Quinon proficit deficit

κύριο άρθρο Νόννη
Νόννη Αναγνωστοπούλου

«Όποιος δεν προχωρά, πάει προς τα πίσω». Έχετε μήπως αναρωτηθεί πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν έμενε στάσιμος; Αν δεν, γινόντουσαν καθημερινά εκατοντάδες ανακαλύψεις και επιτεύγματα τα οποία άλλαζαν την πορεία μας πάνω σε αυτόν; Φανταστείτε πόσο βαρετό θα ήταν κάτι τέτοιο… Ειδικά για ένα ον σαν τον άνθρωπο που πάντα αναζητά την αλλαγή και την εξέλιξη! Κάπως έτσι καταλήγουμε στη σημερινή μας καθημερινότητα· κυριευόμαστε από την περιέργεια για το άγνωστο και αναζητάμε συνεχώς τρόπους προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Απόδειξη; Μέσα σε μόλις 20 χρόνια η ανθρωπότητα έχει πραγματοποιήσει τόσο τεράστια άλματα που κάνει ακόμα και το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη να μοιάζει με κάτι απλό και καθημερινό!

Αν επικεντρωθούμε στο πεδίο των επιστημών, η πρόοδος που εντοπίζεται σε αυτό κατά τα τελευταία έτη, του προηγούμενου αιώνα, αλλά ακόμη και μέχρι αυτή την στιγμή είναι αξιοσημείωτη. Κάθε μέρα ανακαλύπτονται σε κάποιο ερευνητικό-ιατρικό εργαστήριο νέοι τρόποι όχι μόνο για να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας αλλά και μέθοδοι και θεραπείες που μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές! Όσον αφορά την πρόοδο στην ιατρική είναι ένας τομέας στον οποίο έχει παρουσιαστεί τεράστια εξέλιξη. Η εισαγωγή νέων φαρμάκων αλλά και τεχνικών μετατρέπουν ανίατες, κάποτε, ασθένειες σε πλήρως θεραπεύσιμες και επεμβάσεις με μηδαμινά ποσοστά επιτυχίας σε χειρουργεία «ρουτίνας»!

Παρόμοια εξέλιξη έχουν γνωρίσει και πολλοί άλλοι τομείς της ζωής μας εξαιτίας, της ευρέως γνωστής σε όλους μας, τεχνολογίας. Από την αύξηση της παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, μέχρι τη διευκόλυνση των καθημερινών μας αναγκών αλλά και με τους εκατοντάδες τρόπους ψυχαγωγίας που μας προσφέρει. Απλώς αναλογιστείτε πώς ζούσαν οι πρόγονοι μας πολύ πριν εμφανιστούν τα αμάξια, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα κινητά. Νομίζω πως θα αντιληφθείτε αμέσως την αξία τους και τη συμβολή τέτοιου είδος επιτευγμάτων στον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί ο κόσμος και όλη η ζωή πάνω σε αυτόν.

Παρόλα αυτά σε πολλούς γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα  είναι όλες αυτές οι αλλαγές περισσότερο ωφέλιμες ή επιζήμιες για τον άνθρωπο; Φυσικά, θα ήταν αδύνατο να αλλάζει τόσο δραστικά ο κόσμος και οι μόνες συνέπειες αυτών των αλλαγών να ήταν θετικές. Όμως, την ίδια στιγμή που γίνονται διαμαρτυρίες για τη συνεχή και χωρίς ίχνος ευαισθησίας μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, οι κυβερνήσεις των κρατών υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους για αυτή την καταστροφή και να στρέφονται σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες, όπως υποστηρίζεται από σύγχρονες έρευνες, είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ακόμη κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση ότι αποξενώνει πολλούς από τα ήθη και τα έθιμα τους («είχατε και στο χωριό σας Halloween; Οι απόκριες δε σας φτάνουν;»), ξεχνώντας ίσως ότι συντελεί επίσης στην συμφιλίωση λαών και στην ενοποίηση και την αλληλοβοήθεια μεταξύ πολλών κρατών. Τέλος, η στοχοποίηση των social media ως μέσο χειραγώγησης και απομόνωσης, ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες, δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι μέσω αυτών μπορείς να μάθεις ανά πάσα στιγμή «τι καιρό κάνει στην Νέα Υόρκη;» όπως και άλλες ακόμα πιο σημαντικές ειδήσεις από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας!

Έτσι λοιπόν, η πρόοδος και η εξέλιξη ήταν, είναι και θα είναι δύο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουμε στην κατοχή μας. Η γη γυρίζει, ο χρόνος κυλάει και ο μόνος τρόπος για να συμβαδίσουμε με την αλλαγή της εποχής μας είναι να προσπαθούμε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτήν. Άρα μήπως πρέπει να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές και να μην μένουμε στα περασμένα; Γιατί αυτά θα καταλήξουν σίγουρα ξεχασμένα…