδηγό εγκατάστασης και η εφαρμογή είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί (Έναρξη/Start και Όλα τα προγράμματα/All programs και EclipseCrossword).

Βήμα 1

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σταυρόλεξο ή να επεξεργαστούμε ένα σταυρόλεξο που έχουμε ήδη δημιουργήσει.

Βήμα 2

Επιλέγουμε να δώσουμε μια νέα λίστα λέξεων και επεξηγήσεων ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια που έχουμε ήδη δημιουργήσει.

Βήμα 3

Δίνουμε στο EclipseCrossword μια λίστα λέξεων (word) και επεξηγήσεων/ορισμών (clue for this word) επιλέγοντας κάθε φορά Add word to list.

Βήμα 4

Αποθηκεύουμε – αν θέλουμε – τη λίστα των λέξεων και δίνουμε τίτλο στο Σταυρόλεξο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και το όνομα του δημιουργού.

Βήμα 5

Μπορούμε να ρυθμίσουμε το μέγεθος του Σταυρόλεξου ή να αφήσουμε τις τυχαίες ρυθμίσεις.

Βήμα 6

Βλέπουμε τη μορφή που θα έχει το Σταυρόλεξό μας και μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση (Make another puzzle like this one) πριν το ολοκληρώσουμε.

Βήμα 7

Στο τελικό βήμα, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το Σταυρόλεξο ή/και τις λέξεις που χρησιμοποιήσαμε, να το εκτυπώσουμε, να το ενσωματώσουμε σε μια ιστοσελίδα ή να κάνουμε εξαγωγή των στοιχείων σε ένα κειμενογράφο (ορισμοί, κενό σταυρόλεξο, συμπληρωμένο σταυρόλεξο). Στην καρτέλα Publish crossword, με το RTF δημιουργείται ένα αρχείο με τις λύσεις κι ένα με τις απαντήσεις, ενώ με το WMF δημιουργείται αρχείο ως εικόνα με το σταυρόλεξο.

Αναλυτικές Οδηγίες www.eclipsecrossword.com/tour.html

Από την επιλογή Options, που υπάρχει στο κάτω μέρος του παραθυρου σε κάθε βήμα, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στην εμφάνιση του Σταυρόλεξου.

Χρήσιμες Σημειώσεις:

Στην αποθήκευση σε word ή pdf οι ελληνικοί χαρακτήρες εμφανίζονται κανονικά. Στην αποθήκευση ως αντικειμένου για εισαγωγή σε ιστοσελίδα και ηλεκτρονικής επίλυσης του Σταυρόλεξου, οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν εμφανίζονται.

Παράδειγμα Εκτύπωσης : Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παράδειγμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης

Δείτε και το Δημιουργία Σταυρόλεξου με το Crossword Labs

Οργάνωση των Σελιδοδεικτών μας με το Wakelet

Το Wakelet  είναι μια δωρεάν πλατφόρμα που μας επιτρέπει να επιμεληθούμε και να οργανώσουμε περιεχόμενο για αποθήκευση και κοινή χρήση.

Μπορούμε να αποθηκεύουμε αντικείμενα  όπως links, social media posts, videos, και εικόνες ή να προσθέσουμε το δικό μας κείμενο. Δημιουργώντας συλλογές από url στη Wakelet collection -στους σελιδοδείκτες- που σχετίζονται με ένα θέμα, μπορούμε να έχουμε συγκεντρωμένες τις σχετικές πληροφορίες / πηγές που μας χρειάζονται για να δημιουργήσουμε ένα άρθρο/παρουσίαση/εργασία.

Υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη επέκτασης του Wakelet στους φυλλομετρητές/browsers Chrome, Firefox and Safari .

Το wakelet που θα δημιουργήσουμε μπορεί να είναι Public (όλοι θα μπορούν να το δουν), Unlisted (Μόνο όσοι έχουν το link θα μπορούν να το δουν), (Μόνο εμείς βλέπουμε το wakelet).

Είναι απαραίτητη η εγγραφή ή η χρήση ενός λογαριασμού Microsoft Office 365, Google, Facebook.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Wakelet στην τάξη για να δημιουργούν  οι μαθητές/τριες το δικό τους ψηφιακό portfolio, με διαφόρων ειδών πληροφορίες από το διαδίκτυο ή για να οργανώσουμε το υλικό στσο οποίο θέλουμε να έχουν πρόσβαση οι μαθητές/τριές μας!

Παράδειγμα: Χρήσιμες συνδέσεις για το Υλικό-Λογισμικό Υπολογιστή

Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν Ζωές

Τα παιδιά, μπορούν να σώσουν ζωές;

Η απάντηση είναι ναι!

Το Kids Save Lives, είναι ένα προτεινόμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει όλα τα παιδιά του κόσμου στις πρώτες βοήθειες.

Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για την ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής. Το 90% τον παιδιών σχολικής ηλικίας αναφέρουν μετά από έρευνα, πως θα ήθελαν να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία. Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, διασκεδαστικές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με μόλις τρεις ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή!

Ενημερωτικό Υλικό

Οδηγός Πρώτων Βοηθειών – Kids Save Lives

Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές.. ας δούμε πως! – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΕΡΤ (Άρθρο)

Natura 2000 Day – 21 Μαΐου

To #Natura2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο.

Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου (Πηγή:wikipedia)

Καλύπτει πάνω από 27800 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη & προστατεύει τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη μας.

Το Natura 2000 δεν είναι απλώς ένα δίκτυο φυσικών προστατευόμενων περιοχών. Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται. Στόχος του δεν είναι ο αποκλεισμός οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά η διασφάλιση της συμβατότητας των δραστηριοτήτων με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.

Οι κύριοι στόχοι στο πλαίσιο των περιοχών Natura 2000 είναι:

  • να αποφεύγονται δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν σοβαρά κάποια είδη ή να καταστρέψουν τους οικοτόπους για τους οποίους χαρακτηρίζεται μια περιοχή
  • να λαμβάνονται θετικά μέτρα, όπου χρειάζεται, για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των συγκεκριμένων οικοτόπων και ειδών με σκοπό την καλύτερη διατήρησή τους.

Η προσέγγιση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα: ενθαρρύνοντας τις βιώσιμες μορφές δασοκομίας, αλιείας, γεωργίας και τουρισμού, το δίκτυο διασφαλίζει ένα μακρόπνοο μέλλον για τους ανθρώπους που ζουν στις εν λόγω περιοχές και βασίζονται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες (Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Οι περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα

Μουσείο Κοτσανά – Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Τρία Μουσεία αφιερωμένα στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία βρίσκονται στην Αθήνα, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Κατάκολο Ηλείας.

Το όραμα του Μουσείου είναι να προβάλλει το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας.

Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η αξιοποίηση της υδραυλικής και της αιολικής ενέργειας, η εφαρμογή της ιμαντοκίνησης, της οδοντοκίνησης και της αλυσοκίνησης και πολλές άλλες επιστήμες και τεχνικές επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. (Πηγή: https://kotsanasmuseum.com/)

Σκοπός του μουσείου είναι να αποδείξει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας.

Οστομάχιον του Αρχιμήδη – DIY (do it yourself –
φτιάξτο μόνος σου) παιχνίδι των αρχαίων Ελλήνων  

Οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι φίλοι του Μουσείου Κοτσανά
έχουν την ευκαιρία ακολουθώντας τις οδηγίες του video να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους και να φτιάξουν μόνοι τους….

…το “Οστομάχιον του Αρχιμήδη”, το πρώτο παζλ της Ιστορίας!!!

 – 1 τετράγωνο

– 14 γεωμετρικά σχήματα

– 536 μοναδικοί συνδυασμοί

.

Κάποια σχήματα που δημιουργούνται με τα κομμάτια υπάρχουν στην πηγή:

Οστομάχιον: από παιχνίδι σε Μαθηματικό πρόβλημα!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου 2020

“Museums for Equality: Diversity and Inclusion”

«ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020. Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

Η κοινωνική αξία των μουσείων συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις εκθέσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Στόχος των μουσείων είναι η εξάλειψη των κοινωνικών διαφοροποιήσεων, καθώς και των εμποδίων που παρεμβάλλονται μεταξύ των μουσείων και των επισκεπτών τους. (Πηγή: icom-greece.mini.icom.museum)

Όπως κάθε χρόνο, πολλά μουσεία της χώρας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 διοργανώνουν δράσεις για το κοινό, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις για παιδιά, νέους και οικογένειες. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, που μαστίζει τον πλανήτη, τα περισσότερα μουσεία του κόσμου έχουν κλείσει για το κοινό επ’ αόριστον.

Τα μουσεία αποτελούν βασικό πυλώνα πολιτισμού και ανάπτυξης της κοινωνίας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι -ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο- συνεχίζουν το έργο τους. Οι δράσεις του φετινού εορτασμού θα γίνουν ψηφιακά, με ποικίλες δράσεις και εφαρμογές.

Το μήνυμα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για το 2020 είναι:
“Βοηθάμε τα μουσεία να έρθουν κοντά μας… από απόσταση!”

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020Ψηφιακές Δράσεις

Ενημερωθείτε για το θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Ψηφιακή Αφήγηση με το StoryJumper

Το StoryJumper αποτελεί ένα εργαλείο ψηφιακής αφήγησης Web 2.0

Για να δημιουργήσει κάποιος μια δραστηριότητα με το StoryJumper πρέπει να κάνει νέα εγγραφή ή εγγραφή με το λογαριασμό google/facebook.

Σε κενές σελίδες μπορεί κάποιος να προσθέσει κείμενο, χαρακτήρες, εικόνες, ήχους και να δημιουργήσει ένα ψηφιακό βιβλίο.
Το ψηφιακό βιβλίο μπορεί να αναρτηθεί ως embed code σε ιστοσελίδες.

Ένας πρακτικός οδηγός για το StoryJumper από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση(Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.)

Η Άλφαβητα των Χριστουγέννων από τη Γ τάξη του 9ου Δ.Σ.Κορυδαλλού

Book titled 'Η Αλφαβήτα των Χριστουγέννων'

Wordwall – Create better lessons quicker

Ένα πολύ χρήσιμο web-εργαλείο για τη δημιουργία ελκυστικών διαδραστικών δραστηριοτήτων είναι το Wordwall.

Με τις δραστηριότητες στο wordwall μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές μας να ασχοληθούν με διάφορα θέματα, γιατί μοιάζουν με παιχνίδι!Είναι απαραίτητη η εγγραφή (δημιουργία λογαριασμού χρήστη) ή η σύνδεση με το email μας (google) για να δημιουργήσουμε/ επεξεργαστούμε δραστηριότητες. Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι στα αγγλικά, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε δραστηριότητες με περιεχόμενο στα ελληνικά).
Με μια απλή εγγραφή μπορούμε να διατηρήσουμε έως 5 δραστηριότητες.

Τα βήματα είναι:

1. Σύνδεση στο wordwall

2. Create Activity

2. Επιλογή προτύπου δραστηριότητας (activity templates)
(18 δωρεάν και περισσότερες με πληρωμή)

3. Εισαγωγή περιεχομένου (Enter your content)

4. Εκτύπωση δραστηριότητας ή διαδικτυακή χρήση της.

Όταν η δραστηριότητα είναι έτοιμη, κάνουμε κλικ στο Share για να τη μοιραστούμε με τους μαθητές μας ή με άλλους εκπαιδευτικούς.

Για να έχουμε καταγραφή της δραστηριότητας των χρηστών, επιλέγουμε SET ASSIGNMENT και κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Το link μπορώ να το αντιγράψω σε ένα blog/ιστοσελίδα ή να το εισάγω ως αντικείμενο σε μια ψηφιακή τάξη (e-me content / iframe embedder).

Οι μαθητές θα λύσουν την άσκηση, κάνοντας είσοδο με το όνομά τους και η δραστηριότητά τους θα εμφανίζεται μέσα στο wordwall /My Results.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση