Αρχική » ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΆΪΡΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΆΪΡΕΣ

Το Μπουένος Άιρες (ισπανικά: Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Μπουένος Άιρες σημαίνει Καλοί Αέρες/Αέρηδες) είναι η πρωτεύουσα της Αργεντινής και η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι στη χώρα. Η αρχική ονομασία της πόλης ήταν Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Aire (Πόλη της Αγιοτάτης Τριάδας και Λιμάνι της Αγίας Μαρίας του Καλού Αέρα). Βρίσκεται στη Ν ακτή τουλ Ρίο δε α Πλάτα, στη ΝΑ ακτή της Νότιας Αμερικής, απέναντι από την Κολόνια δελ Σακραμέντο της Ουρουγουάης, με γεωγραφικές συντεταγμένες 34°40’S 58°24’W (-34.667, -58.40).

Έντονα επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το Μπουένος Άιρες αναφέρεται μερικές φορές ως “Παρίσι του νότου” ή “Παρίσι της Νότιας Αμερικής”.  Είναι μια από τις πιο περίπλοκες πόλεις στη  Λατινική Αμερική, γνωστή για την αρχιτεκτονική, τη νυχτερινή ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι επίσης από τις πιο πλούσιες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλη μεσαία τάξη και μεγάλο αριθμό κατοίκων με ανώτερη εκπαίδευση.

Μετά τις εσωτερικές συγκρούσεις του 19ου αιώνα, το Μπουένος Άιρες ομοσπονδοποιήθηκε και διαχωρίστηκε από την Επαρχία τουΜπουένος Άιρες. Τα δημοτικά όρια επεκτάθηκαν και περιέλαβαν τις πρώην πόλεις Μπελγράνο και Φλόρες, οι οποίες σήμερα αποτελούν συνοικίες του Μπουένος Άιρες.

Οι Αργεντίνοι συχνά αποκαλούν την πόλη Capital Federal (Ομόσπονδη Πρωτεύουσα) για να διαχωρίσουν την πόλη από την ομώνυμη επαρχία. Βάσει του Συντάγματος του 1994, το Μπουένος Άιρες είναι αυτόνομη πόλη.

 

Διοίκηση και πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1994, η πόλη απέκτησε διοικητική αυτονομία και έγιναν οι πρώτες δημαρχιακές εκλογές (ο τίτλος της θέσης άλλαξε σε “Κυβερνήτη”). Νικητής ήταν ο Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος αργότερα εξελέγη Πρόεδρος της χώρας.

Ο διάδοχος του Ντε λα Ρούα, ο Ανίμπαλ Ιμπάρρα, κέρδισε δυο εκλογές, όμως καθαιρέθηκε στις 6 Μαρτίου 2006, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο θέατρο República Cromagnon, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Η δημαρχία μεταβιβάστηκε στον Χόρχε Τέλερμαν, ο οποίος ήταν δημαρχεύων από τον Δεκέμβριο του 2005.

 

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του πληθυσμού από το 1740

Οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες είναι γνωστοί ως porteños (πορτένιος – άνθρωποι του λιμανιού), ενδεικτικό της μεγάλης ιστορικής σημασίας που είχε το λιμάνι στην ανάπτυξη της πόλης και του έθνους, ή bonaerenses.

Απογραφή πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή, η ίδια η πόλη έχει πληθυσμό 2.776.138 κατοίκους, ενώ το μητροπολιτικό Μπουένος Άιρες έχει περισσότερους από 12,4 εκατομμύρια κατοίκους. Ο πληθυσμός της ίδιας της πόλης παραμένει στάσιμος από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετακίνησης πληθυσμού στα προάστια.

 

Θρησκεία 

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι καθολικοί. Το Μπουένος Άιρες είναι η έδρα του καθολικού επισκόπου (με δικαιοδοσία σε όλη την Αργεντινή), καθώς και διαφόρων ορθοδόξων και αγγλικανών ιεραρχών. Οι ευαγγελικές εκκλησίες αυξάνονται διαρκώς από τη δεκαετία του 1980.

Σημαντικές κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων υπάρχουν στην πόλη για πάνω από 100 χρόνια. Το Μπουένος Άιρες φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

 

ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση