Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας. Τα σχολεία της “νεροσταγόνας” δε θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της! Στο 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας διαβάσαμε το βιβλίο “Η Αόρατη ομπρέλα“. Είναι ένα βιβλίο που με πολύ όμορφο τρόπο παρουσιάζει στα παιδιά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σκεφτήκαμε, συζητήσαμε, ψάξαμε και μάθαμε για την τρύπα του όζοντος και τις επιπτώσεις που προκαλεί στον πλανήτη μας. Μιλήσαμε για τις συνέπειες όπως οι απότομες αλλαγές του καιρού, τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες αλλά και τις προκαλεί τις πλημμύρες, την ανομβρία, την ξηρασία, τις πυρκαγιές. Αναστοχαστήκαμε από τα μηνύματα του βιβλίου και συμπεράναμε ότι εμείς οι άνθρωποι ευθυνόμαστε για τη δημιουργία της τρύπας του όζοντος – σκουπίδια, ρύπανση της θάλασσας, μόλυνση της ατμόσφαιρας- αλλά και εμείς μπορούμε να καθαρίσουμε το περιβάλλον και να το διατηρήσουμε καθαρό και ζωντανό.
Τραγουδώντας το τραγούδι της Χριστίνας,της ηρωίδας, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε και εμείς τον αγώνα μας για το περιβάλλον αρχίζοντας από τη θάλασσα και τις ακτές μιας και η νεροσταγόνα αρχίζει το ταξίδι της από τη θάλασσα και το τερματίζει πάλι εκεί. Επιπλέον έρχεται το καλοκαίρι και όλοι θέλουμε να χαρούμε τα παιχνίδια μας σε θάλασσα καθαρή.
Σε μικρές ομάδες φτιάξαμε αφίσες με πολυτροπικά κείμενα για να σας καλέσουμε και εσάς στον αγώνα για θάλασσες και ακτές καθαρές!
“Όχι σκουπίδια! Τα ψάρια κινδυνεύουν!”
“Τα σκουπίδια έχουν τη δική τους θέση”
Πειραματιστήκαμε:
Ρίξαμε διάφορα σκουπίδια μέσα στη θάλασσα- λεκάνη με νερό (πλαστικά, αλουμίνιο, χαρτί, λάδι φαγητού). Βρήκαμε τρόπους να τα μαζέψουμε για να καθαρίσουμε το νερό (με τα χέρια μας, με απόχη- σουρωτήρι). Παρατηρήσαμε ότι κάποια σκουπίδια καθαρίζονται πιο εύκολα όπως τα πλαστικά και το αλουμίνιο ενώ το λάδι δε μπορέσαμε να το καθαρίσουμε μόνοι μας :
Στο τέλος φτιάξαμε έναν καθαρό βυθό από πλαστελίνη και χαρτί!
“Ανακύκλωση”
η φίλη που θα μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε την τρύπα του όζοντος και την κλιματική αλλαγή.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν: – φτιάξαμε στην τάξη μας το δικό μας κάδο ανακύκλωσης.
Συνθέσαμε τον πίνακα της άνοιξης για να στολίσουμε το σχολείο μας με τι άλλο; Με ανακυκλώσιμα υλικά!