Στό “χώρο” εδώ, θα αναρτώνται διάφορες ανακοινώσεις του Γυμνασίου μας:
- Εκδρομές…
- Περίπατοι…
- Έλεγχοι βαθμολογίας…
- Μέρα συνάντησης με κηδεμόνες…
- Εξετάσεις…
- Απεργείες…
- Περιβαλλοντικά δρώμενα…
- Παρατηρήσεις μαθημάτων…
- Θεατρικές παραστάσεις…
- Δραστηριότητες…
- Απόψεις…
- Έρευνες…
…κουράγιο να υπάρχει !
Πράξη ανάθεσης 4ήμερης εκδρομής.
Πράξη 25η
Στις 6/2/2015 η συσταθείσα επιτροπή της διενέργειας διαγωνισμού για την ανάθεση της 4μερης εκπαιδευτικής εκδρομής στις Σέρρες, των Περιβαλλοντικών Ομάδων του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» στις 6/3/-9/3/15, αποτελούμενη από το δ/ντή του σχολείου, δύο εκπαιδευτικούς, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και εκπρόσωπο του 15λούς, αποφάσισε μετά από συζήτηση να την αναθέσει στο Πρακτορείο «Travel Agency-Νικολαΐδη» με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στην προκήρυξη.
___________________________________________________________________________
Δυσκολίες μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Έρευνα καταγράφει τις δυσκολίες της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
«Τον πρώτο καιρό στο Γυμνάσιο φοβόμουν. Όλοι ήταν μεγαλύτεροι, δεν ήξερα κανέναν. Δεν ήμουν πολύ ομιλητικός στην αρχή, περίμενα σ΄ ένα παγκάκι να χτυπήσει το κουδούνι, να τελειώσει το μάθημα και να φύγω από το σχολείο».
Για τον Στάθη, την Έφη, τον Ροβέρτο και την Κωνσταντίνα οι πρώτες ημέρες ως «πρωτάκια» στο Γυμνάσιο δεν ήταν όπως τις περίμεναν. Μαθητές σήμερα της Β΄ Γυμνασίου στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις», θυμούνται ότι τέτοια περίοδο πέρυσι τα συναισθήματά τους ήταν μπερδεμένα. Τα μαθήματα που ήταν πιο δύσκολα, το γεγονός ότι βρίσκονταν σε έναν άγνωστο χώρο με παιδιά που δεν ήξεραν, αλλά και η εναλλαγή καθηγητών που έμπαιναν στη σχολική αίθουσα ήταν από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν. «Ήμουν με μεγαλύτερα παιδιά με τα οποία δεν μπορούσα να κάνω παρέα. Στο Δημοτικό είχαμε φιλίες με όλες τις τάξεις. Ήμασταν πιο δεμένοι», λέει ο 13χρονος Ροβέρτος. Όπως δηλώνουν οι μαθητές, χρειάστηκε να περάσει το πρώτο «κρίσιμο» τρίμηνο προκειμένου να αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα σχολικά δεδομένα.
Ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει τα μαθήματα και επίσης ένας στους τέσσερις φοβάται τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων στα διαλείμματα. Μιλάμε για τα 100.000 «πρωτάκια» που μόλις πέρασαν από τη Στ΄ τάξη του Δημοτικού στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου.
Οι αντιθέσεις
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί μια ολόκληρη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις περιπλοκές που συνεπάγεται μια αλλαγή, μια μετάβαση. Στη χώρα μας, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από την παροχή γενικών γνώσεων, ενώ η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από τη διαφοροποίηση των μαθημάτων. Και καθώς η βασική φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία, την οργάνωση και τον ρόλο Δημοτικού και Γυμνασίου είναι αυτή των δύο σχολείων που εργάζονται αυτόνομα, η μετάβαση των 12χρονων έχει επιπτώσεις στη σχολική τους πορεία ενώ για το 10% αυτής της ηλικιακής ομάδας η αλλαγή σχολείου αποτελεί τραυματική εμπειρία και πολλά απ΄ αυτά τα παιδιά έχουν συνεχιζόμενα προβλήματα.
Τα πιο εμφανή στοιχεία της αλλαγής είναι ότι αυτή συνεπάγεται χάσιμο φίλων, νέες γνωριμίες, περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς, το να γίνεται κάποιος ο νεώτερος ενώ ήταν ο μεγαλύτερος, διαφορετικές διδακτικές μεθόδους και πιο απαιτητική εργασία στο σπίτι. Οι αγωνίες των μαθητών περιστρέφονται γύρω από πέντε κύρια ζητήματα: το μέγεθος και την πιο σύνθετη οργάνωση του νέου σχολείου, τους νέους τύπους πειθαρχίας και εξουσίας, τις νέες απαιτήσεις για δουλειά, την προοπτική να γίνει ένας μαθητής αντικείμενο άσκησης βίας και την περίπτωση να χάσει τους φίλους του.
Ο φόβος
Ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι φοβάται τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων!
Δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα νέα μαθήματα
ο δρ Νίκος Αναστασάτος και η Λίνα Κεχαγιά, θέλοντας να απαντήσουν σε μια σειρά από προβλήματα που παρατηρούσαν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μελέτησαν το πώς βίωναν τη μετάβαση από το Δημοτικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην ομάδα των ερωτήσεων που αφορούσαν την πληροφόρηση που είχαν από το Δημοτικό και τον χρόνο προσαρμογής τους καθίσταται σαφές το έλλειμμα ενημέρωσης για τους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού προτού αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς ο ένας στους δύο μαθητές δηλώνει ότι δεν ήταν ενημερωμένος από το Δημοτικό για το νέο περιβάλλον που θα συναντούσε. Το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνουν ότι οι πρώτες ημέρες στο Γυμνάσιο «ήταν δύσκολες και ένιωθαν μοναξιά», θα ήθελαν από τους καθηγητές τους «να είναι πιο φιλικοί και ανεκτικοί» (κυρίως τα κορίτσια) και «περισσότερη βοήθεια για την προσαρμογή τους» (κυρίως τα αγόρια).
Ως προς τα μαθήματα, επτά στους δέκα μαθητές θεωρούν τα μαθήματα της Στ΄ του Δημοτικού ευκολότερα, ενώ δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα μαθήματα του Γυμνασίου δεν αποτελούν συνέχεια της Στ΄ Δημοτικού και ότι δυσκολεύονται από τα νέα μαθήματα και τους πολλούς καθηγητές.
Ένας στους τέσσερις μαθητές επισημαίνουν ότι δεν πολυκαταλαβαίνουν τα νέα μαθήματα, ότι οι πολλοί καθηγητές τους δυσκολεύουν και αναγκάστηκαν να πάνε φροντιστήριο. Σχεδόν οι μισοί μαθητές ζητούν από τους καθηγητές τους να είναι περισσότερο φιλικοί και να μην ξεχνούν ότι αντιμετωπίζουν παιδιά και όχι ενηλίκους.
Τέλος, στα ζητήματα αισθήματος ασφάλειας και πειθαρχίας, πολλοί δηλώνει ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια στο Δημοτικό ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι φοβάται, πάντα ή μερικές φορές, στα διαλείμματα τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Οι μισοί μαθητές επιθυμούν μεγαλύτερη προστασία από μεγαλύτερους συμμαθητές τους στα διαλείμματα (υπερδιπλάσιο το ποσοστό των κοριτσιών από το αντίστοιχο των αγοριών). «Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά μας φόβιζαν έξω, φεύγαμε», λέει ο Στάθης, ενώ η 13χρονη Έφη προσθέτει ότι αντιμετώπισε και παιδιά που ήταν υπεροπτικά απέναντί της.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
Οι φίλοι μου, το πιο σημαντικό στη ζωή μου.
Οι νέοι δεν κοιτούν χρήματα, κοινωνικό «στάτους» ή επιτυχίες. Θεωρούν σημαντικότερο αγαθό στη ζωή τους τη φιλία, διαλέγουν τους φίλους τους χωρίς ταμπού και στερεότυπα και κατά τη διάρκεια της εφηβείας σταματούν να μιλούν με τους γονείς και την οικογένειά τους και εξομολογούνται τα προβλήματα τους μόνο στους «κολλητούς» τους.
Οπως αποκαλύπτει έρευνα που έκανε ο διευθυντής γυμνασίου στην περιοχή Καλλιθέας κ. Ν. Αναστασάτος και η εκπαιδευτικός κ. Λίνα Κεχαγιά, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να κουβεντιάσουν με τους φίλους τους, με τους οποίους και έχουν κοινά ενδιαφέροντα, και αρχίζουν να «απομακρύνονται» από τους γονείς τους. Ως βασικά κριτήρια δε στην επιλογή των φίλων τους αναφέρουν δύο: την αλληλοκατανόηση και τη δυνατότητα να βασιστούν πάνω τους.
«Ευαισθησίες και ιδανικά»
Η έρευνα του κ. Αναστασάτου και της κ. Κεχαγιά έγινε στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας. Οπως λέει μάλιστα σχετικά ο ίδιος ο κ. Αναστασάτος «οι σημερινοί νέοι έχουν ευαισθησίες και ιδανικά, ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν είναι πολύ περισσότερο απελευθερωμένοι και δεν τους διακατέχουν προκαταλήψεις, όπως για παράδειγμα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα από τα οποία προέρχονται ή οι επιδόσεις τους στο σχολείο για να έχουν κάποιον φίλο».
Οπως προκύπτει από την έρευνα:
– Τα κριτήρια των μαθητών για μια φιλία είναι: α) η δυνατότητα να βασιστούν στον άλλο και β) η κατανόηση και η άνεση να μιλούν χωρίς κίνδυνο παρεξήγησης. Δεν θεωρούν επίσης ιδιαίτερα σημαντική τη γνώμη των γονιών τους για τους φίλους τους.
– Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (αγόρια) θέλουν οι φίλοι τους να τους καλύπτουν σε τυχόν παράπτωμα. Αυτό το κριτήριο για τα κορίτσια θεωρείται ασήμαντο.
– Τρεις στους δέκα απάντησαν ότι έχουν μεγάλη παρέα, ενώ έξι στους δέκα δήλωσαν ότι η παρέα τους είναι μεικτή. Οι μισοί μαθητές από εκείνους που απάντησαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι έχουν πολλές και διαφορετικές παρέες και η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος αναφέρει ότι ο «κολλητός» τους ανήκει στο ίδιο φύλο.
– Αγόρια και κορίτσια συζητούν με φίλους τούς ερωτικούς προβληματισμούς τους, τα μυστικά και τα προβλήματά τους (κάτι που δεν κάνουν με τους γονείς τους), ακούνε μουσική στο δωμάτιό τους ή διαβάζουν μαζί τα μαθήματά τους.
– Πώς διασκεδάζουν οι νέοι και οι νέες; Οκτώ με δέκα απάντησαν ότι πηγαίνουν σινεμά, κάνουν αθλητισμό… φάρσες και βόλτες τα βράδια. Οπως είναι αναμενόμενο, τα αγόρια προτιμούν το ποδόσφαιρο και την τηλεόραση ενώ τα κορίτσια, τα μαγαζιά, τα ψώνια και τη… μόδα.
– Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως κάνουν ό,τι αποφασίσει η παρέα και επηρεάζονται από τους φίλους τους. Μόνο ένα στα δέκα παιδιά δηλώνει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους.
– Σχεδόν καθολικά θετική είναι η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
– Τέλος δύο στους δέκα μαθητές δηλώνουν ότι τους αρέσει να απομονώνονται και κυρίως ότι νιώθουν συχνά μοναξιά.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
Εκπαιδευτικό υλικό ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!
Η Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Το εκπαιδευτικό υλικό «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝAΣΙΟ» είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο για την προετοιμασία των μαθητών της Στ’ Δημοτικού για το Γυμνάσιο, που βασίζεται στη φιλοσοφία και τις αρχές της πρωτογενούς πρόληψης.
Περιλαμβάνει 10 συναντήσεις που γίνονται από τον εκπαιδευτικό εντός σχολικού προγράμματος. Στις συναντήσεις αυτές οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για το νέο τους σχολείο, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γι’ αυτή την αλλαγή και να εφοδιαστούν με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμά τους.
Το εκπαιδευτικό υλικό βασίστηκε στην εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων μετάβασης, τόσο στο Δήμο μας από την υπεύθυνη Μαρία Μαμιδάκη όσο και στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου από τις εργαζόμενες στο Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη και Βαλεντίνα Σάλτη.
Το «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!» αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί στην τάξη από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Για το σκοπό αυτό τα Κέντρα Πρόληψης Ζωγράφου και Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια διάρκειας 12 ωρών καθώς και συναντήσεις εποπτείας [ομαδικές ή/και ατομικές] για όσους και όσες το εφαρμόσουν στην τάξη τους. Το υλικό δίνεται σε ψηφιακή μορφή σε όσους εκπαιδευτούν.
Συγγραφική ομάδα:
– Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, απόφοιτος ΦΠΨ, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου.
– Μαρία Μαμιδάκη, κοινωνική ψυχολόγος DEA, Kέντρο Πρόληψης Ζωγράφου.
– Βαλεντίνα Σάλτη, κοινωνική λειτουργός, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου.
Έκδοση: Κέντρο Πρόληψης Ζωγράφου – Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Αθήνα 2013.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
Αφήστε μια απάντηση