Αρχική » DONUTS

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

DONUTS

Για την πρωτη συνταγη θα χρειαστουμε τα εξης συστατικα :

  • 180 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 2 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρόκους
  • 1 κ.γ. σιρόπι, βανίλια
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/4 κ.γ. αλάτι, χοντρό
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για σερβίρισμα

  • 160 γρ. μαρμελάδα, της αρεσκείας σας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • τρούφα, χρωματιστή

Για σοκολατένιο γλάσο

  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

 

  • Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.
  • Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν. Δεν βάζουμε το αλεύρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι.
  • Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και σχηματίζουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες για αυτό δεν βάζουμε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη μας και λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας
  • Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας για να μη μας κολλήσει η ζύμη μας. Την κάνουμε σαν μία μπάλα.
  • Ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει 1 εκ. παχιά.
  • Μέχρι 3 φορές αν ανοίξουμε το ζυμάρι μας είναι καλά. Μην το ανοίξουμε παραπάνω γιατί δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας.
  • Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα.
  • Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα και να τα φτιάξουμε σαν λουκουμάδες. Αν τα κάνουμε χωρίς τρύπα στη μέση θα χρειαστούμε μικρότερο κουπάτ για τα ντόνατς μας για να μη μας βγουν τόσο μεγάλα.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζουμε ελαφρά με μία πετσέτα.
  • Ζεσταίνουμε 5 εκ. λάδι στους 175ο C σε ένα βαθύ τηγάνι.
  • Βάζουμε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από τη άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτιά κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.
  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντόνατς από την κορυφή ή από τα πλάγια. Πιέζουμε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Αν θέλουμε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.

    Ενα βιντεακι απο τα ντονατ 

    Για την δευτερη συνταγη θα χρειαστουμε τα εξης συστατικα :

    • 2 φακελάκια μαγιά των 8 γραμμαρίων
    • 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
    • 5 κ.σ. βούτυρο
    • 3/4 φλ. τσαγιού ζεστό γάλα
    • 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    • 3/4 κ.γ. αλάτι
    • 1 μεγάλο αυγό ολόκληρο + 1 κρόκο αυγού
    • 3 ¾ φλ. τσαγιού αλεύρι + επιπλέον για άνοιγμα φύλλου ζύμης
    • βούτυρο λιωμένο ή κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό για άλειμμα ζύμης
    • πλαρίνα φουντουκιού (Μερέντα, Νουτέλα ή άλλη επιλογής σας)
    • σπορέλαιο για τηγάνισμα
    • ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα σκόνη

      Εκτέλεση συνταγής :

      1. Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τη μαγιά σε σκόνη και το ζεστό νερό και τα ανακατεύετε καλά να διαλυθεί η μαγιά. Το αφήνετε στην άκρη.
      2. Σε άλλο, μεγάλο μπολ, ρίχνετε το βούτυρο και το ζεστό γάλα και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε το ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό ολόκληρο, το κρόκο και το μείγμα μαγιάς ανακατεύοντας με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη υλικού ώστε να ενσωματώνετε.
      3. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

      4. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι το πάγκο εργασίας σας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Με ένα κουπ πατ ή με την ανάποδη ενός μεγάλου ποτηριού του κόβετε σε κυκλικά κομμάτια ζύμης σε ζυγό αριθμό.
      5. Αλείφετε τις άκρες των μισών κομματιών ζύμης με λιωμένο βούτυρο ή με το κρόκο αυγού, βάζετε στο κέντρο τους 1 κοφτή κ.σ. μερέντα και τις σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μισά κομμάτια ζύμης. Τοποθετείτε τα donuts σε δίσκο, κλείνετε τις άκρες γύρω γύρω πατώντας τες καλά με τα χέρια σας, για να “φυλακίσετε” καλά τη μερέντα μέσα στο donut. Τα σκεπάζετε με πλαστική μεβράνη και τα αφήνετε για 45 λ στην άκρη να φουσκώσουν.
      6. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σπορέλαιο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις κάψει τηγανίζετε τα donuts μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη άχνη με κανέλα σε σκόνη. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα έτοιμα donuts από το τηγάνι και τα βουτάτε στο μείγμα ζάχαρης κανέλας, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

      Για την τελευταια συνταγη θα χρειαστουμε τα εξης συστατικα :

      1 ώριμη μπανάνα
      1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
      2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
      1/2 φλ. αλεύρι αμυγδάλου
      1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
      1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
      1/8 κ.γ. αλάτι
      1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

      Για την εκτελεση θα κανουμε τα εξης :

      1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 ºC.

      2. Βουτυρώνουμε μια θήκη με 6 θέσεις για donut.
      3. Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη μπανάνα και προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

      4. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε.

      5. Ρίχνουμε και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

      6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ.

      7. Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις φόρμες για donut.

      8. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας τη φόρμα.

      Καλη ορεξη!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση