Αρχική » ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ

Η σφυριχτή γλώσσα είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος επικοινωνίας που βασίζεται αποκλειστικά στα σφυρίγματα και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου, εντούτοις περιορίζεται σε περιοχές όπου το σφύριγμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από την ομιλία (κυρίως σε βουνά, σε πυκνά δάση). Σήμερα έχουν καταγραφεί 70 τοπικές κοινωνίες στον κόσμο που επικοινωνούν με κάποια σφυριχτή γλώσσα. Συνήθως οι σφυριχτές γλώσσες δεν είναι ανεξάρτητες γλώσσες αλλά λειτουργούν σαν προέκταση μιας τοπικής γλώσσας.

Παλιές Μαρτυρίες θαλασσοπόρων αναφέρουν ότι οι Γουάντσε (ισπανικά: Guanche) αυτόχθονες κάτοικοι των Κανάριων Νήσων (Ισπανία) εκτός από τη συνηθισμένη ομιλία χρησιμοποίησαν μια σφυριχτή γλώσσα, γνωστή σήμερα με την ονομασία silbo (σφυρίζω στα ισπανικά). Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας τους επέτρεψε να επικοινωνούν στις απομακρυσμένες κοιλάδες (Ο ήχος ενός σφυρίγματος φτάνει πολύ μακριά). Από το 2009 η σφυριχτή γλώσσα «Silbo Gomero» συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ευρωπαίων θαλασσοπόρων μια παρόμοια γλώσσα υπήρχε στις κοιλάδες των Άνδεων (της Νότιας Αμερικής). Η επιβίωση της γλώσσας αυτής επιβεβαιώθηκε από τις έρευνες του Julien Meyer, ειδικού στον τομέα της βιοακουστικής.

Υπάρχουν διάφορα διηγήματα που μαρτυρούν ότι η σφυριχτή γλώσσα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις για τους βοσκούς. Οι κάτοικοι του χωριού Αας (στα Δυτικά Πυρηναία) επικοινωνούσαν χάρις σε σφυρίγματα από πλαγιά σε πλαγιά και αναπαρήγαν την Οξιτανική διάλεκτο.

Στην Ελλάδα οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Αντιά Εύβοιας επικοινωνούν μέσω σφυριγμάτων. Η ελληνική σφυριχτή γλώσσα ονομάζεται σφυριά και βγήκε στη δημοσιότητα το 1969 όταν συνετρίβη αεροσκάφος στα βουνά της Αντιάς τότε τα σωστικά συνεργεία εντυπωσιάστηκαν από τα σφυρίγματα των βοσκών.

Κατανομή

Σήμερα υπάρχουν 70 σφυριχτές γλώσσες στον κόσμο.

• Ευρώπη: Στην περιοχή Μπεάρν (Γαλλία) και στο χωριό Αντιάς Ευβοίας (Ελλάδα).
• Ασία: Στα βορειοδυτικά της Τουρκίας, στους Akhas et les Χμονγκ (Νοτιοανατολική Ασία), στους Yupiks της Σιβηρίας.
 • Αφρική: Στο νησί Λα Γκομέρα (νησί των Καναρίων Νήσων), στον Άτλαντα στο Μαρόκο, στο Τόγκο, στην Αιθιοπία.
• Αμερική: Στους Wayãpi στους Éperviers (pt) (Αμαζόνα της Βραζιλίας), στη Γουιάνα και στις Άνδεις.
• Ωκεανία: στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Διάφορες πρωτοβουλίες για την διατήρηση των σφυριχτών γλωσσών:

• Στο νησί Λα Γκομέρα, η διδασκαλία της Silbo είναι υποχρεωτική στο δημοτικό από το 1999 και εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι.
• Στην Πο, ο Σύνδεσμος Lo siular d’Aas («Ο σφυριχτής της Aas») προσπαθεί να επαναφέρει τη σφυριχτή γλώσσα béarnais. Προς το παρόν διδάσκεται στο δημοτικό της Bilhères, στο γυμνάσιο της Laruns και στο Πανεπιστήμιο της Πο.
• Η Τουρκική σφυριχτή γλώσσα διδάσκεται στο δημοτικό του Kusköy.

Χρησιμότητα

Η σφυριχτή γλώσσα επιτρέπει την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ήχος ενός σφυρίγματος φτάνει πολύ μακριά και όταν ευνοεί η διαμόρφωση τού εδάφους, έως και 4 χλμ.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση