Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Αν ψάχνουμε μια πληροφορία χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google για να τη βρούμε.

Η διαδικασία είναι απλή.

Πληκτρολογούμε μια λέξη-κλειδί ανάλογα με το τι ψάχνουμε και η μηχανή αναζήτησης μας επιστρέφει στα αποτελέσματα της τις ιστοσελίδες που έχουν μεγαλύτερη σχέση με αυτή.

Για παράδειγμα μπορεί να ψάχνετε για κτηνιατρείο στην Κηφισιά.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα πληκτρολογήσετε τη λέξη-κλειδί κτηνιατρείο Κηφισιά και η μηχανή αναζήτησης θα σας δείξει τις ιστοσελίδες που είναι πιο σχετικές με αυτή.

Πίσω από τις μηχανές αναζήτησης

πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησηςΠώς όμως οι μηχανές αναζήτησης μας παρέχουν αυτή την τόσο χρήσιμη υπηρεσία;

Αντίθετα από ότι νομίζουν οι περισσότεροι οι μηχανές αναζήτησης δεν μας δείχνουν στα αποτελέσματα τους τις ιστοσελίδες που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στο διαδίκτυο αλλά εκείνες που έχουν αποθηκεύσει στα συστήματα τους.

Για να το κάνουν αυτό έχουν κάποια ρομποτάκια τα οποία στέλνουν στο διαδίκτυο για να καταγράψουν τις ιστοσελίδες που βρίσκουν, κάνουν δηλαδή μια χαρτογράφηση του διαδικτύου. Όποιες ιστοσελίδες εντοπίσουν τις επεξεργάζονται με την χρησιμοποίηση ενός αλγόριθμου ο οποίος αναλύει το περιεχόμενο τους, λέξη προς λέξη.

Από αυτήν την ανάλυση οι μηχανές αναζήτησης βγάζουν ένα συμπέρασμα σχετικά με το θέμα της κάθε ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια ο αλγόριθμος αυτός βαθμολογεί τις ιστοσελίδες, ανάλογα με το πόσο σημαντικές τις θεωρεί, και κατόπιν τις αποθηκεύει.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν εμείς ψάχνουμε μια πληροφορία χρησιμοποιώντας μια φράση οι μηχανές αναζήτησης ανατρέχουν στις ιστοσελίδες που έχουν αποθηκεύσει, βρίσκουν αυτές που σχετίζονται με την συγκεκριμένη φράση και τις παρουσιάζουν ανάλογα με την σημαντικότητα τους, οι πιο σημαντικές εμφανίζονται πρώτες.

Αν κοιτάξετε στο πάνω μέρος των αποτελεσμάτων θα δείτε έναν αριθμό, ο οποίος είναι το σύνολο των ιστοσελίδων που έχουν αποθηκεύσει οι μηχανές αναζήτησης για την συγκεκριμένη φράση που αναζητήσατε. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ιστοσελίδες.

αποτελέσματα αναζήτησης

Όσο πιο γενικούς όρους χρησιμοποιούμε όταν ψάχνουμε κάτι στο διαδίκτυο, τόσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των μηχανών αναζήτησης. Χωρίς αυτές θα έπρεπε να ψάχνουμε μια προς μια τις υπάρχουσες ιστοσελίδες για να βρούμε την πληροφορία που αναζητούμε, πράγμα βέβαια αδύνατον.

Γίνεται επίσης αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, τα οποία περιέχουν συνήθως μέχρι 10 ιστοσελίδες.

Η διαδικασία για να το πετύχουν αυτό ονομάζεται βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ή search engine optimization (SEO).

Ετικέτες: