RealityShow: Η νέα μάστιγα της εποχής

Μαρία Ταχτατζόγλου

Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Πώς θα αντιδρούσες αν ο φίλος σου σού ανακοίνωνε πως θα λάβει μέρος στο καινούργιο Big Brother; Συναισθήματα έκπληξης, ενθουσιασμού και χαράς θα σε κατέκλυζαν, καθώς θα σκεφτόσουν τα χρήματα και την αναγνώριση που θα κέρδιζε. Αυτό που δεν παρατήρησες, όμως, ήταν η πίσω όψη του νομίσματος.

Ο όρος reality show δεν είναι απόλυτα ακριβής, αν σκεφτούμε ότι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάμερες παντού και τους καταγράφουν. Άρα, οι παίκτες αντιδρούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξιτάρουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ακραίες αντιδράσεις και δηλώσεις που σοκάρουν ή ταρακουνούν την κοινή γνώμη επιλέγονται να παρουσιαστούν με σκοπό να ανέβει η τηλεθέαση. Οι ανήθικες συμπεριφορές και ο υποσκελισμός των συμπαικτών τους είναι τα στοιχεία που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας και παρατείνουν την παραμονή τους στο παιχνίδι.

Τα realityshow προωθούν την ιδέα της αναγνωρισιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής επιτυχίας χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια. Αυτό προκαλεί λανθασμένες εντυπώσεις στα άτομα νεαρής ηλικίας, καθώς πέφτουν στην παγίδα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της ασύδοτης δημοσιότητας.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που συμμετέχουν στα realityshow και τι επιδιώκουν να παρουσιάσουν; Τι θα συμβεί, όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν και βρεθούν ξαφνικά στην αφάνεια;