Κων/νος Φαναριώτης
Α΄ Λυκείου
Vegetarians και vegans. Όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις έννοιες. Αναφέρονται στους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν τη χορτοφαγία ή την αυστηρή χορτοφαγία στη δεύτερη περίπτωση. Η επιλογή αυτή προκαλεί ορισμένες φορές έντονες αντιδράσεις από αυτούς που δε σκέφτηκαν τη δική τους ζωή χωρίς το- μαντέψτε- κρέας.
Όμως, ίσως κανείς δεν αναλογίστηκε πόσο θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η αποχή από το κρέας. Εν παραδείγματι, ακολουθώντας μία τέτοια αυστηρή- για ορισμένους- διατροφή, οι χορτοφάγοι καταπολεμούν πιθανές ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία και η υπέρταση, καθώς και προβλήματα στην καρδιά αλλά και διάφορα είδη καρκίνου. Γενικότερα, ό,τι ασθένεια συσχετίζεται με την κακή διατροφή.
Εξίσου σημαντική είναι η μείωση της οικολογικής ζημιάς για την οποία φροντίζουν οι χορτοφάγοι. Η κρεατοβιομηχανία, άλλωστε, ευθύνεται κατά το 51% για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη. Για να μην αναφερθώ σε όλο το χαρτί και το πλαστικό που χρησιμοποιείται για την συσκευή των ζωικών προϊόντων εκ του οποίου ένα πολύ μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται παγκοσμίως.
Καταληκτικά, όσοι δεν επιθυμούμε την έλλειψη του κρέατος από τη διατροφή μας τουλάχιστον να μην στιγματίζουμε αυτούς που έχουν το σθένος να την πραγματοποιήσουν. Εξάλλου, δεν ξέρουμε σε τι μπορεί να ωφελεί τόσο αυτούς όσο και ολόκληρο τον κόσμο μια τέτοια απόφαση.