Και κάπως έτσι, ήρθε ο καιρός που στο καλάθι του Σεπτέμβρη προστίθενται και τα
πολυαγαπημένα σταφύλια. Αυτή, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να τα
εκμεταλλευτείτε, για να γλυκαθείτε!
Για 1 κιλό γλυκό του κουταλιού σταφύλι ροζακί θα χρειαστείτε:
● 1 κιλό σταφύλι ροζακί (με μεγάλες ρόγες)
● ½ κούπας χυμό λεμονιού
● 1 κιλό ζάχαρη
● 2 κούπες νερό
Αφού πλύνετε με προσοχή τα σταφύλια και αφαιρέσετε τα κουκούτσια και τη φλούδα,
ραντίστε τα με τον χυμό λεμονιού και αφήστε τα απλωμένα για 2-3 ώρες. Έπειτα, βάλτε
τη ζάχαρη με το νερό σε πλατιά κατσαρόλα, ανακατέψτε και όταν διαλυθεί η ζάχαρη,
βράστε το σιρόπι για 5’ σκεπασμένο, χωρίς να ανακατεύετε. Στη συνέχεια, στραγγίστε
τα σταφύλια, βάλτε τα μισά μέσα στο σιρόπι και βράστε τα για 5’ αφαιρώντας τον
αφρό που σχηματίζεται. Μετά, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια
τρυπητή κουτάλα βγάλτε προσεκτικά τα σταφύλια από το σιρόπι και τοποθετήστε τα
σε ένα τρυπητό σκεύος, επάνω σε μπολ. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα
υπόλοιπα σταφύλια. Βράστε το σιρόπι, μέχρι να δέσει, ρίχνοντας μέσα και όσο έχει
στραγγίσει από τα σταφύλια. Ξαναβάλτε τα σταφύλια μέσα σε αυτό. Βράστε για 5’ και
κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τέλος, κουνήστε την πολλές φορές, ώσπου να
κρυώσει το γλυκό, για να φουσκώσουν τα σταφύλια. Ακόμη, είναι σημαντικό να
βεβαιωθείτε πως το γλυκό θα μπει σε πλατιά γυάλα και όχι σε βάζο, ώστε να το
απολαύσετε χωρίς να πολυανακατευτούν και χαλάσουν τα σταφύλια.
Καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία: Βέφα Αλεξιάδου, Ελληνική Κουζίνα, Ζαχαροπλαστική