Νίκη Τζουανοπούλου

Sophia-Maria

ΑΠΌ ΤΙΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΤΑΧΤΑΤΖΟΥΓΛΟΥ

 

Η ομάδα της εφημερίδας βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 27 Δεκεμβρίου, για να συναντήσει την Νίκη Τζουανοπούλου, επόπτρια δημόσιας υγείας. Αφού μας καλωσόρισε με τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου, Βασίλη Παππά, μας ξενάγησε στους χώρους ανακύκλωσης, υλικών και συλλογής αποβλήτων. Έπειτα μας παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με το επάγγελμά της.

 

Με τι ασχολείται ένας επόπτης δημόσιας υγείας;

Το επάγγελμα έχει πολλές προεκτάσεις και ένας επόπτης δημόσιας υγείας μπορεί να ασχοληθεί με οτιδήποτε πάνω σ’ αυτήν. Αρχικά, ασχολείται με τη διαχείριση των αποβλήτων όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Ακόμα, η καθαριότητα, οι απολυμάνσεις, οι απεντομώσεις και οι μυοκτονίες, όπως και ο έλεγχος των υδάτων αποτελούν μέρος του επαγγέλματος. Σημαντική είναι η πρόληψη των λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, καθώς η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή, διότι μειώνεται η χρήση των χημικών και των βλαβερών ουσιών.

 

Σε ποιους άλλους τομείς εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να απασχοληθεί ένας επόπτης δημόσιας υγείας;

Αρχικά, μπορούμε να απορροφηθούμε από τις περιφέρειες είτε να εργαστούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για παράδειγμα ως απεντομωτές. Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να διεξάγουμε περιβαλλοντικές μελέτες και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο κλάδος μας επίσης περιλαμβάνει τις δειγματοληψίες τροφίμων και την απασχόληση σε κέντρα διαλογής.

 

Τι σπουδές απαιτούνται για το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Οι σπουδές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι στο Τ.Ε.Ι Αθηνών στο τμήμα δημόσιας υγιεινής, καθώς είναι η μοναδική σχολή στη χώρα η οποία καλύπτει αυτό το επάγγελμα. Υπάρχει πλήθος μεταπτυχιακών σπουδών που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για περαιτέρω εξειδίκευση στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος. Εγώ προσωπικά έχω εξειδικευτεί στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση των μονάδων υγείας.

 

Θα συνιστούσατε το επάγγελμα σας στους νεότερους και αν ναι, ποιες είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει;

Θα συνιστούσα το επάγγελμα μου ανεπιφύλακτα, καθώς η υγεία δεν αποτελείται μόνο από την ιατρική και το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι εξίσου σημαντικό. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε οι επόπτες δημόσιας υγείας είναι ο ιατροκεντρικός χαρακτήρας της υγείας, ο οποίος βάζει σε δεύτερη μοίρα το επάγγελμα και συχνά αντιμετωπίζεται ως περιττό ή θεωρείται πολυτέλεια.

 

Πόσο σημαντική θεωρείται η ανακύκλωση και για ποιους λόγους πρέπει να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία;

Είναι σημαντική, γιατί συμβάλλει στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας η οποία βοηθάει στη μείωση των ήδη υπαρχόντων ρύπων και στην εύρεση δευτερογενών πόρων. Επιπλέον, η λανθασμένη διαχείριση των αποβλήτων και η έλλειψη ανακύκλωσης επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, καθώς τα παραγόμενα απόβλητα επιστρέφουν πίσω σε μας.

 

Ανακυκλώνονται όλα τα νοσοκομειακά απόβλητα;

Απόβλητο σημαίνει αυτό που ο κάτοχός του το απορρίπτει, είτε προτίθεται να απορρίψει, είτε υποχρεούται να απορρίψει. Τα απορριπτέα είναι αυτά που πετιούνται, ενώ τα υπόλοιπα χωρίζονται σε αβλαβή απόβλητα που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως το γυαλί και το πλαστικό και σε βλαβερά τα οποία καθίστανται επικίνδυνα βάσει νόμου και δεν ανακυκλώνονται.