ΠΑΡΑΜΥΘΙ: « Η μάγισσα Χορτάρω»
Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα πλανήτη μακρινό, όχι, όχι καθόλου μακρινό ήταν ο πλανήτης Γη, ο δικός μας Πλανήτης, ζούσε μια….μά…..και γι…… και σσα…… Το λέω αργά, έτσι που να μη φοβηθείτε, γιατί δε θα σας πω μια φοβιστερή ιστορία, που να λέει για μια φοβιστερή μάγισσα, που έκανε κακά και φοβιστερά πράγματα. Έκανε μόνο καλά πράγματα και πρώτα από όλα έκανε καλό στην υγεία της.
Η μάγισσα Χορτάρω υπήρξε μια καλοσυνάτη μάγισσα με έξυπνα γαλάζια μάτια, αν και αβγουλομάτικα.
Θέλετε να σας πω γιατί την έλεγαν Χορτάρω;
Βέβαια , εδώ που τα λέμε δεν τη φώναζαν πάντα Χορτάρω,, αλλά όπως και εσείς που όταν ήσασταν μικροί σας φώναζαν……Αλήθεια πως σας φώναζαν; (συνομιλία με τα παιδιά) Νινί, νινάκι, μπέμπα, μπέμπη κ.τ.λ. ή σας κολλούσαν ένα «-άκης», «-ούλα», «- ίτσα», πίσω από κάθε όνομα.
Πως θα λέγαμε τη Γεωργία, τον Βαγγέλη κ.τ.λ.
– «Γεωργίτσα»
– Βαγγελάκη.
Όταν λοιπόν η μάγισσα ήταν μικρούλα, την έλεγαν Χορταρένια επειδή είχε δείξει καλά δείγματα ανθρωπιάς, παρόλο που καταγόταν από αριστοκρατική γενιά, πραγματικά μοχθηρών, αγέρωχων και αιμοβόρων μαγισσών , με αβυσσαλέο βλέμμα……
Δεν πιστεύω να φοβάστε; Αυτό το όνομα της το έδωσαν οι πρώτες της εξαδέλφες – επίσης μάγισσες – Αγγούρω και Πατζάρω, καθώς και η προγιαγιά, της γιαγιάς, της γιαγιάς της. Τώρα θα μου πείτε πως γίνεται να ζούσε ως τότε η προγιαγιά της γιαγιάς της γιαγιάς της……Γίνεται, πως δε γίνεται! Είναι απλό: Οι μάγισσες είναι κορακοζώητες! (συνομιλία με τα παιδιά). Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια σύνθετη λέξη, διπλή: Κοράκι + ζωή. Όπως τα κοράκια ζουν πάρα πολλά χρόνια , έτσι και οι μάγισσες ζουν τουλάχιστον πεντακόσια, πεντακόσια ένα, πεντακόσια δύο……όσα χρόνια μπορεί να μετρήσει κανείς. Αν κρατήσουμε τη λέξη ζωή ποια άλλη θα μπορούσαμε να βάλουμε μπροστά για να κάνουμε άλλη σύνθετη; ( χελιδόνι + ζωή, γάτα και ζωή κ.τ.λ.)
Της χάρισαν που λέτε αυτό το όνομα, γιατί ως μικρό κοριτσάκι είχε χορταρένια μαλλιά, χορταρένια σκούπα, – φτιαγμένη από βούρλα, βάτα και θυμάρι – και της άρεσε να πλέκει φορέματα, από ξερό χόρτο, μα πάνω απ’ όλα γιατί ήταν χορτοφάγος (συνομιλία με τα παιδιά) Την έλεγαν έτσι γιατί έτρωγε…….χόρτα. Αν έτρωγε κρέας; Ή τι άλλο; Γνωρίζετε κάποια άλλη λέξη σαν και αυτή; ( μυρμηγκοφάγος, παμφάγος, σαρκοφάγος)
Κι ενώ όλα τα μαγισσόπουλα (συνομιλία με τα παιδιά) – όπως λέμε μελισσόπουλα ή τι άλλο – έτρωγαν ωμό κρέας, εκείνη δεν το χώνευε, ούτε ωμό , ούτε ψημένο. Αυτή χόρταινε με χόρτα
Κι όταν όλα τα μαγισσάκια έπαιζαν το παιχνίδι του λύκου , ξέρετε εσείς….(συνομιλία με τα παιδιά) , η Χορτάρω συμβιβαζόταν μόνο αν έπαιζαν την « κολοκυθιά» (συνομιλία με τα παιδιά) Το γνωρίζετε αυτό το παιχνίδι; (Μπορούμε να το παίξουμε μετά, όπως και το παιχνίδι του λύκου.) Άρεσε λοιπόν στη Χορτάρω να μαζεύει χόρτα, να τρώει χόρτα και να φυτεύει χόρτα. Βέβαια! Ήταν και οικολόγος – χορτολόγος. Φύτευε πολλές ποικιλίες λαχανικών, χορταρικών και φρούτων(συνομιλία με τα παιδιά). Τι λέτε να φύτευε; Μελιτζάνες, πατάτες ……….Το αγαπημένο της φυτό ήταν η φλασκιά, ένα είδος κολοκυθιάς. Όταν ωρίμαζαν τα φλασκιά της άρεσε να τα ζωγραφίζει. Πολλοί έλεγαν ότι το κεφάλι της , έμοιαζε με φλάσκα. « Κάθε άνθρωπος, είναι διαφορετικός!», έλεγε εκείνη με σοφία. Πάντως η Χορτάρω έφτιαχνε χίλια δυο πράγματα με τα φλασκιά. Μια τα ζωγράφιζε, μια τα έκανε παιχνίδι, φωλιά πουλιών, παγούρι, μαράκα, στολίδι.
Όταν λοιπόν η μαγισσούλα μας έγινε δώδεκα χρόνων και έφυγε από το σπίτι της η μαμά της τη συμβούλεψε να πάει να κατοικήσει στη Χορταρούπολη ένα μέρος τόσο μακρινό όσο και η………Αμερική (συνομιλία με τα παιδιά) Αν πήγαινε σε μια πόλη φτιαγμένη από χαρτί πως θα τη λέγαμε; Από γυαλί; (Χαρτούπολη, Γυαλούπολη κ.τ.λ.) Εκείνη όμως που δεν έτρωγε κουτόχορτο, ψάχνει ακόμα το κατάλληλο μέρος για να φτιάξει το σπίτι των ονείρων της.
……………………………………………………………………….
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται η μάγισσα από το παράθυρο.
– Ψάχνω, ψάχνω για να βρω
έναν τόπο μακρινό,
χορταροπλασμένο, μαγικό!
Να φτιάξω μια χορτοκαλύβα
με το χορτοκοπτικό.
Μήπως ξέρετε παιδιά,
έναν τόπο σαν κι αυτό
με πολύ χορταρικό;
– (συνομιλία με τα παιδιά)
– Μου αρέσει η φυσική ζωή
και η υγιεινή διατροφή.
Θέλω σούπα από χόρτα
σέλινο, σπανάκι, βλήτα.
Και ραδίκια και σπαράγγια
κι όμορφα χορτοπιτάκια.
αλλά και για χορτοσαλάτα
πως τρελαίνομαι παιδιά!
Θέλω και χορτοπετσέτα
για να τρώω χορταράκια
κι άλλα τέτοια υγιεινά
Μήπως ξέρετε παιδιά,
έναν τόπο σαν κι αυτό
με πολύ χορταρικό;
– (συνομιλία με τα παιδιά)
– Εδώ βλέπω μόνο τσιμέντο
γκρίζους τοίχους και μπετόν.
Καταστρέφουν τον πλανήτη,
δεν το βλέπουνε αυτό;
Μήπως και την πίτα όλη θέλουν
και το σκύλο τους χορτάτο;
Και τα δάση τα μαδήσαν
και τα κάψανε κι αυτά.
Και τη σκούπα μου κοντέψαν
στάχτη χθες να μου την κάνουν.
Είμαι τόσο πικραμένη
κι όχι απ’ τα χόρτα τα πικρά,
μα από των ανθρώπων την κακία
και την απερισκεψία.
Να σας πω το σχέδιο μου,
αν δε βάλουνε μυαλό;
Επιχείρηση μια «σκούπα»
θα τους εφαρμόσω εγώ,
δίχως δέντρα, μες τη ζέστη
χωρίς ούτε φαγητό.
Ως δια μαγείας τείχη
με αναρριχώμενους τους κάκτους
για να μην μπορούν να φύγουν
από πουθενά.
ΑΦΗΓΗΣΗ:Και η μάγισσα εξήγησε στα παιδιά, την επιχείρηση «σκούπα», δηλαδή: ότι αν οι άνθρωποι δεν συνετιστούν θα φυτρώσουν δια μαγείας τείχη από αναρριχώμενους κάκτους, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να φύγει από πουθενά. Κι αν δεν υπάρχει ούτε δέντρο, ούτε τροφή, οι άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα και τη ζέστη. Τότε τους έδειξε ένα πανό που έγραφε:
« Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ»
Μα αν βάλουνε μυαλό
θα τους σώσω απ’ την πείνα
με μικρά χορτοπιτάκια
που θα ρίξω απ’ τα τειχάκια.
Διασκευή από το περιοδικό “παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού
Καραθανάση Άννα – 1ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
Η Μάγισσα Χορτάρω!!!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.