ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ;
Οι ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει τεράστιο χρόνο και ενέργεια για αυτή την σοβαρή ερώτηση. Ιατρικοί ερευνητές δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για τις ποικίλες φόρμες του αυτισμού. Παρότι δεν είναι ακόμη γνωστή μια ιδιαίτερη αιτία του αυτισμού, η έρευνα δείχνει διαφορές στον εγκέφαλο και την βιολογικότητα των αυτιστικών ατόμων. Σε πολλές οικογένειές υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ένα μοντέλο αυτισμού ή σχετιζόμενων διαταραχών -που προτείνει ότι υπάρχει γενετική βάση της διαταραχής- παρότι κανένα γονίδιο δεν έχει άμεσα σχετιστεί με τον αυτισμό Αυτή η γενετική βάση πιστεύεται από τους ερευνητές ότι είναι πάρα πολύ σύνθετη, πιθανότερα εμπλέκοντας πολλά γονίδια σε αυτή την συνθετότητα.
Πολλές διαχρονικές θεωρίες γύρω από την αιτία του αυτισμού έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Ο αυτισμός δεν είναι ιατρική ασθένεια. Τα αυτιστικά παιδιά δεν είναι παιδιά που βρίσκονται εκτός ορίων γιατί επέλεξαν να μην εμφανίσουν πιο δομημένη συμπεριφορά. Εκτενέστερα, κανένα γνωστό ψυχολογικό δεδομένο της ανάπτυξης του παιδιού (πχ ένα αρνητικό συμβάν στην ζωή του παιδιού) δεν δείχνει να προκαλεί αυτισμό.
ΠΩΣ ΔΙΑΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ;
Δεν υπάρχουν Ιατρικά Τεστ διάγνωσης του αυτισμού. Η έγκυρη διάγνωση θα πρέπει να στηρίζεται σε παρατηρήσεις της επικοινωνίας του ατόμου, της συμπεριφοράς και των αναπτυξιακών δεδομένων. Όμως, επειδή πολλές από τις σχετιζόμενες με τον αυτισμό συμπεριφορές εντοπίζονται και σε άλλες διαταραχές, πολλές ιατρικές εξετάσεις μπορεί να ζητηθούν ώστε να διευκρινιστούν άλλες πιθανές αιτίες της εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Αφού τα χαρακτηριστικά της διαταραχής ποικίλουν τόσο πολύ, ιδεατά το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από μια μεγάλη ομάδα που μπορεί να περιλαμβάνει Νευρολόγο Ψυχολόγο, Αναπτυξιολόγο, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό και άλλες Ειδικότητες γνωστές για την διάγνωση και αντιμετώπιση του αυτισμού. Η διάγνωση είναι δύσκολη για έναν επαγγελματία με ελλιπή εκπαίδευση για τον αυτισμό. Μερικές φορές ο αυτισμός δεν διαγνώσκεται σωστά από τέτοιους ειδικούς. Οι δυσκολίες στην αναγνώριση της διαταραχής και η ελλιπής γνώση του αυτισμού συχνά οδηγεί σε μια απουσία υπηρεσιών που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό
Μια σύντομη παρατήρηση σε μια απλή συνεδρία δεν μπορεί να παρουσιάσει την αληθινή εικόνα των ικανοτήτων και συμπεριφορών ενός ατόμου. Τα λαμβάνοντα στοιχεία από την οικογένεια και των άλλων ατόμων που φροντίζουν το παιδί και το λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό αποτελούν σημαντικότατα στοιχεία για την λήψη κατάλληλης διάγνωσης. Σε πρώτο επίπεδο, μερικά παιδιά με αυτισμό μπορεί να μοιάζουν ως νοητικά καθυστερημένα άτομα, ως άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς, με ακουστικές δυσκολίες ή επίσης με εκκεντρική συμπεριφορά. Σε πιο πολύπλοκα δεδομένα, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εμφανίζονται επιπρόσθετα στον τυπικό αυτισμό. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αποσαφηνιστεί ο αυτισμός από άλλες καταστάσεις, αφού η σωστή διάγνωση και η πρώιμη αναγνώριση μπορεί να προωθήσει μια βάση εφαρμογής σωστού και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού και θεραπευτικού προγράμματος. Μερικές φορές οι ειδικοί που δεν είναι ενήμεροι γύρω από τις ανάγκες και τα δεδομένα της πρώιμης παρέμβασης στον αυτισμό δεν δίνουν την διάγνωση του αυτισμού παρότι υποψιάζονται ή εντοπίζουν ότι είναι σωστή. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια κακά οδηγούμενη επιθυμία να είναι αρεστοί και διαθέσιμοι στους γονείς. Δυστυχώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία της παροχής σωστής υπηρεσίας για το παιδί.