“Καλά” Χριστούγεννα…

κύριο άρθρο Νόννη
Νόννη Αναγνωστοπούλου

Χριστούγεννα… Η πιο ωραία εποχή του χρόνου! Και μόνο η παρουσία του δέντρου στολισμένου με πολύχρωμες, αστραφτερές μπάλες και φωτεινά λαμπάκια σε συνδυασμό με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ηχούν παντού και τις γιορτινές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα η μία μετά την άλλη είναι ικανή να μας μεταφέρει απευθείας στο εύθυμο και γιορτινό κλίμα των ημερών. Παράλληλα με τις γιορτές, όμως, υπάρχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμου.

Την ίδια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για την έλευση των γιορτών και σε κάθε χώρα αποφασίζουν πώς θα στολίσουν τις πόλεις και με ποιον τρόπο θα γίνει τη φετινή χρονιά η πολυαναμενόμενη αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου, άνθρωποι στη Χιλή και τον Λίβανο αγωνίζονται για μία πιο δίκαιη μεταχείριση και περισσότερο σεβασμό στα δικαιώματά τους. Διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις αντικαθιστούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα και κύριο μέλημα των κυβερνήσεων δεν αποτελεί η εορταστική διακόσμηση αλλά η καταστολή τους.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις των χωρών αυτών αποφάσισαν αυθαίρετα και παρά την έντονη δυσαρέσκεια των λαών τους να αυξήσουν τη φορολογία σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους όπως π.χ. στη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μαζική κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, από διάφορες ηπείρους (μην ξεχνάμε τα κίτρινα γιλέκα) για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και είναι βέβαιο πως η συνδρομή της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αντιδρούν, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος καταπατά τα δικαιώματά τους·  άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα της δημοκρατίας.

Ένας από τους συνηθέστερους λόγους κινητοποίησης των πολιτών αποτελούν, βέβαια, οι αλλαγές στην οικονομία, που συνήθως εμφανίζονται με τη μορφή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις ή αυξήσεων στη φορολογία που τους επιβάλλεται. Έτσι, συχνά καταφεύγουν στην πιο άμεση λύση η οποία είναι μία έμπρακτη μορφή διαφωνίας που πιθανόν να οδηγήσει τις κυβερνητικές αρχές στο να αποσύρουν κάποια από αυτές τις αλλαγές κατευνάζοντας έτσι τους πολίτες. Όμως, η διαιώνιση της έλλειψης συλλογικής σκέψης θα αποτελεί πάντα τροχοπέδη στην ευημερία μιας χώρας.

Επομένως, η σωστή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων από κάθε άνθρωπο δεν είναι μόνο η διαμαρτυρία και η εξέγερση, αλλά και να θέτει πάντα ως βασικό στόχο του το συλλογικό καλό. Η επιδίωξη μόνο της ατομικής προόδου οδήγησε τις σύγχρονες κοινωνίες σε τέλμα. Πολίτες αδιαφορούν ή αδικούν συμπολίτες τους. Ψηφίζουν πολιτικούς οι οποίοι ικανοποιούν πρόσκαιρα τις απαιτήσεις τους υπονομεύοντας ζωές και περιουσίες. Σίγουρα η αλλαγή αυτής της κατάστασης απαιτεί τη διαμόρφωση πολιτών με ενδιαφέρον για τα κοινά και προϋποθέτει την κατάλληλη παιδεία.

Κλείνοντας, είναι ξεκάθαρο ότι η διαφύλαξη του δημοκρατικού πολιτεύματος μίας χώρας εναπόκειται τελικά στους πολίτες της. Αυτοί πρέπει να αντιληφθούν ότι το ατομικό συμφέρον στηρίζεται στην ευημερία της χώρας τους, στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ποιότητας του τρόπου ζωής τους. Στηρίζεται πολύ περισσότερο στην κοινωνική συνοχή και οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία για την οικοδόμησή της.

Φέτος, λοιπόν, ας συνδράμουμε σε ένα συσσίτιο ή ας διοργανώσουμε εορταστικές εκδηλώσεις στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη μας. Αν βρούμε πάλι ο ένας τον άλλον, αν γιορτάσουμε μαζί και αν βοηθήσουμε τον συμπολίτη έμπρακτα, υπάρχει η πιθανότητα να αντιληφθούμε τη δύναμή μας ως σύνολο. Και- ίσως- τα Χριστούγεννα του ’19 να είναι «καλά» αλλά του ’20 «καλύτερα»!