Αγαπητοί γονείς, παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του, το Διαδίκτυο, εμπεριέχει
κινδύνους(παραπλάνηση ανηλίκων, σχολικός εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση κ.τ.λ.), αρνητικά στοιχεία (εθισμός, προβολή λανθασμένων προτύπων, κακές διαφημίσεις κ.τ.λ. …)που προκαλούν προβληματισμό ,απαιτούν προσοχή και ιδιαίτερη αντιμετώπιση, ιδιαίτερα στα παιδιά, που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη σε κάθε ερέθισμα ηλικία και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους του Διαδικτύου. Οι κίνδυνοι μάλιστα ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι το εκάστοτε παιδί με τον υπολογιστή.
Πολλά παιδιά σερφάρουν, παίζουν παιχνίδια, έχουν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, αγνοώντας όμως τους κινδύνους που υπάρχουν…
Πώς μπορούν όμως οι γονείς να έχουν τον έλεγχο του περιεχομένου που βλέπουν τα παιδιά αλλά και πώς θα είναι ασφαλής η χρήση του Internet;
Το σχολείο έχει την ευθύνη, εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου, να διευκολύνει τη συνεργασία με την οικογένεια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τακτική ενημέρωση και τη συμπερίληψη των γονέων σε κοινές δράσεις και αποφάσεις, υλοποιώντας σεμινάρια ή και εργαστήρια, οργανωμένα από ειδικούς, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή τους, για τη στήριξη των παιδιών, αλλά και των ιδίων.
Είναι επομένως αναγκαίο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου αλλά και να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η γονεϊκή εμπλοκή, με τρόπο βοηθητικό και ωφέλιμο για όλους.
Μετά το ερωτηματολόγιο… και τα συμπεράσματα… συνεχίζουμε με δράσεις…
Στα πλαίσια αυτά, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε συνεργασία με εσάς τους γονείς, επιδιώκουμε μέσα από μία ειλικρινή και δημιουργική επαφή, να συμβάλουμε μαζί στην καταπολέμηση τέτοιων συμπεριφορών για το καλό των παιδιών πρωτίστως αλλά και γενικότερα της κάθε οικογένειας και του σχολείου μας.
Το ερωτηματολόγιο που σας στείλαμε να δείτε και να απαντήσετε, είχε ως σκοπό να ερευνήσει και να καταγράψει τις εμπειρίες σας στο σπίτι, που αφορούν τη σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο αλλά και τις δικές σας ως γονείς… Μετά το πέρας της έρευνας μέσω του ερωτηματολογίου, μας δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις σας, ούτως ώστε να προβούμε σε διάφορες δράσεις από κοινού ,σχολείο και οικογένεια , για τις οποίες θα ενημερώνεστε άμεσα, με βασικό στόχο να σας εφοδιάσουμε με χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και γνώσεις σε ό,τι αφορά την ασφαλή πλοήγηση και την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να ανακύψουν ή και να υπάρχουν , ευελπιστώντας να καταστούν τα παιδιά μας ικανά ,να συμπεριφέρονται με ασφαλή τρόπο, αλλά και να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας από το ερωτηματολόγιο, δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι το να είσαι ψηφιακός πολίτης αυτό μπορεί να συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους, ειδικά για τους νέους. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι χρήστες, ειδικά οι νεότεροι μας, μπορούν να έχουν ασφαλείς και χρήσιμες εμπειρίες στο διαδίκτυο. Πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε γονέα ή κηδεμόνα να κρατά τα παιδιά του ασφαλή στους ψηφιακούς χώρους, εξοπλίζοντάς τα με τις κατάλληλες γνώσεις, τις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνογνωσία .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ο στόχος του ερωτηματολογίου ήταν η ανίχνευση πιθανών κινδύνων ή αρνητικών συνεπειών από την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.
Με την ολοκλήρωση και την αποδελτίωση του ερωτηματολογίου από τους γονείς, τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν από τις απαντήσεις είναι τα παρακάτω:
Άξονας 5- ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
3.ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
4..οδηγιες σε γονείς για το ασφαλες διαδικτυο (2)
Young parents, with children, on laptop computer
Ακολούθησε προγραμματισμένο εργαστήρι (μετά από τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου) από ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας , επεξεργασίας του διαδικτυακού παιχνιδιού interlant ,σε εκπαιδευτικούς και γονείς ,η εκμάθηση του οποίου βοήθησε στο να μεταφερθούν στα παιδιά οι απαραίτητες γνώσεις και οι δεξιότητες που χρειάζονταν να έχουν για να είναι σωστοί πολίτες του ψηφιακού κόσμου, ώστε να αντιλαμβάνονται και να είναι ικανά να αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους που τυχόν θα είχαν κατά το σερφάρισμά τους. Τα βασικά μηνύματα που μεταφέρει αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να φερόμαστε με ευγένεια, να μπλοκάρουμε αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και να καταγγέλλουμε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα αλλά και να μπορούν να ξεχωρίζουν τυχόν κινδύνους, ώστε να αφυπνίζονται άμεσα…. Ελπίζουμε το εργαστήρι αυτό να συνέβαλε στην επιτυχία του στόχου μας που ήταν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ,μέσω της οικογένειας και του σχολείου για να έχει στην πορεία και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις…
https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/interland
https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/educators
Συνεχίζουμε δυναμικά δίνοντας ραντεβού στην επόμενη μας συνάντηση , την οποία και θα ανακοινώσομε σύντομα έχοντας κοντά μας, τους ειδικούς που θα μας ενημερώσουν για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο…