Ψυχαναγκασμός

Κατερίνα Δούλαλα

Α΄ Λυκείου

Ο ψυχαναγκασμός είναι μια ψυχική πάθηση με πιο συχνά συμπτώματα την επαναλαμβανόμενη σκέψη ή την εικόνα διάφορων πραγμάτων, τον φόβο των μικροβίων, το μέτρημα ή την επανάληψη των ίδιων βημάτων και γενικότερα την επανάληψη διάφορων πράξεων και την εμμονή με τη σωστή και συμμετρική τάξη των πραγμάτων. Πολλές φορές, αυτή η πάθηση συνοδεύεται από στρες και άγχος, εξαιτίας της εμμονής που έχουν οι πάσχοντες, π.χ. για την συγκεκριμένη επανάληψη μιας πράξης.

Πολλά άτομα με ψυχαναγκασμό προσπαθούν να καταφέρουν να τον αντιμετωπίσουν με το να αντιστέκονται σε αυτές τις σκέψεις και προσπαθώντας να πείσουν τον εαυτό τους πως όλα αυτά που σκέφτονται είναι απλώς μέσα στο μυαλό τους. Με το πέρασμα του καιρού, η συνήθεια της σκέψης αυτής μειώνεται.

Μία περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή. Η βελτίωση εμφανίζεται μετά από περίπου 2 μήνες. Η διακοπή των φαρμάκων συνήθως φέρνει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, για αυτό πολλοί ασθενείς χρειάζονται την αγωγή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τέλος, οι ψυχαναγκασμοί απαιτούν τόσο πολύ χρόνο, ώστε το άτομο δεν μπορεί να συνεχίσει τις άλλες του δραστηριότητες. Μπορεί να είναι φανεροί, δηλαδή κινητικές συμπεριφορές (π.χ. καθαριότητα), ή κρυφοί, νοητικές πράξεις (π.χ. επανάληψη φράσης). Συνήθως, αποτελούν την απάντηση στην ιδεοληψία του ατόμου και στοχεύουν στην ανακούφιση από το άγχος, που αυτή προκαλεί.