9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης

ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Δεκ 201927

Η  Πετρούπολη είναι δήμος της Δυτικής Αττικής και ο «δικός μας» τόπος. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Ποικίλου Όρους, με υγιεινό κλίμα και με δασικές εκτάσεις, από πολύ παλιά δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον για κατοίκηση.

Την ιδέα για τη δημιουργία της Πετρούπολης είχε ο δημοσιογράφος και εκδότης της Αθηναϊκής εφημερίδας «Εσπερινή» Αλεξ. Γιάνναρος, που μέσω κουπονιών της εφημερίδας του, πουλούσε οικόπεδα στην περιοχή, που ονόμασε Πετρούπολη από το όνομα του πατέρα του.

Στις 20 Μαΐου 1934, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της πόλης και η χάραξη του σχεδίου της από τον Αλ. Μεταξά.  Το αρχικό σχέδιο της πόλης περιλάμβανε 166 οικοδομικά τετράγωνα. Τρεις μήνες αργότερα επεκτάθηκε σε 206. Σύμφωνα μ’ αυτό όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη στρογγυλή πλατεία μέσω των δυο συλλεκτηρίων αρτηριών: της κεντρικής λεωφόρου 25ης Μαρτίου και της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Το 1935 χτίζονται τα πρώτα σπίτια γύρω από το σημερινό κέντρο της πόλης.

Το 1937 θεμελιώνεται ο μικρός ναός του Αγ. Δημητρίου και ανοίγουν τα πρώτα μικρά καταστήματα.

Το 1938 ιδρύεται και το πρώτο σχολείο της, το 1ο Δημ. Σχ. Πετρούπολης.

Το 1946 αναγνωρίζεται ως αυτόνομη κοινότητα και το 1955 το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μπαίνει στο σχέδιο.

Το 1957-59 ασφαλτοστρώνεται η κεντρική λεωφόρος,  δημιουργούνται νέα καταστήματα και γίνεται η ονοματοθεσία των δρόμων.

Το 1972 η Πετρούπολη προάγεται σε Δήμο.

Το 1983 το παλιό λατομείο μετατρέπεται σε θέατρο. Η εικόνα του Θεάτρου Πέτρας μπαίνει στα πρωτοσέλιδα κάνοντας γνωστή την Πετρούπολη στο πανελλήνιο.

Η πόλη, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από φυσικές καταστροφές, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες του 1961 καθώς και τον πόλεμο του ’40, δεν έχασε τη φυσιογνωμία της.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των κατοίκων της αυξάνεται συνεχώς.

Η πόλη αναβαθμίζεται με σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως στο ξακουστό Θέατρο Πέτρας, αθλητικές δράσεις, οικολογικές πρωτοβουλίες και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Διαθέτει πλατείες, χώρους αναψυχής, όπως το άλσος του Αγίου Δημητρίου και το Γραμμικό πάρκο, Κλειστό Αθλητικό Κέντρο, Κολυμβητήριο, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Θεάτρου, Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική δανειστική Βιβλιοθήκη, Κινηματογράφο.

Η Πετρούπολη αποτελείται από έξι (6) μεγάλες συνοικίες, που η καθεμιά έχει τη δική της ταυτότητα. Η δική μας συνοικία, στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, είναι η συνοικία της Αγίας Τριάδας.

 

Πηγή: «Η Πόλη Της Πέτρας» του Ανδρέα Μηλιώνη

           «Αλφαβητάρι της Πετρούπολης» Ανδρέα Μηλιώνη

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα,  στην προσπάθειά μας αυτή,

τον Δήμο Πετρούπολης, για παραχώρηση υλικού από τα αρχεία του,

τον κ. Κώστα Ζαχαράκη δημοτικό σύμβουλο, για το ενδιαφέρον με το οποίο αγκάλιασε και στήριξε το όλο εγχείρημά μας,

τον κ. Παύλο Ρισσάκη δάσκαλο και διευθυντή του σχολείου μας, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, για τις πληροφορίες που μας έδωσε,

γονείς και συγγενείς μαθητών μας που μοιράστηκαν τις προσωπικές τους αναμνήσεις μαζί μας.

από κάτω από: ΣΤ΄| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Σαν σήμερα

17/12/1913: Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που καθορίζει τα σύνορα της Βορείου Ηπείρου.
Σύμφωνα με αυτό, παραχωρούνταν στην Αλβανία η Χειμάρρα, οι ʼγιοι Σαράντα, το Δέλβινο, το Τεπελένι, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά και άλλες ελληνικές πόλεις.

Σκακιστική άσκηση

Έρχονται τα Χριστούγεννα!

Christmas night xmas tree 1

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα:



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων