Στο τέλος των τραγουδιών

συνέντευξη ελένης
Ελένη Αδάμογλου

Ας κλείσουμε λοιπόν με ακόμη έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη, τον Δημήτρη Καλαντζή. Ασχολείται με την ηλεκτρονική κιθάρα από το δημοτικό και η μουσική ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη. Ο ίδιος μας απαντά σε διάφορες ερωτήσεις γύρω από τη μουσική και συγκεκριμένα τα μουσικά όργανα. Μας δίνει τις δικές του συμβουλές και μας αφιερώνει ένα τραγούδι του Ιταλού κιθαρίστα Marco Sfolgi.

 

 

Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με τη μουσική σε μια τόσο νεαρή ηλικία;
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς προσδιορίζετε την ηλικία. Θα απαντήσω με τη δική μου εμπειρία, όπου άρχισα να ασχολούμαι με την ηλεκτρική κιθάρα από την τρίτη δημοτικού, δηλαδή εννιά χρονών. Βέβαια, μεγαλύτερη σημασία έχει η θέληση και η αγάπη προς την ενασχόληση με τη μουσική και λιγότερο η ηλικία. Υπάρχουν παιδιά ταλέντα από 4 χρόνων και άτομα που ξεκίνησαν να παίζουν στα 50 τους και μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν επαγγελματίες. Οπότε για να δώσω μια απάντηση, σίγουρα χρειάζεται κάποια ωριμότητα, για να μάθει κάποιος/α ένα μουσικό όργανο, αλλά στην πραγματικότητα έχει περισσότερη σημασία η θέληση και όχι η ηλικία.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο άτομο που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο της μουσικής;
Η εργασία στον χώρο της μουσικής έχει αρκετές όψεις. Μπορεί να είναι συναυλίες και δίσκοι σε συνεργασία με εταιρείες, η εξειδίκευση στη μουσική εκπαίδευση, η ορχήστρα (λαϊκή είτε κλασική) ή και ακόμα η μουσική του δρόμου. Σε όλες αυτές τις διαφορετικές όψεις το κοινό είναι το πάθος, η προσπάθεια και η θέληση που κατέχει ο/η μουσικός σε σχέση με αυτό που κάνει. Οπότε, εξασκηθείτε και αγκαλιάστε το όνειρό σας και βάλτε τα δυνατά σας να το κάνετε πραγματικότητα. Η μουσική, βέβαια, μας συνοδεύει σε κάθε στιγμή, ακόμα και αν δεν ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτή. Τη χρησιμοποιούμε ως μέσο ψυχικής θεραπείας και ξεκούρασης. Ως μέσο ψυχαγωγίας με τις παρέες μας.

Η κιθάρα θεωρείται ένα δύσκολο μουσικό όργανο, για να μάθει κανείς;
Αντικειμενικά, κάθε μουσικό όργανο έχει τις δυσκολίες του και χρειάζεται χρόνο, για να παραγάγει έναν αξιοπρεπή ήχο. Αλλά όλα τα μουσικά όργανα έχουν ένα κοινό, αυτό της επίτευξης ενός πανέμορφου ήχου. Με λίγα λόγια, ένας μουσικός, για να θεωρείται πολύ καλός σε ένα μουσικό όργανο θα πρέπει να περάσει από δυσκολίες και πολλή εξάσκηση ανεξάρτητα από το όργανο. Κάτι τέτοιο προσπαθώ να κατακτήσω και εγώ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Μετά από κάποια περίοδο σταμάτησε να είναι σταθερό το αγαπημένο τραγούδι. Έχει να κάνει με την ψυχική κατάσταση και τη φάση που διανύουμε. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, είναι το Roads to Madness των Queensryche.

Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στους αναγνώστες μας;
Μιας και αναφέραμε αρκετά για την κιθάρα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας, ένα κομμάτι που για εμένα εκφράζει τη δύναμη της ηλεκτρικής κιθάρας. Το Dawn του αγαπημένου Ιταλού κιθαρίστα Marco Sfogli.