Αρχική » ΜΠΑΛΙ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΜΠΑΛΙ

Το Μπαλί (ινδονησιακά: Pulau BaliProvinsi Bali) είναι νησί της Ινδονησίας, με έκταση 5.632,86 τ.χλμ. και με πληθυσμό 3,9 εκατομμύρια κατοίκους το 2010. Οι κάτοικοι κατά 89% είναι Μπαλινέζοι ενώ υπάρχουν και κάτοικοι της Ιάβας κατά 7%, Μπαλί Αγκά κατά 1% και Μαντουρέζοι κατά 1% Κύρια γλώσσα είναι η ινδονησιακή και θρησκεία ο Ινδουισμός. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Αποτελεί επίσης μία από τις 33 συνολικά επαρχίες της Ινδονησίας, με πρωτεύουσα το Ντενπασάρ. Στο νησί συγκεντρώνονται οι περισσότεροι από την ινδονησιακή μειονότητα των Ινδουιστών. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στη χώρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Λομπόκ.

Ιστορία

Το Μπαλί κατοικείται από τα πρώτα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Οι Ολλανδοί με τον Κορνέλις ντε Χούπμαν έφτασαν πρώτοι στο νησί το 1597. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες. Το 1950 το Μπαλί έγινε επίσημα επαρχία της Ινδονησίας. Το 1963 το όρος Αγκούνγκ εξερράγη και χιλιάδες ήταν τα θύματα. Πολλοί ανθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Το 1965 σημειώθηκε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τζακάρτα, εναντίον της εθνικής κυβέρνησης της Ινδονησίας. Την περίοδο εκείνη, εκτελέστηκαν από τους παραστρατιωτικούς του Σουχάρτο περί τους 100.000 Μπαλινέζους. Τα ακριβή γεγονότα παραμένουν άγνωστα όπως και ο αριθμός των σφαγιασθέντων.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2002, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο τουριστικό θέρετρο Κούτα σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι και άλλοι 209 τραυματίστηκαν. Παρόμοιες βομβιστικές ενέργειες έγιναν στην ίδια περιοχή το 2005. Το Δεκέμβριο του 2007 το νησί φιλοξένησε τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.

Πινακοθήκη

Για περισσότερες πληρόφοριες πατήστε ΕΔΩ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση