Το 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας συμμετέχει και φέτος στο φεστιβάλ και εκπροσωπείται ενεργά με την ενθουσιώδη ομάδα του: «Οι εξερευνητές του Άρη».
Οι μαθητές μας παρουσιάζουν μια τρισδιάστατη μακέτα-πλατφόρμα με πρωτότυπο concept που αφήνει τον θεατή να δει και κάτω από το διαφανές ματ, το υπόγειο μέρος του Άρη με τις σήραγγες οξυγόνου, τις σωληνώσεις νερού και το υπέδαφος με τους κρατήρες και τη διαστημική σκόνη και τα βουνά. Οι μαθητές παρουσιάζουν σύνθετες κατασκευές όπως το εργοστάσιο οξυγόνου, το τρυπάνι νερού, δύο παρόχους ενέργειας: τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια και 5 χρήστες: Το έξυπνο σπίτι, τη δορυφορική κεραία, το σταθερό θερμοκήπιο, τα φορητά θερμοκήπια, τον οικισμό των σπιτιών υπόγεια και υπέργεια και το τρυπάνι νερού. Οι beebot ακολουθούν τα ταξίδια της κάθε ενέργειας και ύλης με σύνθετες διαδρομές.. Χρησιμοποιούν 14 κινούμενα μέρη με γρανάζια, γερανούς, προπέλες, τροχαλίες.. και στο τέλος επιδεικνύουν τις αλγοριθμικές τους ικανότητες στον προγραμματισμό 4 ρομπότ –Beebot που ήταν οι μεταφορείς της ενέργειας και του νερού. Τα νήπια του 8ου νηπιαγωγείου αναστοχάστηκαν πάνω στις συνθήκες ζωής του πλανήτη Άρη και έψαξαν να βρουν λύσεις. Άραγε τι χρειαζόμαστε οι άνθρωποι για να ζήσουμε; Όλα ξεκίνησαν όταν μας επισκέφτηκε ο αρειανός φίλο μας «Ζιμ Ζουμ» και μας κάλεσε να επιλύσουμε τα προβλήματα της ατμόσφαιρας, του νερού και της ενέργειας του πλανήτη Άρη και να φτιάξουμε συνθήκες τέτοιες ώστε να μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος εκεί και τα καταφέραμε! Φτιάξαμε μια υπόγεια και υπέργεια πλατφόρμα του πλανήτη όπου δείχνουμε με lego κατασκευές, ανακυκλώσιμα υλικά, διαστημική σκόνη, πηλό, τρισδιάστατα παζλ, πολλά κινούμενα μέρη (τροχαλίες, γρανάζια, γερανούς…), πολλούς θόλους και φυσικά τα ρομποτάκια μας beebot τους παρόχους ενέργειας και πηγές ζωής καθώς και τέσσερις καταναλωτές όλων των παραπάνω. Στο διαγωνισμό, ντυμένοι αστροναύτες τα νήπια εξηγούν πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν στον πλανήτη Άρη χωρίς οξυγόνο και γι΄ αυτό έφτιαξαν ένα εργοστάσιο που ρουφάει τον αέρα και κρατάει μόνο το οξυγόνο για να τροφοδοτήσουν το τεράστιο θερμοκήπιό τους και φυσικά τα σπίτια τους. Έφτιαξαν ένα γιγάντιο τρυπάνι που κατάφερε και βρήκε το κρυμμένο νερό για να τροφοδοτήσει θερμοκήπια και κατοικίες με υπόγειους αγωγούς. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια δεσμεύτηκαν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και την ανεμογεννήτρια και μετατράπηκαν σε ρεύμα και να τροφοδοτήσουν τους τέσσερις καταναλωτές. Φυσικά δεν έλειψε η δορυφορική κεραία για να παρακολουθούν τη δορυφορική τους τηλεόραση οι κάτοικοι του Άρη, ο διπλός γερανός ρομπότ που μεταφέρει τα ειδικά τούβλα για τις κατασκευές, τα ρομπότ “Rover” που χρησιμοποιούνται ήδη στον Άρη και μικρά διαστημόπλοια. Οι μαθητές δημιούργησαν φορητά θερμοκήπια αλλά και σταθερά θερμοκήπια με πραγματικό χώμα και φυτά και κατασκεύασαν τα σπίτια τους από ανακυκλώσιμα υλικά με όλες τις ανέσεις (σκάλες, μπάρες, ασανσέρ, φούρνους, μίξερ, περιστρεφόμενα τραπέζια..) και τα τοποθετήθηκαν κάτω από θόλους για να διατηρούν το οξυγόνο.
Με καινοτόμες διδακτικές μεθόδους προσέγγισης STEAM, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν πλούσιο φωτογραφικό και εκπαιδευτικό υλικό, προσομοιώσεις, 3D πλατφόρμες, κούκλες, κουκλοθέατρο, βίντεο, κατασκευές, παιχνίδια, πειράματα, τραγούδια με τη βοήθεια της Τεχνικής Νοημοσύνης και ταξίδεψαν τα νήπια και τα προνήπια στον κόσμο της αστρονομίας μέσα από ένα αφηγηματικό σενάριο στο εργαστήριο Δεξιοτήτων: STE(A)Μ/εκπαιδευτική ρομποτική με τίτλο: «Μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη?» με σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διαγωνισμού.
Οι μαθητές παρακολούθησαν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό από τη NASA & ESA, ESERO, Climate Detectives & Mission X: Train like an Astronaut, έκαναν πολλά πειράματα και βιωματικές δράσεις και έγιναν μικροί μηχανικοί συνθέτοντας κατασκευές με ειδικά πακέτα Lego ή απλά ανακυκλώσιμα υλικά. Καλλιέργησαν τις δεξιότητες μάθησης και φυσικά έμαθαν πώς οι πράξεις τους συνάδουν με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 7, 9, 10, 11, 13, 16, 17.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε την STEM EDUCATION για όλη τη διοργάνωση! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους γονείς των νηπίων μας που μας εμψυχώνουν, μας στηρίξουν και επιτρέπουν στα παιδιά τους μια τέτοια εμπειρία δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη σε μας! Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν όραμα, επαγγελματισμό, αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν μπορούν να κάνουν θαύματα δημιουργώντας ένθερμους υποστηρικτές και υπεύθυνους, δυναμικούς και οικολόγους πολίτες του 21ου αιώνα. Εξάλλου, σχολείο και οικογένεια είμαστε όλοι ένα!
Απολαύστε τους “Εξερευνητές του Άρη”!
Η προϊσταμένη του 8ου νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας
Ελένη Ξηραδάκη