Ασφαλές περιβάλλον προβολής video: https://video.link/

Όταν θέλουμε να ενσωματώσουμε σε μία ιστοσελίδα ένα video από το Youtube ή το Vimeo, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον  για τους θεατές του, απαλλαγμένο από ανεπιθύμητο περιεχόμενο, χρησιμοποιούμε το video.link (αντικατάσταση του  safeyoutube.net).

Η διαδικασία είναι απλή:
Κάνουμε αντιγραφή (copy) του link / συνδέσμου από το youtube και στη συνέχεια κάνουμε επικόλληση (paste) στο ειδικό πλαίσιο της εφαρμογής.
Επιλέγουμε Generate Link και θα αυτό θα προβληθεί άμεσα χωρίς το υπόλοιπο περιβάλλον που ενδεχομένως να περιέχει ακατάλληλα στοιχεία.
Μπορούμε να περικόψουμε το video από την αρχή και το τέλος του.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Viewpure

ή το  safeshare.tv

 

 

Ένα γράμμα – Μια Ιστορία (Εκπαιδευτική Τηλεόραση)

Ένα γράμμα μια ιστορία: 24 έμμετρα παραμύθια.  

Οι έμμετρες ιστορίες της σειράς “Ένα γράμμα μια ιστορία” προσφέρονται δωρεάν με τη μορφή e-book από τη συγγραφέα και τον εκδότη
στα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους,
που το όνομά τους αρχίζει από το Άλφα έως το Ωμέγα.

Η γνωριμία του παιδιού με τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας
γίνεται μέσα από 24 έμμετρες, σουρεαλιστικές, φανταστικές,
κάποτε και ανατρεπτικές ιστορίες.
Ο κορμός των ιστοριών βασίζεται σε λέξεις που αρχίζουν από κάθε γράμμα.
Οι ήρωες όλο ζωντάνια, χιούμορ και φρεσκάδα σας περιμένουν εν δράσει στην πρώτη ελληνική εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων, παραγωγής του Υπουργείου Παιδείας (YouTube – Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση).

Εκπαιδευτική Τηλεόραση – Ένα Γράμμα μια Ιστορία

Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφηση: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Εκδόσεις Syllipsis / e-book, Αθήνα, Μάιος 2013

Ένα γράμμα Μια Ιστορία (Α) – Παιχνίδι Μνήμης (Memory Game)

 

Εθνικό θέατρο – Online θεατρικές παραστάσεις

Το Εθνικό Θέατρο, διαθέτει στην επίσημη σελίδα του, ψηφιοποιημένες πολλές θεατρικές παραστάσεις, προηγούμενων ετών, σκηνοθετημένες από γνωστούς καλλιτέχνες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε είτε ηχητικά είτε μέσω βίντεο.

Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου στη διεύθυνση:

http://www.nt-archive.gr/

επιλέγεται την παράσταση  που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Στα δεξιά της κάθε παράστασης, εκεί που αναφέρεται το «Οπτικοακουστικό Υλικό», θα δείτε και θα επιλέξετε τις δυνατότητες που δίνει η κάθε παράσταση (προγράμματα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες ή βίντεο).


Η ώρα της Γης – 28 Μαρτίου 2020

Η φύση μετράει! Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, αφού μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε: τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, την τροφή που τρώμε. Η φύση είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην κλιματική κρίση.

Με την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία του περιβάλλοντος !

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 σβήσε και εσύ τα φώτα και στείλε το δικό σου μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ, σβήνουμε τα φώτα του σπιτιού και βγαίνουμε στο μπαλκόνι μας με αναμμένο τον φακό του κινητού μας για να ενώσουμε τη φωνή μας για τον άνθρωπο και τη φύση και να αισθανθούμε ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Κλιματική αλλαγή στον πλανήτη | Γιατί να συμμετέχω στην Ώρα της Γης;

Γιατί να συμμετέχω στην Ώρα της Γης ;

  • Γιατί η κλιματική αλλαγήστον πλανήτη συμβαίνει εδώ και τώρα και απειλεί τον τρόπο ζωής μου, τη θάλασσά μου, τη μοναδική ζωή που με περιβάλλει και τελικά το ίδιο μου το σπίτι: τη Γη!
  • Γιατί θέλω να συνδεθώ με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και να διεκδικήσω έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά!
  • Γιατί η Ελλάδα και η Μεσόγειος είναι ένας γαλάζιος παράδεισος που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς θάλασσα!

(πηγή: https://www.wwf.gr/earthhour/)

Δημιουργία puzzle με το Jigsaw Planet

Δημιουργία online puzzle το πρόγραμμα jigsawplanet.

Έχετε τη δυνατότητα να «ανεβάσετε» τα αρχεία εικόνας που διαθέτετε συνθέσετε τα δικά σας online puzzle ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμα παζλ, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας το καθένα, που απευθύνονται σ’ όλες τις ηλικίες ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης – ψυχαγωγίας.

Παράδειγμα:
preview16piece

Puzzle από το βιβλίο της Γλώσσας Α Δημοτικού

Puzzle από το βιβλίο της Γλώσσας Β Δημοτικού

 

Δημιουργούμε ψηφιακά παζλ και με τα im-a-puzzle και jigzone.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Δραστηριότητες για παιδιά

Παίζοντας στο σπίτι – Δραστηριότητες για παιδιά

Παιχνίδια – Διατροφή – Ενδύματα – Κοσμήματα στην Αρχαία Ελλάδα

Google Doodle

Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.

Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν. Από το 2000, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.

Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. 

Google Doodle – Ελλάδα

Εθνικές Εορτές

Στον πρωτοπόρο γιατρό της κυτταροπαθολογίας Γεώργιο Παπανικολάου αφιέρωσε η Google στις 13.5.2019 το doodle με αφορμή τη συμπλήρωση 136 χρόνων από τη γέννησή του.

Στον Μιχάλη Δερτούζο, τον Ελληνα οραματιστή του διαδικτύου ο οποίος γεννήθηκε το 1936, ήταν αφιερωμένο το doodle στις 5.11.2018.

H Google επέλεξε να κοσμεί το βουνό Όλυμπος στις 13/8/2018. Αφορμή για το doodle της Google αποτελεί η συμπλήρωση 105 ετών από την πρώτη αναρρίχηση στον Όλυμπο, στις 2 Αυγούστου του 1913, από δύο Ελβετούς, που έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας.

Απόκριες 2018

Στις 18.10.2015, το doodle είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννησή της. Ένα σκίτσο με το πρόσωπο της ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης φιγουράρει στην αρχική σελίδα της μηχανής αναζήτησης.

Τα 115 χρόνια από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τιμήθηκαν στις 17.5.2015. 

Στην νίκη της εθνικής Ελλάδας επί τις Ακτής Ελεφαντοστού και στην πρόκριση της ομάδας στους 16 καλύτερους του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ήταν αφιερωμένο το doodle στο «ελληνικό» site της Google στις 25.6.2014.

Στον ζακυνθινό ποιητή Διονύσιο Σολωμό (Ζάκυνθος, 1798 – Κέρκυρα, 1857), τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας και συγγραφέα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν (1823) αφιέρωσε το doodle της 8.4.2014 η ελληνική εκδοχή της Google. To doodle απεικονίζει μια ξανθιά μακρυμαλλούσα κόρη που ίπταται σχεδόν πάνω από τη θάλασσα τη νύχτα ενώ πίσω της το φεγγάρι τη λούζει με το φως του. Η φιγούρα παραπέμπει στη μορφή της φεγγαροντυμένης όπως περιγράφεται στο ποίημα Κρητικός, που ανήκει στην περίοδο της ποιητικής ωριμότητας του Σολωμού (Κέρκυρα 1833-1834).

H μηχανή αναζήτησης τίμησε στις 2.12.2013 τα 90ά γενέθλια της Μαρίας Κάλλας, καθώς αν δεν πέθαινε από καρδιακή προσβολή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977. η κορυφαία υψίφωνος καλλιτέχνης θα έσβηνε 90 κεράκια.

Στις 13.9.2013, αφιέρωσε το doodle της η google στον κορυφαίο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη, Κάρολο Κουν, τιμώντας τα 105α γενέθλιά του.

Διαγωνισμός Google Doodle – My Greece 2013

Doodle αφιερωμένο στις κρίσιμες εθνικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στις 6.5.2012. Tο ηλικιωμένο “G”, τα δύο ”ο” που περιμένουν την σειρά τους για να ψηφίσουν, το “g” και το “l” που βρίσκονται στο παραβάν και ψηφίζουν βάζοντας σταυρούς αλλά και το “e” ως εφορευτική δείχνει με το χέρι ότι όλα θα πάνε καλά.

Στις 27.4.2012 το λογότυπο της Google είχε ως θέμα τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο εκείνου του έτους.

Στις  2.11.2011 η Google απεικονίζει τον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με το σήμα κατατεθέν καπέλο του, και ο ίδιος να κρατά στα χέρια του ένα τετράδιο. Μέσα στα γράμματα της Google φαίνονται μια ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια και ένα καράβι.

Τα 2500 χρόνια κλασικού Μαραθωνίου εορτάστηκαν με Google Doodle με αρχαιοελληνικό στυλ στις 31.10.2010.

Για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 20.6.2009, το doodle της google για την Ελλάδα.

Το πρώτο doodle για την Ελλάδα αναρτήθηκε στο search engine την 1.9.2008 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φιλοποίμην Φίνου.

Εκπαιδευτική Ρομποτική στην Ελλάδα

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα.

Με όχημα τους διαγωνισμούς, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διοργανώνεται από το 2015 από τον WRO Hellas. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ το 2019 για πρώτη χρονιά εισήγαγε μια πιλοτική, μη διαγωνιστική κατηγορία για παιδιά Νηπιαγωγείου. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικά διαγωνιστικά κριτήρια.

Δείτε τις σχετικές ταινίες που προωθούν την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα:

THE REAL ROBOKIDS [2019]

ROBOGIRL [2018]

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962.

Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.

Ψηφιακές Εφαρμογές / Εκπαιδευτικό Υλικό

Ας γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821!

«Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».

«Γαλανόλευκη η θωριά σου» – Η εξέλιξη της ελληνικής σημαίας

Αγγίζουμε την Ιστορία! – Ο Θούριος του Ρήγα

Storybird – Ψηφιακή Αφήγηση

Η ψηφιακή αφήγηση είναι η πρακτική της χρησιμοποίησης εφαρμογών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για την αφήγηση μιας ιστορίας, οι οποίες συνδυάζουν την αφήγηση με μια ποικιλία πολυμέσων, όπως είναι τα γραφικά, ο ήχος- μουσική, το βίντεο και τελικά η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο.

Ένα από τα Διαδικτυακά εργαλεία ψηφιακής αφήγησης (Online Digital Storytelling Tools) είναι και το Storybird.

Το Storybird δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εικονογραφημένες ιστορίες και παραμύθια με τη χρήση έτοιμου καλλιτεχνικού έργου (διαθέτει πολλές συλλογές εικόνων, ταξινομημένες σε κατηγορίες, τις οποίες έχουν επιμεληθεί εικονογράφοι και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο), την ανάγνωση ήδη δημιουργημένων ιστοριών, τη διανομή ιστοριών και την εκτύπωση τους. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τις ιστορίες τους μόνοι ή συνεργατικά με άλλους.

Όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το Storybird είναι δωρεάν εκτός από την εκτύπωση των βιβλίων που επιβαρύνεται με κάποιο μικρό κόστος.