Άγιος Βασίλης: τι να λέμε στα παιδιά..

 

Τα παιδιά τρελαίνονται να προσποιούνται , να ζουν σε φανταστικούς κόσμους και να πιστεύουν σε πλάσματα, όπως ο Αϊ Βασίλης και τα ξωτικά. Τα παιχνίδια αυτά προσποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού σε κάθε τομέα: δημιουργικό, γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και σωματικό. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εξασκούν μια σπουδαία ικανότητα που έχουμε ως ανθρώπινο είδος: να φανταζόμαστε, να οραματιζόμαστε και να δημιουργούμε άλλους τρόπους ζωής. Το παραμυθένιο κλίμα των Χριστουγέννων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ατελείωτο παιχνίδι για όλη την οικογένεια, που μάλιστα μπορεί να κρατήσει εβδομάδες μέχρι την κορύφωση του. Είναι επίσης ένας άριστος τρόπος εισαγωγής του παιδιού προσχολικής ηλικίας σε έννοιες και αξίες, που ακόμα δεν μπορεί να κατανοήσει γνωστικά, αλλά να νιώσει μέσα από το παιχνίδι.

Τα παιδιά μέχρι 4-5 ετών,  λάμπουν από χαρά και αγωνία περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη, με απόλυτη πίστη στα λεγόμενα των γονιών και στις «αποδείξεις». Σταδιακά όμως αρχίζουν οι αμφιβολίες και, όσο η σκέψη τους γίνεται πιο συγκεκριμένη και λογική, τα ερωτήματα πληθαίνουν. Καλό είναι να απαντάμε με ειλικρίνεια και ευαισθησία και να τα ωθούμε – μέσω ανοιχτών ερωτήσεων πχ- να ανακαλύψουν την αλήθεια μόνα τους, σα μικροί επιστήμονες.  Σταδιακά η γνωστική τους ανάπτυξη επιτρέπει την κατανόηση των συμβολισμών και σε αυτή την ηλικία μπορούμε να τα βοηθήσουμε να δούνε τις ιστορίες και τα πρόσωπα αυτά ως σύμβολα αγάπης, μοιράσματος, ελπίδας και τόσων άλλων εννοιώνΚατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε την αλήθεια χωρίς να χαλάσουμε τη μαγεία.  Να εξηγήσουμε ότι ο Αι Βασίλης υπάρχει αν πιστεύεις σε αυτόν, να ρωτήσουμε τί πιστεύουν τα ίδια, να τονίσουμε ότι ο καθένας  έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει.  Μέχρι την ηλικία των 7 με 9 τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν πλέον την αλήθεια. Μπορεί να μας φαίνεται σκληρή αυτή η μετάβαση, αλλά μπορούμε να παρηγορηθούμε σκεπτόμενοι ότι η διαδικασία της ανακάλυψης της αλήθειας συντελεί στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του σκεπτικισμού.

Υπάρχουν, βέβαια, και ενήλικοι που προτιμούν να μη πούνε ψέματα σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη και παιδιά που ποτέ δεν πίστεψαν ότι πραγματικά υπάρχει. Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά αυτά χάνουν την αθωότητα ή την παιδικότητα τους ή ότι δεν ασκούν τη φαντασία τους, αρκεί να μη στερούνται μύθων και φανταστικών καταστάσεων γενικώς. Ίσως, απλά, χάνουν μια ευκαιρία να μοιραστούν αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους…   Δεν είναι ανάγκη πάντως να πιστεύει κάποιος ότι ο Αϊ Βασίλης έχει σάρκα και οστά για να ζήσει το παραμύθι. Πολλοί μικροί, αλλά και μεγάλοι, ζούνε στο πνεύμα των ημερών χωρίς να πιστεύουν ότι όλα αυτά πραγματικά υπάρχουν!

Σκόπιμο είναι να παρατηρούμε και να γνωρίζουμε καλά το παιδί μας και να το ακολουθούμε στο δρόμο που μας δείχνει, ώστε να αποφύγουμε να του δημιουργήσουμε σύγχυση: δεν έχει νόημα να πιέσουμε ένα παιδί να πιστέψει στον Αϊ Βασίλη και να δημιουργούμε τις «αποδείξεις», αν αυτό μας λέει ότι π.χ. τον φοβάται (ενίοτε συμβαίνει και αυτό), ή ότι ξέρει πως δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης. Από την άλλη, αν κάποιο μικρό παιδί πιστεύει στην ύπαρξη του, δε θα ήταν πολύ σκληρό να μη βρει δώρα κάτω από το δέντρο, επειδή δεν πιστεύουμε εμείς;

Ιδανικά, μπορούμε να δούμε την ιστορία των Χριστουγέννων ως ένα μαγικό παιχνίδι προσποίησης, που μπορεί να προσφέρει χαρά και ενθουσιασμό, που μας θυμίζει τη γενναιοδωρία, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια στη ζωή μας. Να δείξουμε στα παιδιά ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε Αϊ Βασίληδες ή μικροσκοπικά ξωτικά γεμάτα εκπλήξεις, και μάλιστα όχι μόνο τα Χριστούγεννα!

 

Ελένη Οικονομίδου
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Ιδρύτρια ομάδων “Messy Play with Hehe Art”
Εκπαιδεύτρια γονέων και παιδαγωγών
Πηγή: www.hehe-art.com

Το 9ο Νηπιαγωγείο στέλνει μήνυμα αγάπης

Αγαπητοί μας γονείς,

στο πλαίσιο των Χριστουγέννων και μέσα στο πνεύμα της προσφοράς, της αλληλεγγύης και  της αγάπης για τον συνάνθρωπο, σας προτείνουμε την παρακάτω δράση  DRASH AGAPHS_signed

Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό

Xanthi xmas2020

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά σε όλον τον πλανήτη. Με αγάπη για το παιδί και το παιδικό θέαμα, ο Δήμος Ξάνθης παρουσιάζει το Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό.

Με όχημα τη φαντασία, σε ένα covid free περιβάλλον, οι μικροί μας φίλοι θα μπορέσουν να βιώσουν τη χαρά των Χριστουγέννων, να παίξουν, να επικοινωνήσουν, να διασκεδάσουν, να συμμετέχουν ενεργά, να δημιουργήσουν και να χαρούν.

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, προσαρμοσμένη στις συνθήκες που επιβάλλει η υγειονομική κρίση και θα γίνει το γιορτινό καταφύγιο μας τα φετινά Χριστούγεννα.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη καθημερινά από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου 2021. Θα λειτουργεί αδιάλειπτα για 16 ώρες το 24ωρο από τις 08:00 έως τις 24:00. Τις ώρες 16:00 έως 22:00 η σύνδεση θα είναι ζωντανή.

Ζήσε την μαγεία των Χριστουγέννων με ένα κλικ …

Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό

Ο κωδικός είναι: xanthi2020

 

Περιεχόμενα του Χριστουγεννιάτικου Διαδικτυακού Χωριού

• Ζωντανές συνδέσεις με το χωριό του Αϊ Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας και
συναρπαστικές στιγμές της καθημερινότητας του,
• Καθημερινή σύνδεση με το εργοστάσιο των παλιών παιχνιδιών και καθοδηγούμενα μαθήματα
παιξίματος τους.
• Γνωριμία με έναν καινούργιο φίλο τον Ε;ΤΙ; και την ζωή του στον μακρινό «Πλανήτη των
χριστουγεννιάτικων δέντρων».
• Γνωριμία του εξωγήινου αγαπημένου φίλου μας, με έναν «εξερευνητή της Γης», που θα του μάθει
πάρα πολλά πράγματα για τον πλανήτη μας και εμάς τους Γήινους.
• Παιδικές συναυλίες, εκπαιδευτικό μουσικό βίντεο και live karaoke.
• Συνεργασία με τον Μουσικοσυνθέτη, Θεατρικό Παραγωγό και Συγγραφέα Τόσο Ιωαννίδη,
Δημιουργό του project «Λάχανα και Χάχανα», που θα παρουσιάσει στα παιδιά, αγαπημένα
τραγούδια, καθώς και αποσπάσματα παλιών και νέων θεατρικών του έργων, και πολλές
επιμορφωτικές δράσεις για παιδιά.
• Καθημερινή περιήγηση στο Μουσείο Χαμένων Αξιών και γνωριμία μαζί τους (η αξία της
αγκαλιάς, το φιλί στον παππού και στην γιαγιά, η αξία της σκανταλιάς, το Χριστουγεννιάτικο
οικογενειακό τραπέζι, η χαρά της προσμονής του Αϊ Βασίλη).
• Καθημερινό σήριαλ με την ιστορία του Σκρουτζ.
• Καθημερινό σήριαλ με την ιστορία των Χριστουγέννων από κούκλες.
• Σκηνές από τις ζωές των ξωτικών και η απενοχοποίηση της σκανταλιάς.
• Καθοδηγούμενα μαθήματα κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, καρτών διακόσμησης,
ζωγραφικής, χριστουγεννιάτικων γλυκών και ζαχαρωτών.
• Magic Lessons από γνωστό και καταξιωμένο Μάγο.
• Μαθήματα θεάτρου σκιών (κατασκευή και χειρισμός φιγούρας).
• Εκμάθηση Χριστουγεννιάτικων χορογραφιών από το ξωτικό των Χριστουγέννων.
• Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παιδικών ιστοριών και παραμυθιών από αγαπημένους ηθοποιούς
των παιδιών αποκλειστικό γι’ αυτό.
• Βραβευμένες παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, μαριονέτας και καραγκιόζη ειδικό
μαγνητοσκοπημένες για εσάς.
• Ζωντανή συνομιλία με στρουμφάκι
• Διαγωνισμός καλύτερης χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σπιτιού και δέντρου (με
φωτογραφίες από drone).
• Διαγωνισμός δημιουργίας για το γούρι της χρονιάς.
• Ζωντανή επιμορφωτική στήλη με θέματα τέχνης και φύσης.
• Φιλοζωική δράση και γνωριμία με αγαπημένα ζώα των Χριστουγέννων (ταράνδους, ελάφια κ.α.).
• Παιχνίδια με Χριστουγεννιάτικα θέματα και δυνατότητα επαναπροβολής βίντεο προηγούμενων
ημερών,
• Εκτυπώσιμες χρωματικές σελίδες.
• Ιστορίες και μουσική ύπνου.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Πως διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά

Παραμύθια Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Παραμύθια Εικόνες |  Depositphotos®

 

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Τα παραμύθια παραδοσιακά ξεκινούν με το υποσχόμενο “Μια φορά κι έναν καιρό” και τελειώνουν με το αισιόδοξο “Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Ανάμεσα στα δύο υπάρχει ένα πλήθος από νοήματα, μηνύματα και οφέλη για τον μικρό αναγνώστη.

 

Για την αφήγηση μιας ιστορίας στο παιδί έχουμε τις εξής δύο εναλλακτικές επιλογές:

  • την προφορική αφήγηση: είναι η διήγηση παραδοσιακής, λόγιας ή αυτοσχέδιας ιστορίας χωρίς την παρουσία βιβλίου,
  • την μεγαλόφωνη ανάγνωση: είναι η ανάγνωση του βιβλίου, έτσι ώστε να ακούγεται με δυνατή φωνή.

 

Η τέχνη της αφήγησης

Μια αφήγηση γίνεται ιδιαίτερη με την αγάπη και την τρυφερότητα του αφηγητή. Ακόμα και στην περίπτωση που το παραμύθι μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό και να προκαλεί φόβο στο παιδί, με την αγάπη και την τρυφερότητα όλα θα ξεπεραστούν και θα “ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.

 

Πως διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά

  • Ζούμε τη χαρά, το φόβο, την ανασφάλεια και τον ενθουσιασμό κάθε ήρωα, καλού ή κακού. Με την ταύτιση αυτή, τα ίδια συναισθήματα θα μεταδίδονται και στον ακροατή.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε διαβάσει μόνοι μας από πριν το παραμύθι προτού ξεκινήσουμε την αφήγηση.
  • Διαλέγουμε ειδικό χρόνο και τόπο. Μια γωνιά απόλυτα ήσυχη και μισοσκοτεινή. Μια στιγμή της ημέρας, ήρεμη. Καθιερώνουμε τον τόπο και τον χρόνο της αφήγησης ή της ανάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά λατρεύουν την επανάληψη.
  • Μετά την αφήγηση σιωπούμε. Μόνο στη σιωπή μπορεί να δράσει το ίδιο το παραμύθι και τα σύμβολά του, η ενίσχυση της σχέσης γονέα- παιδιού, η τρυφερότητα της αφήγησης.

 

Η ώρα του παραμυθιού

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Πρέπει να υπάρχει η ώρα του παραμυθιού. Είναι η ώρα που μετατρέπεται σε σύμβολο κάθε καλό και κακό συμβάν της ημέρας, η ώρα της αναπόλησης, της ψύχραιμης αναφοράς. Συνήθως οι πιο κατάλληλες ώρες για ανάγνωση ή αφήγηση είναι οι απογευματινές ή οι βραδινές πριν τον ύπνο.

 

Η επιλογή του παραμυθιού

Δεν επιλέγουμε ποτέ ένα παραμύθι επειδή αρέσει σε εμάς, επειδή διαφημίζεται ή έχει γίνει της μόδας. Η επιλογή πρέπει να γίνει από κοινού με το παιδί. Έτσι, και το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό αλλά θα καλλιεργείται και η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού.

 

Τα οφέλη του παραμυθιού

  • Διασκέδαση: Το παιδί μαθαίνει από μικρό πως μπορεί μέσα από την όμορφη και ευφάνταστη χρήση του λόγου να λαμβάνει απόλαυση και να διασκεδάζει.
  • Άγχη και φοβίες: Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού και συνήθως την μάχη μεταξύ καλού και κακού, το παιδί διαβεβαιώνεται πως ακόμα και οι πιο μικροί και ασήμαντοι μπορούν με βοήθεια και σωστή δράση να αντιμετωπίσουν ακόμα και τους …δράκους.
  • Οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης: Ο ήρωας ή η ηρωίδα μέσα από περιπέτειες ή και σφάλματα, ακολουθούν τα απαραίτητα στάδια για την ψυχική ολοκλήρωση. Μέσω αυτών, οδηγείται και το παιδί με τη σειρά του στην δική του ψυχική ολοκλήρωση.
  • Φαντασία: Το παραμύθι, με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολά του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους, αναπτύσσει την μυθοπλαστική και εικονοπλαστική ικανότητα των παιδιών.
  • Σχέση γονέα-παιδιού: Μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού λέγονται πράγματα που το παιδί θα δίσταζε πιθανόν να εκφράσει. Αποδεικνύεται πως ο γονιός μπορεί να αποδεχτεί και να κατανοήσει κάθε φόβο ή ενθουσιασμό του παιδιού του.
  • Αξίες: Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη του στις ηθικές και τις κοινωνικές αξίες.

 

 

Πηγη: Δρ. Στέλιος Πελασγός (ιστορητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Κοζάνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Αγαπητοί μας γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα 7/12/2020 και για κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα έχουμε τη χαρά να  είναι μαζί μας, στο προσωπικό του σχολείου μας, η  κοινωνική λειτουργός κα Σωπιάδου Σοφία, για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε γονείς και μαθητές.

Η υποστήριξη, με τα δεδομένα της εξ αποστάσεως, θα γίνεται  μέσω της εφαρμογής τηλεδιασκέψεων WEBEX ως εξής:

Ο/Η ενδιαφερόμενος γονέας επικοινωνεί με την Δ/ντρια της σχολικής μονάδας κα Ζωή Παπαλάμπρου, καταθέτοντας το αίτημα του/της.

Κατόπιν, ορίζεται η ημέρα και η ώρα της διαδικτυακής συνάντησης.

Προς διευκόλυνση γονέων και μαθητών οι τηλεσυναντήσεις γίνονται πριν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 10π.μ. έως τις 12μ.μ. Οι γονείς εισέρχονται στην εφαρμογή στην εφαρμογή WEBEX ακολουθώντας τον σύνδεσμο της κοινωνικής λειτουργού,  που θα παραλαμβάνουν κατόπιν συνεννοήσεως με την Διευθύντρια.

Σας ευχαριστούμε πολύ

H Διευθύντρια του 9ου Νηπιαγωγείου

Ζωή Παπαλάμπρου

 

Στοιχεία Επικοινωνίας 9ου Νηπιαγωγείου

Τηλ 2541072169

e-mail: mail@9nip-xanth.xan.sch.gr