26 Οκτ 2012

Αλφαβητο-παίζουμε;… “Ένα γράμμα μια Ιστορία”

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Α τάξη

Με πολύ χαρά θα φιλοξενήσουμε σ’ αυτή τη σελίδα μια εξαιρετική παραγωγή της Εκπαιδευτικής Τηλερόρασης

και την αφιερώνουμε με αγάπη στα πρωτάκια μας !!!

Το ” Ένα γράμμα μια ιστορία ” είναι μια πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού , για τη γλώσσα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης και στοχεύει στη μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία. Τη σειρά υπογράφουν η συγγραφέας-εκπαιδευτικός τεχνολόγος Σοφία Μαντουβάλου και ο σκηνοθέτης- animator Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και είναι διαθέσιμη στο www.edutv.gr

Η γνωριμία του παιδιού με τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας γίνεται μέσα από 24 έμμετρες χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές ιστορίες, οι οποίες συνδυάζουν την παιδαγωγική με την παραμυθική και την τηλεοπτική γλώσσα.

Το κάθε επεισόδιο λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαθεματικής και ολιστικής προσέγγισης της γνώσης στηρίζοντας το Αναλυτικό Πρόγραμμα με μία καινοτόμο, πρωτότυπη και ελκυστική διάσταση.

Μέσα από τα μικρά βίντεο, το παιδί ακούει τον έμμετρο λόγο, χαίρεται με τους ήχους της γλώσσας και αναπτύσσει την παρατηρητικότητά του, ανακαλύπτοντας τα γράμματα μέσα από χαρούμενα σχήματα στο περιβάλλον της ιστορίας.

Η έκθεση του παιδιού στον ποιητικό λόγο μιας ιστορίας με 120-130 λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα ενισχύει την ανάπτυξη του λεξιλογίου του, το άκουσμα του πρώτου γράμματος της λέξης και την κατανόηση της δομής και του ρυθμού της ελληνικής γλώσσας. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι ο προφορικός λόγος που συνεκφέρεται στην ιστορία, διακρίνεται σε λέξεις, συλλαβές και φυσικά το μικρότερο κομμάτι, το φώνημα.

Η αντίληψη αυτή ενισχύεται οπτικά από τη σημειογραφική, την εικονογραφική απεικόνιση των γραμμάτων, τόσο ως στοιχείων των εικόνων της ιστορίας όσο και ως στοιχείων μέσα σε μία λέξη. Η σειρά, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία καθημερινή άσκηση στους ήχους της γλώσσας τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Η σειρά «ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» έχει τιμηθεί με τα εξής βραβεία:

  • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας-Πελοποννήσου 2011
  • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2011
  • ΕΠΑΙΝΟΣ (για τον «Βιολιστή Βάτραχο») 5th digi 2011 Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  • 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 5th Athens Animfest 2010

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΤΕ;

Παίζοντας θα το ανακαλύψουμε!

Κάνε κλικ πάνω στη λεζάντα ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ Α-Β


Όταν ανοίξει αν κάνεις κλικ πάνω στην κόκκινη λεζάντα που γράφει   ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ θα μπορείς να δεις όσες ιστορίες γραμμάτων έχουν προβληθεί . Και μετά παίζεις με τα γράμματα …..

Ετικέτες: ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.