Δημοσιεύθηκε στην Πολιτιστικές

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ

Tην Τετάρτη 21/02/2024 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α2 και Α3 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμνη Κάρλα, στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και  στο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου.

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με επιτόπια ξενάγηση στο έργο επανασύστασης της λίμνης από θέσεις πανοραμικής θέας της Κάρλας από τον κ. Γκανάτσιο Σωτήρη πρόεδρο και ιδρυτικό στέλεχος του Μουσείου, ο οποίος μας έδωσε μια ολοκληρωμένη  εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και τη σημασία της για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές-τριες να διαπιστώσουν το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη λίμνη  μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία. Συνεχίσαμε με επίσκεψη  στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού στο χωριό Κανάλια, όπου έγινε προβολή εποπτικού υλικού  για τον ιδιαίτερο πολιτισμό και το ευαίσθητο οικοσύστημα που αναπτύχθηκε με κέντρο τη λίμνη, μελετώντας και τα εκθέματα του μουσείου  (φωτογραφικό υλικό, εργαλεία, το ομοίωμα της καλύβας και του καρλιώτικου καραβιού καθώς και τις δύο μακέτες).

Ο  βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου-σημαντικό μνημείο της Κάρλιας πολιτιστικής κληρονομιάς- ήταν η τελευταία στάση μας ,ύστερα από λίγη ξεκούραση στη γραφική πλατεία του χωριού. Ο πατέρα Αθανάσιος μας ξενάγησε στο ναό, μας  μίλησε για την μακραίωνη ιστορία του  που ξεκινά από τον 12ο αιώνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές -τριες  να γνωρίσουν την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και να  θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και τις  εντυπωσιακές τοιχογραφίες που χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές εποχές.

Οι μαθητές –τριες και οι συνοδοί καθηγήτριες Διαμαντή Νεκταρία ΠΕ01, Γώγου Αθανασία ΠΕ02 και Καλαντζή Σπυριδούλα ΠΕ86 ευχαριστούν θερμά όλους για την υποδοχή και την φιλοξενία τους.

 

IMG 20240221 090357IMG 20240221 093911IMG 20240221 094758 IMG 20240221 124045