Στο έργο συμμετέχουν τα παιδιά του 1ου τμήματος.
Σκοπός του έργου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου τους και των άλλων χωρών (μνημεία, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά παιχνίδια, τραγούδια) και να έρθουν σε επαφή με ονομασίες κρατών, σημαίες και χάρτες. Στο έργο θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία, Γεωργία και Τσεχία. Το έργο θα διαρκέσει 7 μήνες με διάφορες δραστηριότητες.
- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Παρουσιάσαμε τον εαυτό μας εκπαιδευτικοί και μαθητές ώστε να γνωριστούμε και να μάθουμε πράγματα ο ένας για τον άλλον καθώς και το σχολείο μας.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κάναμε μια αρχική αξιολόγηση του προγράμματος
Μας άρεσε πολύ και η 1η διαδικτυακή συνάντηση όπου είδαμε τους μαθητές άλλων σχολείων και χωρών ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση μεταξύ εκπαιδευτικών.
Φτιάξαμε το δικό μας logo για το έργο που είναι χαρακτηριστικό της πόλης μας ενώ δημιουργήθηκε το τελικό logo του έργου απο τη συνεισφορά όλων των μελών
Το κάθε σχολείο έφτιαξε τη σημαία της χώρας του με ό,τι υλικά ήθελε και έπειτα, βρήκαμε στον χάρτη την πόλη μας και βάλαμε τη δική μας “πινέζα”. Η σημαία χρησιμοποιήθηκε στη σχολική εορτή και συνδέθηκε με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Μας ανατέθηκε να διαλέξουμε ένα παραδοσιακό τραγούδι της χώρας μας και εμείς προτείναμε την “Λυγαριά“. Έπειτα, ψηφίσαμε μαζί με τα παιδιά ποιο τραγούδι μας άρεσε πιο πολύ από όλα αυτά που ακούσαμε απο όλες τις χώρες και διαλέξαμε το ” Μήλο μου κόκκινο” το οποίο άρεσε πολύ στα παιδιά, το χόρεψαν και ζωγραφίσαμε πως νιώσαμε.
Το συνδέσαμε και με το άλλο etwinning έργο που συμμετέχουμε “My world of Sience” (Νεύτωνας-βαρύτητα).
Εδώ https://www.canva.com/design/DAGVB57-jZc/HrpGerNOtSxEmg_rpewoXg/edit μπορείτε να ακούσετε και άλλα παραδοσιακά τραγούδια απο την Ελλάδα και απο τις άλλες χώρες φυσικά.
Συνεργαστήκαμε με τους εταίρους στην απο κοινού δημιουργία ενός ποιήματος σχετικού με το έργο με την ονομασία “In Europe I Travel…”. Κάθε σχολείο έπρεπε να γράψει με τη σειρά μερικούς στίχους ως συνέχεια των προηγούμενων και να το αποτυπώσει εικαστικά. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια: (Με καλή διάθεση και χαρούμενο πρόσωπο ταξίδεψα στην ιστορική Θήβα με την βαλίτσα μου. Φωτογράφισα την γενέτειρα του Επαμεινώνδα και του Ηρακλή και συνέχισα το ταξίδι μου με γοργούς ρυθμούς).
και αυτή η συνολική όλων των μελών https://read.bookcreator.com/3tEzQRfBMQR553pYBwl0pnm5COp2/GiFVe73qQ3-UWPIdUwFo1g
Φτιάξαμε τον πίνακα του έργου ” Project board ” που έχουμε στην τάξη μας που περιλαμβάνει τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν και ομαδικές δραστηριότητες των μαθητών μας
Ο μήνας έκλεισε με τη 2η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών του έργου όπου ακούσαμε και το τραγούδι που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από όλα όσα είχαν προτείνει τα μέλη που συμμετέχουν απο τις διάφορες χώρες.
3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Ο αγαπημένος και γιορτινός μήνας των παιδιών είναι εδώ. 1η μας αποστολή είναι να παρουσιάσουμε κάποιο έθιμο της χώρας μας για το Νέο Έτος. Εμείς διαλέξαμε τα κάλαντα και ευτυχώς η πατρίδα μας έχει πολλές παραλλαγές σε αυτό. Έτσι, μιλήσαμε για τα κάλαντα της Κρήτης. (Τα κάλαντα είναι ποιήματα, αναφέρονται σε έθιμα και προέρχονται από την αρχαιότητα. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη ρωμαϊκή λέξη “kalenda” που σημαίνει την πρώτη ημέρα του μήνα.
Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς την τελευταία μέρα του χρόνου και αναγγέλλουν τον ερχομό του καινούργιου. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, αφού κάθε τόπος έχει τη δική του. Μία από αυτές είναι τα κάλαντα από την Κρήτη γραμμένα σε τοπική διάλεκτο. Εκτός από το κλασικό τρίγωνο, μπορούν να συνοδεύονται και από τη λύρα. Στο παρελθόν, αντί για χρήματα, τα παιδιά έπαιρναν πορτοκάλια ή καρύδια από τους νοικοκυραίους).
Εδώ https://docs.google.com/presentation/d/1j3S-VcJqjal9PLUaEsfnuOO5xbUzvT9PX8SKadWAFKg/edit#slide=id.g2446b9e4184faefb_76 είναι μια παρουσίαση των εθίμων της Ευρώπης που διάλεξαν και τα υπόλοιπα μέλη του έργου.
Αυτό που διάλεξε το κάθε μέλος του έργου το τοποθετήσαμε σε μια ψηφιακή κάρτα
Στη συνέχεια, έπρεπε να τραγουδήσουμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και ηχογραφήσαμε τα κάλαντα της Μακεδονίας “Ηρθε πάλι νέο έτος” https://www.canva.com/design/DAGaIJh70Dw/Sgh3JJsOibhnZE6k1SVvNA/watch?utm_content=DAGaIJh70Dw&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=uniquelinks&utlId=h66a55f4f4b
ενώ μέσω της εφαρμογής wakelet μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς όλων των χωρών που συμμετέχουν https://wakelet.com/wake/IRqxOEyriZKMcKjw8VOow
Τέλος, τα έθιμα που παρουσίασε το κάθε μέλος συμπεριλήφθηκαν σε ένα παιχνίδι μνήμης που φτιάχτηκε στην εφαρμογή learningapps https://learningapps.org/watch?v=pqt8nsp1k24 και άρεσε πολύ στα παιδιά
Οι δραστηριότητες του μήνα συνδέονται και συμπληρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων ( Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, Χριστουγγενιάτικες κατασκευές , Το καραβάκι των Χριστουγέννων).
4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Μας ανατέθηκε να βρούμε κάποιο τοπικό προϊόν (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.ά.) της περιοχής και να το παρουσιάσουμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε (ζωγραφική, χειροτεχνία, φωτογραφία). Έπειτα, να το φωτογραφίσουμε και να το επισυνάψουμε στο χάρτη της Ευρώπης. Ρωτώντας τα παιδιά για τοπικά προϊόντα απάντησαν τα κρεμμύδια, τις πατάτες τα καρότα, το λάδι. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα καρότα τα οποία φτιάξαμε με αποτύπωμα σφουγγαριού σε σχήμα καρότου σε ομαδική εργασία την οποία προσθέσαμε στο χάρτη.
(Τα καρότα είναι ένα απο τα πιο δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα λαχανικά σε όλο τον κόσμο. Είναι μια θρεπτική δύναμη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία με πλούσια θρεπτικά συστατικά για ισορροπημένη διατροφή. Χρησιμοποιούνται σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Στη Θήβα και σε όλο το νομό της Κεντρικής Ελλάδας καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες καρότων).
Έπειτα, στην εφαρμογή collorilo.com μας ζητήθηκε ανα 2 σχολεία να συνεργαστούμε κια να φτιάξουμε μια ζωγραφιά με θέμα τη διατροφή. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια όπου τα παιδιά ζωγράφισαν πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκιάχτρο, ήλιο, ουρανό και πουλιά.
Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα αφού ζωγράφισαν και οι μαθητές του σχολείου που συνεργαστήκαμε (56o Νηπιαγωγείο Λάρισας). Τους άρεσε η ιδέα μας και τη συνέχισαν!
Οι δραστηριότητες του μήνα συνδέονται με τη διατροφή απο το Εργαστήρι Δεξιοτήτων “Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό” με το οποίο ασχολούμαστε αυτή την περίοδο. Τα καρότα που είναι αγροτικό προϊόν της περιοχής της Θήβας εμπλέκονται με την Πυραμίδα της διατροφής που μάθαμε και ανήκουν στο 2ο επίπεδο αυτής στα Λαχανικά. Θυμηθήκαμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής παράλληλα με άσκηση.
5. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Ο μήνας περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι… Φτιάξαμε ένα ψηφιακό βιβλίο με παραδοσιακά παιχνίδι απο κάθε χώρα που συμμετέχει όπου διαλέξαμε με τα παιδιά ποιο θα ενσωματώσουμε και το παίξαμε. Οι πλειοψηφία ήθελε “Τα μήλα”!
Έπειτα, έπρεπε να διαλέξουμε 1 ή και περισσότερα απο τα παραπάνω παιχνίδια και να τα παίξουμε. Με γραπτή ψηφοφορία γιατί ήταν πολλά τα παιδιά σημείωναν την επιλογή τους. Στο τέλος, επέλεξαν 2 με τις περισσότερες ψήφους και βγήκαμε στην αυλή να τα παίξουμε. Ωστόσο, επέλεξαν 1 που άρεσε περισσότερο ώστε να ψηφίσουμε και στην πλατφόρμα και αυτό ήταν το κουτσό (Sotron).
Απο τη συνολική ψηφοφορία των εταίρων το παιχνίδι που κέρδισε τελικά τις περισσότερες ψήφους ήταν η Τυφλόμυγα! Το ενδιαφέρον σε αυτό, ήταν οτι κάθε σχολείο έπρεπε να προσθέσει και κάτι διαφορετικό στους κανόνες του παιχνιδιού και να εμπλουτιστεί. Εμείς προτείναμε όποιο παιδί πιάνεται να γίνεται και αυτό τυφλόμυγα μαζί με αυτόν που κυνηγάει και το παιχνίδι να ολοκληρωθεί όταν όλα τα παιδιά γίνουν τυφλόμυγες και μείνει 1 που δεν θα έχει πιαστεί και κερδίζει.
– Στις δραστηριότητες του μήνα περιλαμβάνεται και η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για την οποία κάναμε αρκετές δραστηριότητες με τα παιδιά-παραμύθια, κολάζ, εργασίες κώδικα, ψηφιακά παιχνίδια- και ένα απο αυτά ήταν μια ομαδική αφίσα με κανόνες για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο που τη χρησιμοποιήσαμε στα πλαίσια του έργου.
Οι δραστηριότητες με τα παραδοσιακά παιχνίδια συνδέονται με την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου που το σχολείο μας υλοποιήσε αυτόν το μήνα. Και διασκεδάσαμε και αθληθήκαμε και επεξεργαστήκαμε δεξιότητες ενεργούς πολιτειότητας όπως είναι η ψηφοφορία των παιχνιδιών. Μια τέτοια εμπειρία συνδέεται με την κοινωνική πραγματικότητα.
Εδώ περιλαμβάνεται και η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για την οποία κάναμε πολλές δραστηριότητες. Πώς θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με αυτό το ευαίσθητο θέμα αφού όλο το έργο βασίζεται στην εξ αποστάσεως (μέσω ΤΠΕ) επικοινωνία και συνεργασία των μελών του, εκπαιδευτικών και μαθητών!
6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Ο μήνας ξεκινάει με μεγάλο ενδιαφέρον και λαχτάρα καθώς το θέμα του έργου συμπίπτει με μια θεματική του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που επεξεργαζόμαστε, τα μνημεία! Έτσι, μαθαίνουμε γνωστά μνημεία της Ευρώπης αλλά και εκείνα των εταίρων. Κληθήκαμε να παρουσιάσουμε ένα μνημείο του τόπου μας και μαζί λίγες πληροφορίες. Ωστόσο, εμείς θελήσαμε και να το αναπαραστήσουμε και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια μακέτα του.
(Ο Παρθενώνας είναι ένας ναός που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών. Η αρχαία ελληνική λέξη Παρθενώνας σήμαινε το διαμέρισμα/δωμάτιο μιας ανύπαντρης γυναίκας (παρθένας) σε μια κατοικία. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη με διαστάσεις περίπου 70 μέτρα μήκος, 31 μέτρα πλάτος και 15 μέτρα ύψος.Είναι ένας από τους λίγους μαρμάρινους ελληνικούς ναούς και ο μοναδικός δωρικός ναός με ανάγλυφα σε όλο το μήκος των μετόχων. Οι μετόπες στην ανατολική πλευρά απεικονίζουν τη Μάχη των Γιγάντων. Στα δυτικά υπάρχει η Μάχη των Αμαζόνων, στα νότια η Μάχη των κενταύρων και στα βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Ήταν και παραμένει ένα θαυμάσιο κτίσμα για τις αναλογίες του, την αριστοτεχνική κατασκευή του, αλλά και για την τόσο σοφή του θέση στην κορυφή του Ιερού Βράχου).
Έπειτα, ανά 2 συνεργαστήκαμε με τους εταίρους και εμείς με ένα σχολείο της Τουρκίας όπου ο ένας έπρεπε να αναπαραστήσει το μνημείο του άλλου με όποιον τρόπο επιθυμούσε (κατασκευή, ζωγραφική κ.ά). Έτσι, λοιπόν, εκείνοι παρουσίασαν τον Παρθενώνα και εμείς τη Basilica Cistern, το μνημείο που διάλεξαν απο τη χώρα τους. Είναι σαν παλιό υδραγωγείο και στις κολόνες έχει το κεφάλι της Μέδουσας. Οι μαθητές μας επέλεξαν να την κάνουμε με πηλό, να τη βάψουμε και όλοι μαζί καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα.
Ο καθένας, όμως, έπρεπε να φτιάξει και έναν γρίφο για το μνημείο που διάλεγε. O δικός μας λέει: “Βυθισμένο παλάτι, σκοτεινό και παλιό, Νερό και κίονες στέκουν βουβό. Μια πέτρινη μορφή με βλέμμα βαρύ, Ποιο μυστικό φυλάει εκεί;“
Όταν όλοι οι συμμετέχοντας είχαν αναρτήσει τις κατασκευές τους έπρεπε να διαλέξουμε μερικές και να παίξουμε με την αγαπημένη μας μελισσούλα. Οι μαθητές σε ζευγάρια προγραμμάτιζαν το ρομποτάκι να επισκεφθεί το μνημείο που διάλεγαν.
Ολοκληρώντας τις δραστηριότητες του μήνα, παίξαμε σε ζευγάρια και ένα ψηφιακό παιχνίδι μνήμης στο wordwall που τόσοσ πολύ μας αρέσει και κάθε φορά τα παιδιά ονόμαζαν τα μνημεία που παρουσιάζονταν.
Οι δραστηριότητες του μήνα συνδέονται απόλυτα με το Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Οι μικροί εξερευνητές” που ασχολούμαστε αυτή την περίοδο και αλληλοσυμπληρώνονται. Οι μαθητές έμαθαν για πολλά και διαφορετικά μνημεία και τους δημιουργήθηκε η επιθυμία να τα επισκεφθούν.