Όλο και περισσότερες προτάσεις και συμβουλές για σωστή και υγιεινή διατροφή προβάλλονται καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Όπως όμως σε όλα, έτσι κι εδώ χρειάζεται μέτρο, καθώς όσο περίεργο κι αν ακούγεται η εμμονή με την υγιεινή διατροφή επιφυλάσσει σοβαρές για την υγεία συνέπειες.
Ο όρος νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) πρωτοαναφέρθηκε από τον Αμερικανό ιατρό Steven Bratman το 1997 και περιέγραφε την παθολογική εμμονή ορισμένων ατόμων για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν. Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις ορθός και όρεξη και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι σχετίζεται με κάποιον που γνωρίζει να τρέφεται σωστά, στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικό. Τα άτομα που εμφανίζουν νευρική ορθορεξία αρχίζουν υιοθετώντας μια υγιεινότερη διατροφή, την οποία ολοένα και περιορίζουν αποκλείοντας ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως: ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, σιτάρι, γλυκά κ.α., τα οποία θεωρούν ανθυγιεινά. Προτιμούν κυρίως τις βιολογικές ωμές τροφές.
Αυτό κρύβει σοβαρούς, για τη σωματική και ψυχική υγεία, κινδύνους. Τα άτομα αυτά στερούνται βασικά θρεπτικά συστατικά και συχνά φτάνουν σε σημείο υποσιτισμού. Επιπλέον, γίνονται εμμονικοί με την τήρηση της «καλής» τους διατροφής και πανικοβάλλονται με την παραμικρή τους ατασθαλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κοινωνικό αποκλεισμό, αφού αρνούνται να βγουν έξω για φαγητό ή να επισκεφτούν κάποιο φιλικό σπίτι, καθώς αδυνατούν να γνωρίζουν την ποιότητα του φαγητού. Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης.
Για την αντιμετώπιση της ορθορεξίας βασική προϋπόθεση είναι ο πάσχων να συνειδητοποιήσει τις λανθασμένες ενέργειές του και να επιθυμεί να τις διορθώσει αναζητώντας βοήθεια από ειδικούς ψυχιάτρους και διατροφολόγους, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την εμμονή του και να αποκτήσει μια σωστή και πραγματικά υγιεινή διατροφή.