Στις 10 Οκτωβρίου 2024 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και με σχετική εγκύκλιο οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας κλήθηκαν να υλοποιήσουν δράσεις με σκοπό την προαγωγή της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας των παιδιών και των εφήβων και την ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας επί της σημασίας της ψυχικής υγείας.
Στο νηπιαγωγείο μας, την εβδομάδα 10-18 Οκτώβρη υλοποιήθηκαν δραστηριότητες σχετικές με την γνωριμία με τα συναισθήματα μας, την ενσυναίσθηση , τον σεβασμό στη διαφορετικότητα…Παραμύθια, ποιήματα, ζωγραφιές, τραγούδια και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες πλημμύρισαν τις σχολικές μας αίθουσες. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων , χαρούμενος και λυπημένος.Ο χαρούμενος έβλεπε ξαφνικά τον λυπημένο τον ρώταγε τι έχει και προσπαθούσε να τον κάνει να νιώσει καλύτερα, έπαιξαν παντομίμα προκειμένου να μαντέψουν πως νιώθουν καθώς και παιχνίδια μνήμης με κάρτες συναισθημάτων στον υπολογιστή.
Κάποια από τα παραμύθια που επεξεργαστήκαμε ήταν τα παρακάτω!
Τα παιδιά μαγεύτηκαν από τη μουσική του Χάρη Λουφόπουλου ¨Το τραγούδι των συναισθημάτων”
https://www.youtube.com/watch?v=fob20nSX7Mk
Στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας για την ημέρα ψυχικής υγείας, καλέσαμε στο χώρο μας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 την ομάδα κουκλοθεάτρου Celesta όπου παρουσίασε στα παιδιά την παράσταση “Θα κάνω ΜΠΑΜ!” με συντελεστές τις κυρίες Αναστασία Κόρδαρη, Μάρα Καλαντζή .
Τα παιδιά εμπλέκονταν ενεργά καθ’ όλη την αλληλεπιδραστική παράσταση που είχε σαν θέμα την εξοικείωση και αναγνώριση των συναισθημάτων, τη διαχείρισή τους και την αντιμετώπιση ξεσπασμάτων θυμού με τεχνικές απόκτησης ηρεμίας.
Μέσα από το κουκλοθέατρο εφηύραμε ένα σύνθημα κάθε φορά που θυμώνουμε για να κατευνάζουμε το θυμό μας!!!
“δράκος, μπουνίτσα, κεριά”
…και ο θυμός γίνεται θυμούλης…
…Ρωτήστε τα παιδιά να σας εξηγήσουν…
Η παράσταση ήταν εμπνευσμένη από τα παραμύθια: “Ο μεγάλος θυμός” της Mireille d’Allance και “Το τερατάκι των χρωμάτων” της Anna Llenas. Τα παιδιά απόλαυσαν την παράσταση και ευχαριστούμε θερμά την κουκλοθεατρική ομάδα για την εξαιρετική παράστασή τους.
Με αφορμή την παράσταση που παρακολουθήσαμε και προκειμένου να εμβαθύνουμε στη συναισθηματική εκπαίδευση, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες.
Τεχνικές χαλάρωσης και ρύθμισης του θυμού.
Οι παρακάτω τεχνικές προτείνονται σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης του θυμού. Εμείς τις προσαρμόσαμε σε ένα πιο παιχνιδιάρικο πλαίσιο και τις παρουσιάζουμε μέσα από ένα τραγούδι προκειμένου να είναι πιο δελεαστικές αλλά και εύκολο να τις
θυμούνται τα παιδιά.
Δράκος (εκτόνωση φωνής) // Το χέρι μας συμβολίζει το στόμα ενός δράκου. Όταν αυτό είναι όρθιο στο πιο ψηλό επίπεδο, τότε τα παιδιά φωνάζουν πολύ δυνατά ένα φωνήεν (π.χ αααα). Καθώς όμως κλείνει το χέρι ελαττώνεται και η φωνή. Αν το χέρι βρεθεί στο πιο χαμηλό σημείο θα πρέπει τα στόματα να κλείσουν τελείως, να μην ακουστεί τίποτα.
Μπουνίτσες (εκτόνωση έντασης στα άνω άκρα) // Τα παιδιά τεντώνουν τα χέρια μπροστά τους, με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτάνε προς τον ουρανό. Με το σύνθημα σας κλείνουν δυνατά τις παλάμες τους, βάζοντας ένταση, έπειτα με το δικό σας σύνθημα πάλι, τις ανοίγουν και χαλαρώνουν το χέρι τους. Επαναλαμβάνουμε αυτή την κίνηση 3-4 φορές. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αν την ώρα που τα παιδιά σφίγγουν τις μπουνιτσες τους κρατούν την ανάσα τους, ενώ όταν τις χαλαρώνουν αφήνουν τον αέρα, εκπνοή.
Κεριά (εισπνοή-εκπνοή) // Τα παιδιά στο ύψος των ματιών τους ξεδιπλώνουν 3 δάχτυλα του ενός χεριού τους. Φαντάζονται πως αυτά είναι κεριά πάνω σε μια λαχταριστή τούρτα. Σκοπός είναι να τα σβήσουν ένα προς ένα. Για να γίνει αυτό κάθε φορά παίρνουν μια δυνατή εισπνοή και με την εκπνοή σβήνουν το ένα κεράκι. Στο τέλος τα παιδιά θα έχουν πάρει 3 βαθιές και ρυθμικές εισπνοές και εκπνοές.
Η γωνιά της ηρεμίας
Κάποιες φορές οι μαθητές μπορεί να αισθανθούν λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, νευρικοί ή ακόμη και κουρασμένοι, και να χρειαστεί να κάνουν ένα διάλειμμα ώστε να ξανααποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε τάξη ένα μέρος το οποίο οι μαθητές να μπορούν να επισκεφθούν για να αισθανθούν ασφαλείς, να ηρεμήσουν, ή να βρουν λύση σε κάποιο πρόβλημα που τους απασχολεί. Ένα μέρος άνετο, ήσυχο και πλούσιο σε οπτικά ερεθίσματα. Το μέρος αυτό είναι η γωνιά της ηρεμίας. Έτσι δημιουργήσαμε και εμείς τη γωνιά και το κουτί της ηρεμίας!!!
Οι μικροί μαθητές μας, από όλα τα τμήματα μαζί, εργάστηκαν σαν μια μεγάλη ομάδα και δημιούργησαν ομαδικές αφίσες και ατομικές κατασκευές σε σχέση με τα συναισθήματά τους.
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη θεματική γλυκά, οι μαθητές μας έγραψαν τη συνταγή τους, έριξαν όλους τους φόβους τους στο μίξερ και φτιάχνοντας μπισκότα μαγικά… τους εξαφάνισαν.