“Η Ανάσταση. Και γέμισε χαρά, λουλούδισε η ψυχή μου σαν το κρίνο. “Σ. Σπεράντσας
Η εβδομάδα πριν το Πάσχα μας βρήκε χαρούμενους, δημιουργικούς και γεμάτους εμπειρίες και αρώματα!
Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα πασχαλινά μας καλαθάκια! Πήραμε τα γλαστράκια που περίσσεψαν από τη φύτευση και με την τεχνική ντεκουπάζ τα φτιάξαμε με πασχαλινές χαρτοπετσέτες! Στο πλαίσιο της επανάχρησης και τα πήλινα μπολ που φτιάχτηκαν πασχαλινά καλάθια! Έτοιμα να γεμίσουν!
Μια κάρτα με παπαρούνες φτιαγμένη με στάμπα από μπαλόνι συνόδευε τα καλάθια μας!
Καλάθια χωρίς αβγά γίνεται; Ε, δεν γίνεται! Ζητήσαμε από τους γονείς μας αβγά βρασμένα και τα βάψαμε!
Σειρά πήραν τα λαζαράκια! Η συνταγή ήθελε πολύ μεράκι γι αυτό και καλέσαμε στο σχολείο μας την πιο ορεξάτη και γλυκιά ομάδα! Αυτή του Β’ ΚΑΠΗ Ελευσίνας με την κοινωνική λειτουργό την κ. Ευγενία! Ευδιάθετες και χαμογελαστές, μάς συστήθηκαν και πιάσαμε δουλειά!
Πλάσαμε και ψήσαμε τα λαζαράκια μας!
Μέχρι να φουρνιστούν τα λαζαράκια, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και ρωτήσαμε τις κυρίες για βιώσιμους τρόπους ζωής αλλά και συντήρησης τροφίμων χωρίς ρεύμα! Παρέα συμπληρώσαμε τον πίνακα, ο οποίος είναι η συμμετοχή μας στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης 2025. Η κουβέντα δεν θέλαμε να τελειώσει…
Γίνεται όμως να φύγει κάποιος από εμάς χωρίς να τον φροντίσουμε; Αποκλείεται αφού φημιζόμαστε για τη φιλοξενία! Έτσι παίξαμε πασχαλινά παιχνίδια μνήμης στον διαδραστικό πίνακα γιατί μάθαμε ότι η μνήμη πρέπει να γυμνάζεται όσο μεγαλώνουμε.
Για να ευχαριστήσουμε την αγαπημένη ομάδα του Β’ ΚΑΠΗ Ελευσίνας φτιάξαμε μια γλάστρα και τη φυτέψαμε βασιλικό! Αειφόρο σχολείο είμαστε και αειφόρα δώρα κάνουμε! Ευχαριστούμε από καρδιάς!
Η εβδομάδα συνεχίστηκε με ιστορίες για το Πάσχα, όπως αυτή της παπαρούνας και του κοκκινολαίμη…
Έθιμα του Πάσχα, πολλά και διαφορετικά ανά περιοχή της Ελλάδας…
Φύλλα εργασίας με πασχαλινά αβγά και συμμετρία!
Στο έργο eTwinning “It sounds like STEM” φτιάξαμε μαράκες με απλά υλικά και παίξαμε παιχνίδια μνήμης με πασχαλινά αβγά που κάθε σχολείο δημιούργησε! Ακόμη φτιάξαμε στηθοσκόπιο και ηχείο με ρολό και ποτηράκια! Εντυπωσιακό!
Ολοκληρώσαμε το εργαστήριο δεξιοτήτων με τα δικαιώματα των παιδιών! Μια σειρά ουσιαστικών δραστηριοτήτων μάς έκανε να νιώσουμε δυνατοί …
Αξιολογήσαμε ολόκληρη τη δράση “Φωτεινές Περιστροφές” με τον παππού Πλάτωνα! Το να λέμε τη γνώμη μας είναι σπουδαίο!
Τις γιορτινές ημέρες το να είμαστε μαζί έχει σπουδαία σημασία, βγάλαμε το τελευταίο μαρουλάκι από την αυλή μαζί με κρεμμυδάκια, πήραμε ένα μπουκάλι καθαριστικό από τα νεράντζια και φυσικά τον φάρο μας, την κατασκευή με τα συναισθήματα από το σκοτάδι στο φως και τα χαρίσαμε στους φίλους μας στην “Ευρυνόμη” που τόσα πολλά τους χρωστάμε για τη φιλία τους!
Με τον καλύτερο τρόπο φεύγουμε για τις διακοπές του Πάσχα! Και του χρόνου με υγεία!
“Η ίδια η ζωή είναι το πιο υπέροχο παραμύθι” Χ. Κ. Άντερσεν
Αποχαιρετήσαμε τον Μάρτιο κρεμώντας τα μαρτάκια μας για να τα βρουν τα χελιδονάκια και να φτιάξουμε φωλιές!
Και με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε τον Απρίλιο! Τον “Ψεματούρη” όπως πολύ ωραία μας τον παρουσίασε η συγγραφέας Γ.Τσορώνη- Γεωργιάδη. Ζωγραφίσαμε ένα αστείο ψέμα και φυσικά συζητήσαμε ότι δεν έχουν όλες οι φάρσες πλάκα! Έτσι πρέπει να προσέχουμε στις φάρσες να γελάνε όλοι!
2 Απριλίου ! Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Γνωρίσαμε τον παραμυθά Χ. Κ. Άντερσεν και αντιληφθήκαμε ότι ξέραμε πολύ καλά τα παραμύθια του! Είναι πολύ ωραίο να έχουν όλα τα παιδιά φίλους-βιβλία για να χαλαρώνουν, να ταξιδεύουν και να μαθαίνουν καινούριες ιστορίες! Κι εμείς, που σκεφτόμαστε όλα τα παιδιά, φτιάξαμε μια αυτοσχέδια δανειστική βιβλιοθήκη έξω από το σχολείο μας για να μπορούν να έχουν όλοι ένα βιβλίο!
Και επιτέλους γίναμε νονοί και νονές! Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα “Γίνε νονός” του Σωματείου Εθελοντών “Ο Τοίχος καλοσύνης” της Δράμας για αποστολή δώρου και λαμπάδας σε ευάλωτες ομάδες! Θυμηθήκαμε τι μας δωρίζει ο νονός το Πάσχα, τα καταγράψαμε και ξεκινήσαμε την προετοιμασία! Το δέμα έτοιμο, εστάλη κιόλας με τον ταχυδρόμο! Συγχαρητήρια μικροί αλληλέγγυοι εθελοντές!
Στα αγγλικά με μουσικοκινητική αγωγή ασχοληθήκαμε με σχήματα και αριθμούς!
Η ιστορία του Πάσχα, μας απασχόλησε μιας και η μεγάλη γιορτή πλησιάζει!
Μιλήσαμε για το Σάββατο του Λαζάρου, τις Λαζαρίνες, τα κάλαντα και τα Λαζαράκια…
Φτιάξαμε την ιστορία του Πάσχα με εικόνες…
Και “μπήκαμε” στον πίνακα με τον Μυστικό Δείπνο.
Διαδραστικά ηλεκτρονικά φύλλα εργασίας για την Άνοιξη!
Αλλά και για τους αριθμούς!
Την Παρασκευή, 4 Απριλίου, γιορτάζοντας την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας επισκεφθήκαμε το κτηνιατρείο της γειτονιάς μας, συνοδεία γονέων. Την κτηνίατρο, την κ. Κονδύλη την γνωρίζουμε καλά γιατί εκτός από μαμά συμμαθητών μας, είναι η κτηνίατρος που μας ενημερώνει κάθε χρόνο για θέματα που αφορούν τα ζώα. Επισκεφθήκαμε το φιλόξενο κτηνιατρείο της, είδαμε τα εργαλεία της, τη ζυγαριά, το χώρο που κάνουν μπάνιο τα ζώα, τα φάρμακα αλλά και τον χώρο νοσηλείας. Γατούλες και σκυλάκια ανάρρωναν από επεμβάσεις που έκαναν.
Στο τέλος της επίσκεψης, είδαμε και το φορτηγάκι του Δήμου Ελευσίνας, που βοηθάει στο να παίρνει από το δρόμο ζωάκια που κινδυνεύουν. Η κ. Κονδύλη μας είχε ετοιμάσει δωράκια κι εμείς της χαρίσαμε δύο γλαστρούλες που φυτέψαμε και ζωγραφίσαμε με τα χεράκια μας! Σας ευχαριστούμε άλλη μια φορά κ. Κονδύλη! Ευχαριστούμε πολύ και τους γονείς-συνοδούς!
Η έκθεση στα Χανιά άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους παρευρέθηκαν εκεί! Όλο μας το έργο σε ένα βίντεο με μια μικρή γεύση από την επίσκεψη των μαθητών! Ένα δίκτυο που κάθε χρόνο στοχεύει την καρδιά και την πετυχαίνει! Το σχολείο βρίσκει τον δρόμο του όταν σαν φάρος διαχέει το φως!
Δείτε το βίντεο εδώ
Τα συναισθήματα, φωτεινά και σκοτεινά, έγιναν εργασία για το σπίτι με τη συνδρομή των γονέων μας!
Τα ποδαράκια της Κυρά Σαρακοστής τα κόβετε; Δύο εβδομάδες έμειναν για το Πάσχα!
“Τα παιδιά είναι η μόνη μορφή αθανασίας για την οποία μπορούμε να είμαστε σίγουροι” Π. Ουστίνωφ
Εβδομάδα δικαιωμάτων!
Μπορεί να ήταν μικρή η εβδομάδα που πέρασε αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!
Συνεχίσαμε την διερεύνηση στα δικαιώματα των παιδιών με πολύ ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις!
Γνωρίσαμε τον “Ναπωκάτι” που είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (Δεντρόσπιτο των Δικαιωμάτων)! Έτσι κι εμείς κάναμε ζευγάρια, κάναμε μικρά συμβούλια και καταγράψαμε σημαντικές αποφάσεις για το σχολείο μας!
Συνέχεια είχε ο “Τριαλαριτριαλαρό” που είναι το δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση! Με ένα μπαλάκι από τον έναν στον άλλο μοιραστήκαμε στην ολομέλεια ποιο είναι το αγαπημένο μας παιχνίδι και πως ξεκουραζόμαστε… Συζητήσαμε όμως και για τη σημασία να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να μην παίζουμε την “κολοκυθιά” μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι!
Παραμύθια για το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην εκπαίδευση, το παιχνίδι και την ελευθερία.
Δικαίωμα στην διαφορετικότητα με τον Πολυχρωμίξ! Ζωγραφίσαμε και διαφορετικά φιλαράκια!
Η Νεράιδα Μελωδία και το έργο eTwinning “It sounds like STEM” μας έβαλε μια πρόκληση να φτιάξουμε ένα πρωτότυπο τηλέφωνο με σπάγγο! Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι δούλεψε!
Και το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος!
Φτιάξαμε διαδρομές από τα σκοτεινά συναισθήματα στα φωτεινά! Αποδέχομαι τα σκοτεινά μου συναισθήματα, τα αναγνωρίζω, μιλώ για αυτά, τα αγκαλιάζω και τα οδηγώ στο φως, όπως μου έμαθε ο παππούς Πλάτωνας!
Τις διαδρομές τις αποτυπώσαμε αισθητηριακά στον φάρο μας, που θα εκτεθεί στην έκθεση έργων στο Γυαλί Τζαμί, στα Χανιά 1-5 Απριλίου!
Ξεχειλίζουμε από περηφάνια!
Και του χρόνου! Συγχαρητήρια σε όλους!
“Να είστε μονιασμένοι να βαστήξετε την πατρίδα” Γ. Καραϊσκάκης
Εβδομάδα προετοιμασιών!!!
Όμως πριν ξεκινήσουμε ας φροντίσουμε λίγο την υγεία μας και πιο συγκεκριμένα την στοματική υγιεινή με τη βοήθεια της κ. Αντελεκίδου Γαλήνης από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας.
Η εβδομάδα συνεχίστηκε με ιστορία αλλά με βιωματικό τρόπο! Αφού περιηγηθήκαμε στα κάστρα των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821, επιλέξαμε να παίξουμε τους ρόλους και στο τέλος τους διαλέξαμε ώστε να γίνουν η σχολική μας γιορτή που θα παρουσιαστεί στους γονείς μας!
Φραγκοκάστελο, Νάουσα, Χίος, Μεσολόγγι, Σούλι…ιστορία, γεωγραφία, εικαστικά, μουσική, ποίηση με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο.
Ήρωες, όπως ο Ρήγας Φεραίος, από τον οποίο ξεκίνησε ο προβληματισμός για τα δικαιώματα των ανθρώπων αλλά και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης που αγωνίστηκε από μικρός για την ελευθερία μας. Ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής, που έγραψε τον εθνικό ύμνο εμπνευσμένος από τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ένα έργο του Χ. Μποκόρου μας έκανε να συζητήσουμε για το “χέρι” με το οποίο έγραψε …
Παντού σε κάθε κάστρο μια ιστορία “δυνατή” και όλες με το ίδιο μήνυμα: Ενότητα για την ελευθερία και την πατρίδα. Άραγε εμάς τι μας ενώνει;
Τα κάστρα μας φτιάχτηκαν από εμάς με ανακυκλώσιμα υλικά και πολύ μεράκι! Θα είναι και τα σκηνικά της γιορτής μας!
Το χαρούμενο νέο του ερχομού του Χριστού μας είναι η άλλη σημαντική γιορτή της 25ης Μαρτίου ! Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου!
Στα αγγλικά η Άνοιξη και η ανάπτυξη των φυτών μας απασχόλησε!
Και ήρθε η μέρα της γιορτής! Προετοιμασμένοι και χαρούμενοι αναβιώσαμε τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και καταχειροκροτηθήκαμε! Διαλέξαμε τους ρόλους, φτιάξαμε τα σκηνικά και διαφοροποιήσαμε τη γιορτή ώστε να συμμετέχουν όπως μπορούν όλοι!
Άραγε αν έγραφε σήμερα ο Σολωμός για ποιον θα έγραφε; Ναι , ναι έχουμε και σήμερα ήρωες! Πυροσβέστες, διασώστες, εγκύους, ανάπηρους αλλά και όσους πολεμούν για το καλό!
Χρόνια πολλά σε όλους! Χρόνια πολλά, Ελλάδα! Και του χρόνου!
“Τα φτερά πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας” Ν. Καζαντζάκης
Μία ακόμη ωραία εβδομάδα στο σχολείο πέρασε που είχε πολλές και πλούσιες δραστηριότητες!
Ας ξεκινήσουμε από τα αγγλικά που λόγω του καιρού μας “έπιασε” η Άνοιξη και φτιάξαμε γλάστρες!
Παζλ με αμυγδαλιές και παιχνίδια μνήμης με πίνακες εμπνευσμένους από αμυγδαλιές του Β. Βαν Γκονγκ.
Ζωγραφίσαμε κι εμείς αυτές τις “ροζ νυφούλες” και κάναμε εξάσκηση στην πρώτη τους φωνούλα: το α.
Τα δικαιώματα των παιδιών είναι άλλο ένα θέμα που μας απασχόλησε (Εργαστήρια Δεξιοτήτων)
Ξεκινήσαμε, με το Δεντρόσπιτο των Δικαιωμάτων , από το δικαίωμα στο όνομα, το δικαίωμα σε σπίτι ρούχα και φαγητό αλλά και στη φροντίδα από τους γονείς. Οι συζητήσεις πολύ ενδιαφέρουσες!
Φτιάξαμε το δικό μας ληξιαρχείο, καταθέσαμε το όνομά μας, την ημερομηνία γέννησης και η ληξίαρχος σφράγισε τα έγγραφα για να κατοχυρώσουμε όσα δικαιούμαστε!
“Η Επανάσταση των Ελλήνων στα κάστρα” είναι η δική μας παράσταση που θα ζωντανέψει μνήμες από την Επανάσταση των Ελλήνων του 1821. Αφού είδαμε όλα τα κάστρα: Φραγκοκάστελο. Χίου, Κιάφας Σουλίου, Νάουσας, μάθαμε τη σημασία και την ιστορία τους, επιλέξαμε μόνοι μας του ρόλους μας! Ζωγραφίσαμε τα κάστρα μας και πήραμε τον ρόλο για εξάσκηση στο σπίτι και παρουσίαση στους γονείς!
Οι πρόβες δεν θέλαμε να τελειώσουν!
Στο έργο eTwinning “It sounds like STEM” , φτιάξαμε κιθάρες από ανακυκλώσιμα υλικά!
Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ο φίλος μας Σ. αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλιά του με έναν ξεχωριστό τρόπο! Μας ζήτησε να φτιάξουμε μια “τούρτα” γλάστρα τεράστια από συρτάρι, στο πλαίσιο της επανάχρησης υλικών! Μας έφερε σποράκια, σέσουλες, ποτιστηράκι , διακοσμητικά κι εμείς πιάσαμε δουλειά! Στρώσαμε το χώμα, φυτέψαμε, ποτίσαμε, διακοσμήσαμε και τώρα περιμένουμε τα καινούρια μας φυτά, που θα συνδράμουν σημαντικά και στην Θριάσια Πράσινη Επιχείρησή μας! Κ. Μαρούσα Καλαγκώνα, σας ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά!
Κι ένα ευχάριστο νέο ήρθε στο σχολείο μας! Είναι το αριστείο μας για τη συμμετοχή στην Europe Code Week!
Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό! Δείτε το ΕΔΩ.
Συγχαρητήρια σε όλους!
“Η τέχνη είναι κυριαρχία” Μαρία Κάλλας
Καλή Σαρακοστή !
Επιστρέψαμε από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έχοντας πολλές εμπειρίες να διηγηθούμε και σε αυτό μας βοήθησαν σημαντικά οι γονείς μας με τις ζωγραφιές, τις περιγραφές, τα μηνύματα και τις φωτογραφίες που μας έστειλαν! Παρουσίασαν όλοι με χαρά τις εργασίες τους και ευχαριστούμε πολύ τους γονείς ! Χαρταετοί, περιπέτειες , παρελάσεις αρμάτων, στολές, καλαμαράκια, πατάτες και λαγάνες είχαν την τιμητική τους!
Γνωρίσαμε την ιστορία της Κυρά Σαρακοστής, ένα έθιμο παλιό , μιλήσαμε για το όνομα και τη σημασία της στη θρησκεία μας. Γνωρίσαμε και τη Vella Quaresma που είναι η αντίστοιχη της Καταλονίας και σηκώσαμε μανίκια για να φτιάξουμε κι εμείς μία για την τάξη και το σπίτι μας! Κάθε Κυριακή κόβω ένα ποδαράκι! Στο τελευταίο είμαι στο Πάσχα!
Το “Σ” της Σαρακοστής έγινε αφορμή για ασκήσεις με φωνούλες και εικόνα με την χρήση ΑΙ !
Η 6η Μάρτη έχει οριστεί ως Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και έχει κάθε χρόνο μια ξεχωριστή θέση στα ημερολόγια των σχολείων. Στο δικό μας, διαβάσαμε το “Μίλα, μικρή καμήλα” και φτιάξαμε με την εφαρμογή Chater Pix Kids σε ομάδες εικόνες, ηχογραφήσαμε τις φωνούλες και ζωντανέψαμε το παραμύθι!
Δείτε το εδώ:
Φτιάξαμε, επίσης, αφίσα που εμπνευστήκαμε από το βιβλίο “Η Μόνα σε καινούριο σχολείο” .
Στα αγγλικά μιλήσαμε για το almond tree και φτιάξαμε παζλ το διάσημο έργο “Άνθη Αμυγδαλιάς ” του Βαν Γκογκ και παιχνίδια τρίλιζας με αμυγδαλίτσες!
Την Παρασκευή την αφιερώσαμε στις γυναίκες, μιας και πλησίαζε η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Αρχικά είπαμε την ιστορία αυτής της ημέρας αλλά και την ιστορία των γυναικών κατά τη διάρκεια των ετών. Θαυμάσαμε τη δύναμή τους και τους πολλαπλούς ρόλους τους! Έχουμε. βλέπετε, πολλά παραδείγματα δυνατών, γενναίων γυναικών: μαμάδες, γιαγιάδες, δασκάλες, παιδίατροι, εργαζόμενες, φοιτήτριες… Εμείς, όμως, επιλέξαμε μια δυνατή γυναίκα της τέχνης, αυτή τη χρονιά! Την Μαρία Κάλλας! Διαβάσαμε βιβλίο για τη ζωή της, περιηγηθήκαμε στο μουσείο στην Αθήνα με τα προσωπικά της αντικείμενα, θαυμάσαμε το άγαλμα που της αφιέρωσαν στην Βενετία και την είδαμε να τραγουδά όπερα!!! Δεν είναι τυχαία η πιο γνωστή υψίφωνος στην ιστορία! Εμάς μας μάγεψε!
Εννοείται ότι θέλαμε να το ζήσουμε όλο αυτό! Φτιάξαμε μια στολή που της μοιάζει, πήραμε το ύφος της και τραγουδήσαμε με τις υπέροχες φωνές μας!
Και του χρόνου!
ΕΓΓΡΑΦΕΣ για το σχολικό έτος 2025-26
Με πολλή χαρά ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τις νέες εγγραφές για το σχολικό έτος 2025-26.
Σύμφωνα με την Φ.6/23717/Δ1/4-3-2025 του ΥΠΑΙΘΑ οι εγγραφές θα γίνουν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025 και αφορά μαθητές και μαθήτριες γεννημένους/ες το 2021.
Διαδικασία εγγραφής:
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/8-5-2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ, οι εγγραφές στα δημόσια
Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το
νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του
Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην
ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Βήματα:
• Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία
«Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των
κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας
Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
• Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του
Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
• Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας
συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα (παρ. 2 του
άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β’ 1767)):
α) τα στοιχεία του προνηπίου-νηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το
Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο
των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο
Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι
συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να
υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο
που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίουπρονηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με
ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β)τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο
σε ψηφιακή μορφή όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από
το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/ουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσουν Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τη
Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας,
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου-νηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, στο Προαιρετικό
Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων-νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη
σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την
ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου-νηπίου».
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ. 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767)) οι
γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής
Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική
μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει ο/η Διευθυντής/ντρια-Προϊστάμενος/νη του Νηπιαγωγείου. Σε
αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται :
α) η αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα ή για
το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 Εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Α.Δ.Υ.Μ.)
γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα
εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου
6 του ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α΄ 25).
δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές
εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής
του/της μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με
ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου
γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.
Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ. 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄1767)), οι
γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική
υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται
από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η
υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).
Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.
Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο
Νηπιαγωγείο (παρ.7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄1767)). Για τον σκοπό αυτό ο/η
Διευθυντής/ντρια-Προϊστάμενος/νη του Νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη
Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά
που του/της προσκομίζουν οι γονείς/κηδεμόνες.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, παρακαλούμε. καλέστε στο τηλέφωνο του σχολείου 2105540796 ή στο mail@8nip-elefs.att.sch.gr.
Στο Νηπιαγωγείο εισέρχεστε κατόπιν ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι τα όρια σχολικών μονάδων μπορείτε να τα ελέγχετε από εδώ.
Όλοι στο χορό μπλεχτείτε και γελάτε και χαρείτε, πέστε “Ζήτω η Αποκριά! Ζήτω κι η τρελή χαρά!”
Στο ρυθμό της Αποκριάς όλη μας η εβδομάδα!
Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με το θέατρο σκιών Παναγιώτη Δεληγιάννη και μια ξεκαρδιστική παράσταση : “Τα κολλητήρια το αποκριάτικο πάρτι”. Είδαμε και ακούσαμε την ιστορία, γελάσαμε και χορέψαμε με τον Καραγκιόζη και την παρέα του. Στο τέλος, μπήκαμε κι εμείς στον αποκριάτικο χορό τους. Ο κ. Δεληγιάννης μας έδειξε όλες τις φιγούρες του θεάτρου σκιών.
Το καρναβάλι στον κόσμο μας απασχόλησε! Θαυμάσαμε τις αποκριάτικες στολές και τα άρματα του καρναβαλιού της Βραζιλίας και προσπαθήσαμε να μάθουμε σάμπα! Δεν ήταν εύκολο, ήταν όμως απολαυστικό!
Και στην Ισπανία ταξιδέψαμε, σε μια ιστορία με τον γιο του Πάμπλο Πικάσο ντυμένο Αρλεκίνο!
Στα αγγλικά φτιάξαμε μια υπέροχη αποκριάτικη κατασκευή clown!
Ένα όμορφο μήνυμα από τους αγαπημένους μας παππούδες Πλάτωνα και Αισχύλο την προηγούμενη εβδομάδα για τη δημιουργία των φάρων μας έκανε να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά. Τα υλικά συγκεντρώθηκαν και άρχισε η δημιουργία! Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε!
Ένας φάρος καταπράσινος, αφού μας αρέσει η φύση, με πουλιά και πεταλούδες, με φως, με ράμπα για ΑΜΕΑ με υπέροχα σχέδια, με τη γραφή τυφλών (Braille), με άρωμα χώρου για να τη μυρίζει κάποιος που δεν βλέπει, με παιχνίδια από πλαστελίνες και μαλακά αντιστρές και φυσικά qr code για όποιον θέλει να δει όλο μας το δίκτυο με τα βήματα που μας οδήγησαν εδώ. Ένα τραγούδι που αγαπήσαμε πολύ συνδέθηκε με τον φάρο. Ακούστε το εδώ.
Σειρά είχε ένα υπέροχο παραμύθι με έναν χαρταετό που δεν ήθελε να πετάξει: “Το τραγούδι του χαρταετού” . Μας έδωσε τη δυνατότητα να διαλέξουμε εμείς το τέλος της ιστορίας! Κι εμείς διαλέξαμε το πιο αισιόδοξο τέλος, αυτό της αγάπης και της συντροφικότητας! Μιλήσαμε για την ιστορία του χαρταετού και φτιάξαμε τους δικούς μας με ευχές που θέλουμε να φτάσουν πολύ ψηλά!
Και ήρθε και η ημέρα του πάρτι! Στο σχολείο μας συνέβησαν πολύ αστεία πράγματα! Ένας γιατρός έκανε εμβόλιο σε μια γοργόνα, μία αστυνομικός συνέλαβε έναν αστροναύτη, πριγκίπισσες, πειρατές, νίντζα χόρευαν ασταμάτητα στην αυλή μας!
Και του χρόνου!
” Ο Φλεβάρης έχει βάλει τη σφραγίδα καρναβάλι κι ύστερα φωνάζει εμπρός, τώρα γλέντι και χορός!” Ρ. Καρθαίου
Μικροί μεγάλοι την περιμένουμε την Αποκριά!
Γλέντι, κέφι, μεταμφιέσεις μας βγάζουν από την καθημερινότητα!
Έτσι κι εμείς την εβδομάδα αυτή απολαύσαμε εικόνες αποκριάτικες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο!
Χορέψαμε σαν τους Γέρους της Σκύρου, τους γενίτσαρους και τις Μπούλες της Νάουσας, πήραμε γεύση από Ξάνθη, Ρέθυμνο και Πάτρα και αλευρωθήκαμε όπως κάνουν στο Γαλαξίδι!
Στο τέλος ξεχωρίσαμε τα πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα και ένα εισιτήριο μας έβαλε σε σκέψεις… έπρεπε να δηλώσουμε αποκριάτικο προορισμό! Και το κάναμε!
Χορέψαμε το γαϊτανάκι!
Ο Αρλεκίνος της Ζωρζ Σαρή μας μετέφερε στη Βενετία και στο μονάδες καρναβάλι της! Πλούσια σε συναισθήματα ιστορία αλλά και σε μηνύματα ! Φτιάξαμε τις δικές μας στολές και μεταμφιεστήκαμε την Τσικνοπέμπτη!
Εμείς κάναμε έκπληξη στους γονείς με τις στολές αλλά αυτοί τελικά μας έκαναν μεγαλύτερη έκπληξη! Ήρθαν στο σχολείο ντυμένοι, μας ετοίμασαν παραδοσιακό μπουφέ, για να το τσικνίσουμε κι εμείς και μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους από τις απόκριες των παιδικών τους χρόνων, τις στολές, τα έθιμα, τα συναισθήματα…
Τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε μια τέτοια όμορφη ανάμνηση αυτή τη μέρα!
Ένα ανθισμένο δεντράκι μας εντυπωσίασε. Πώς άνθισε μέσα στο χειμώνα; Τι να σημαίνει;
Είναι η αμυγδαλιά που ανθίζει πρώτη και μας μεταφέρει συναισθήματα αισιοδοξίας!
Και τι βγάζει η αμυγδαλιά; Ο κύκλος ζωής της μας έδειξε ότι κάνει αμύγδαλα. Μια νόστιμη και σούπερ τροφή που την τρώμε ωμή αλλά την βάζουμε σε πολλά γλυκά, μέχρι και γάλα αμυγδάλου βρίσκουμε!
Ένα κλαδάκι αμυγδαλιάς με τύπωμα μας έκανε να εκφραστούμε εικαστικά.
Στα αγγλικά παίξαμε παιχνίδι συναισθημάτων και παζλ με αστεία τερατάκια που μας βοήθησαν να μάθουμε τα μέρη του σώματος.
Ο κύκλος των συναισθημάτων ολοκληρώθηκε με τον θυμό.
Ήρθε και μήνυμα από τον αγαπημένο παππού Πλάτωνα!!! Δείτε το ΕΔΩ. Ξεκίνησε η προετοιμασία του τελευταίου βήματος. Αυτού των αισθητηριακών φάρων! Γράψαμε τι θα χρειαστούμε και από βδομάδα πιάνουμε δουλειά!
Το βιβλίο ” Λέξη σαν μύγα” μας βοήθησε να βρούμε έξυπνους τρόπους να αφήνουμε πίσω μας λεξουλες που δεν ταιριάζουν σε εμάς!
Στο έργο eTwinning ” It sounds like STEM” η νεράιδα Μελωδία μας έστειλε πρόκληση να φτιάξουμε από καλαμάκια ένα πνευστό μουσικό όργανο.
Οι μικροί πανέξυπνοι επιχειρηματικές αναρωτιούνταν αν το καθαριστικό που φτιάξαμε άρεσε στους γονείς – αγοραστές! Αναζητώντας λύση, σκεφτήκαμε να μοιράσουμε σε όσους ήδη χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο πολύ γνωστό σε εμάς. Οι απαντήσεις ήρθαν άμεσα και η ομάδα γεμάτη περιέργεια τις κατέγραψε και τις καταμέτρησε! Τελικά, είχε απόλυτη επιτυχία!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους 🤡🎉🙉🎊🎈🎭