Βιο-προβληματισμοί και μάθηση
24 Ιαν 2018

Κλωνοποίηση

Συντάκτης: ΠΑΠΤΣΙΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ | Κάτω από: Κλωνοποίηση

Λέγεται συχνά πως η τέχνη αντιγράφει την φύση. Ίσως το ίδιο να κάνει και η επιστήμη.

Η Δημιουργία του Ανθρώπου, Μιχαήλ Άγγελος.

Η κλωνοποίηση αποτελεί μια από αυτές τις περιπτώσεις. Στο φυτικό βασίλειο η ύπαρξη γενετικά ταυτόσημων οργανισμών αποτελεί συχνό φαινόμενο, τόσο συχνό που σε αυτή την περίπτωση κάνουμε λόγο για ποικιλίες.

Στο ζωικό βασίλειο η ύπαρξη κλώνων είναι πολύ πιο σπάνια. Κυρίως απαντάται στους μονογονικά αναπαραγόμενους μικροοργανισμούς, όπως στα βακτήρια αλλά και στα μονοκύτταρα πρωτόζωα, όπως στην αμοιβάδα, αλλά και σε κάποιους μεγαλοοργανισμούς, όπως σαλιγκάρια και γαρίδες (κάποια είδη). Τα ασπόνδυλα επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν έναν πλήρη οργανισμό από ένα μικρό κομμάτι του αρχικού (Νημερτίνοι και πλανάριοι σκώληκες, ύδρα), διαδικασία η οποία προσομοιάζει στην κλωνοποίηση. Τα σπονδυλωτά, αναφερόμενοι αποκλειστικά στα ανώτερα εξελικτικά είδη, δεν διαθέτουν αυτή την ικανότητα. Σπάνια στα ανώτερα θηλαστικά η διαίρεση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου δημιουργεί πανομοιότυπους οργανισμούς με ταυτόσημο γενότυπο και φαινότυπο, τους μονοζυγωτικούς διδύμους.

Με τον όρο κλωνοποίηση, εκτός από τη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής ειδών και αναγέννησης ατόμων, ορίζεται και η διαδικασία τεχνητής δημιουργίας ενός πιστού γενετικού αντιγράφου (κλώνου) ενός μορίου, κυττάρου, φυτού, ζώου ή ανθρώπινου όντος όταν επιχειρείται σε συνθήκες εργαστηρίου. Η δημιουργία κλώνου έγκειται στην απομόνωση εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, πολυδύναμων και ολοδύναμων. Πολυδύναμων με σκοπό την δημιουργία ιστών ή οργάνων (θεραπευτική κλωνοποίηση) και ολοδύναμων με σκοπό την δημιουργία εμβρύου (αναπαραγωγική κλωνοποίηση).

Η μέθοδος με την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η κλωνοποίηση είναι, είτε η μίμηση της φύσεως, στην περίπτωση των μονοζυγωτικών διδύμων, δηλαδή η διαίρεση του ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου σε δύο βλαστομερίδια που περιέχουν ταυτόσημο γονιδίωμα, είτε η δημιουργία εμβρυϊκού βλαστικού κυττάρου με την μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς ανασυνδυασμένου DNA.
Η απομόνωση εμβρυϊκού βλαστικού κυττάρου απαιτεί την παρουσία ενός ωαρίου από το οποίο αφαιρείται ο πυρήνας, και συνεπώς και το γενετικό υλικό, ο οποίος αντικαθίσταται από τον πυρήνα του ιστού ή του οργάνου που επιθυμούμε να αναπαράγουμε. Το ωάριο παρέχει τα απαιτούμενα για την ανάπτυξη υλικά και ο μεταμοσχευμένος πυρήνας τις γενετικές οδηγίες για την δημιουργία του ιστού, του οργάνου ή του εμβρύου.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπαδοπούλου, Θ. (2015). Ειδικά θέματα βιοηθικής. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Πρωτοπαπαδάκης Ε (2013). Κλωνοποίηση και Βιοηθική. Κλωνοποίηση ανθρώπων και δικαιώματα. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση

Ετικέτες: ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.