Femsation waack

Συνέντευξη femsation waack
Δήμητρα Καζανά – Ειρήνη Πάγγου

Καλλιτέχνες που βρίσκουμε στην καθημερινότητά μας, άνθρωποι που αποτελούν για εμάς πηγή χαράς αλλά και έμπνευσης. Η χορευτική ομάδα femsation waack αποτελείται από τρεις χορεύτριες, τις Σοφία Κατσαγγέλου, Σοφία Λαζοπούλου και Μαρία Μόλαρη.

 

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε τον χορό και γιατί;

«Ξεκίνησα τον χορό στα 8, γιατί πήγαινε η καλύτερη μου φίλη χιπ χοπ και ήθελα και εγώ!» [Σοφία Κ.]

«Ξεκίνησα τον χορό στα 9 μου με λάτιν και μοντέρνο χορό, γιατί πάντα μου άρεσε να χορεύω και η μαμά μου αποφάσισε να με γράψει σε μια σχολή χορού.» [Σοφία Λ.]

«Ξεκίνησα σε ηλικία 10 έως και 12 χρόνων μοντέρνο χορό και μετά ξανά στα 14, χιπ χοπ. Ο λόγος ήταν πως χόρευα συνέχεια στο σπίτι και είχα περιέργεια να δω πώς είναι ένα μάθημα χορού.» [Μαρία Μ.]

 

Γνωριζόσασταν και πριν σχηματίσετε την ομάδα femsation waack ή αυτή στάθηκε ως αφορμή;

Γνωριζόμασταν και πριν σχηματίσουμε την ομάδα, κάναμε παρέα πολλά χρόνια και μας συνέδεε το ίδιο πράγμα, η αγάπη μας για το χορό και συγκεκριμένα για το Waacking.

 

Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα σας και με ποιον σκοπό;

Η ομάδα σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό να προπονούμαστε και να δημιουργούμε μαζί. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να χτίζουμε όμορφα πράγματα όπως σόου, βίντεο και πρότζεκτ, να μοιραζόμαστε ιδέες και κυρίως να διασκεδάζουμε χορεύοντας παρέα! Επίσης, πάντα επιδιώκουμε, μέσω της ομάδας, την προώθηση του συγκεκριμένου style, ώστε να το γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος.

 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε αυτό το είδος χορού;

«Πιστεύω η δασκάλα μου Μαντώ φυσικά και η ντίσκο/ Φανκ μουσική.» [Σόφία Κ.]

«Εμένα προσωπικά αυτό που με έκανε να το επιλέξω ήταν η ελευθερία που σου δίνει αυτός ο χορός να εκφράζεσαι όπως πραγματικά εσύ θέλεις.» [Σοφία Λ.]

«Με παρότρυνε η μουσική, η δυναμικότητα και η ελευθερία του είδους.» [Μαρία Μ.]

 

Πώς θα περιγράφατε αυτό που σας δίνει το waack; Τι σημαίνει για εσάς χορός;

Το waack για εμάς είναι όλη η καθημερινότητά μας, είναι αυτό που μας δίνει ζωή, όπως και ο χορός γενικότερα. Υπάρχει απεριόριστη ελευθερία μιας και δεν υπάρχει σωστό η λάθος, η δυνατότητα που σου δίνει να γνωρίζεις νέα άτομα και να «μοιράζεστε» έναν χορό μαζί με άλλους και κυρίως ότι είναι ένα μέσο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά, θετικά ή αρνητικά χωρίς να σε περιορίζει τίποτα! Σε βοηθάει να κοινωνικοποιηθείς και να βγεις έξω από τα νερά σου! Είναι ένα μέσο έκφρασης και ελευθερίας!

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο χορός στην Ελλάδα;

Ο χορός στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι τόσο εκτιμημένος και συχνά φτάνει να περνά απαρατήρητος. Οι χορευτές- καλλιτέχνες δεν έχουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να βιοποριστούν μόνο μέσω αυτού, ενώ πολλές σχολές χορού αντιμετωπίζουν τους δασκάλους τους ως ευκαιρία για απόκτηση χρημάτων. Όσο αφορά τους ανθρώπους εκτός του χώρου, ενθουσιάζονται, θεωρώντας όμως ότι ο χορός αποτελεί χόμπι και όχι «κανονικό» επάγγελμα ενώ μεταξύ των ίδιων των χορευτών υπάρχουν συχνά αντιπαραθέσεις και έντονη κριτική. Στην κοινότητα του waack, συγκεκριμένα, δεν είμαστε μεγάλος αριθμός ατόμων, ωστόσο προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να επικρατεί ένα θετικό κλίμα.