Κρυμμένο παρασκήνιο

Κρυμμένο παρασκήνιο Δήμητρα
Δήμητρα Αναγνωστοπούλου

14 Σεπτεμβρίου 1814 ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ η Φιλική Εταιρεία. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μυστική οργάνωση που σχηματίστηκε με σκοπό την προετοιμασία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα κίνημα που ουσιαστικά οργάνωσε την Επανάσταση.

Ξεκινώντας με την ηγεσία της, αφήνεται να εννοηθεί ότι από πίσω βρίσκεται κάποια μεγάλη δύναμη, όπως ο Τσάρος της Ρωσίας ή ο Ιωάννης Καποδίστριας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι Έλληνες. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποβαίνει ανεπιτυχής και το 1818 η έδρα της Εταιρείας μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεκινά η πραγματική της ανάπτυξη. Διανοούμενοι, έμποροι, βιοτέχνες, άνθρωποι της Εκκλησίας μυούνται σταδιακά στην ομάδα.

Τα μέλη της επικοινωνούν μέσω μυστικού κώδικα, φαινόμενο συχνό για την εποχή. Εντούτοις, οι κώδικες δεν ήταν αρκετοί, για να κρατήσουν ένα κίνημα όρθιο, οπότε γίνεται φανερό ότι υπήρχε γενική συνωμοτική αντίληψη.

Λίγο μετά τις αρχές του 1820 και αφού ο Ι. Καποδίστριας έχει αρνηθεί να αναλάβει την εξουσία της Εταιρείας, αρχηγός της γίνεται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Υπό την ηγεσία του, ξεκινά τον Φεβρουάριο του ’21 η Επανάσταση στα εδάφη της Μολδοβλαχίας (σημερινή Ρουμανία).

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες προσδοκούσαν τη βοήθεια μεγάλων δυνάμεων, μετά την ώθηση που δέχτηκαν από τους Φιλικούς, φαίνεται να αρχίζουν για πρώτη φορά την προσπάθεια αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού αποκλειστικά με δική τους ευθύνη. Τέλος, ο κομβικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται. Ακόμη και στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οργανώθηκαν δεκάδες ομάδες με αυτό το όνομα.

Πηγές: open tv 

open tv 

το βήμα

βικιπαίδεια