ΆΡΣΙΣ

αρχείο λήψης
Μαρία Πούλιου

Καθώς αποφασίζαμε για τα θέματα του χριστουγεννιάτικου φύλλου, η αλληλεγγύη, η βοήθεια και η στήριξη προς τον συνάνθρωπο ήταν οι έννοιες που προέκυπταν σε κάθε συζήτηση· και πολύ περισσότερο η υποστήριξη των παιδιών. Κατά την έρευνά μας, «γνωρίσαμε» την ΆΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται και στο κοντινό μας Ωραιόκαστρο. Στόχος μας ήταν να μάθουμε το έργο τους και κάνοντάς το γνωστό να συμβάλλουμε και εμείς- έστω και με αυτό τον τρόπο. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και η κα Ίρις Πανδίρη (κοινωνική λειτουργός που εργάζεται στην ΆΡΣΙΣ δέκα χρόνια με κύριο έργο της τη φιλοξενία και τις συνοδευτικές υπηρεσίες για ασυνόδευτα παιδιά) απάντησε στις ερωτήσεις μας.

 

Πότε και με ποιο σκοπό ξεκίνησε η λειτουργία της οργάνωσης;

Η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων- ξεκίνησε τη δράση της το 1992. Το όραμά της είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματά τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποστολή της είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά.

 

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι δράσεις της;

Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας με κύρια κέντρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Επίσης, δραστηριοποιείται και υλοποιεί προγράμματα στην Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Λέρο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο.

 

Ποια παιδιά φιλοξενούνται;

Στους ξενώνες ασυνόδευτων παιδιών, φιλοξενούνται παιδιά τα οποία έχουν εισέλθει στη χώρα μας, χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπο που ασκεί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τη γονική τους μέριμνα ή την επιμέλειά τους ή χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα τους. Ως ασυνόδευτος νοείται και ο ανήλικος που εγκαταλείπεται ασυνόδευτος μετά την είσοδό του στην Ελλάδα, καθώς και ο ανήλικος που έχει χωριστεί από την οικογένειά του.

 

Ποιοι αναλαμβάνουν την υποστήριξη των παιδιών;

Την υποστήριξη και την φροντίδα των παιδιών αναλαμβάνουν πρόσωπα πολλών ειδικοτήτων. Υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές, εκπαιδευτικοί, δικηγόρος, καθαρίστρια. Πρόσθετα, αρχίζει και στη χώρα μας σιγά σιγά να μπαίνει επίτροπος για το κάθε παιδί. Αναμένουμε την υλοποίηση και την ευρύτερη εφαρμογή του νόμου, σε Εθνικό επίπεδο, περίπου τον Απρίλιο.

 

Ποιες ανάγκες έχει αυτή τη χρονική περίοδο η οργάνωση και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες;

Οι ανάγκες μας σε κάθε περίοδο είναι οι εθελοντές, κυρίως στο κομμάτι των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών και δραστηριοτήτων απασχόλησης, τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, λάδι κλπ), είδη σνακ (κρουασάν, κέικ, παστέλια, κλπ), μπάλες (ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ) και λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες κλπ). Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά στο arsis.gr και να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας μας.

 

Ποιο είναι, σύμφωνα με την εμπειρία σας, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στη χώρα μας;

Αν μιλήσουμε ευρύτερα για τους νέους στη χώρα μας, νομίζω ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα αφορά την αποξένωση και την επιφανειακότητα των σχέσεων, καθώς και το ζήτημα της ανεργίας, της ανεξάρτητης επιβίωσης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικογένεια.