Ενημέρωση των μαθητών της Β’ τάξης του σχολείου μας για την πρακτική και τα οφέλη της Σχολικής Διαμεσολάβησης από τη διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, δικηγόρο, κα Έλενα Σλαφτσού.
Ενημέρωση των μαθητών της Β’ τάξης του σχολείου μας για την πρακτική και τα οφέλη της Σχολικής Διαμεσολάβησης από τη διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, δικηγόρο, κα Έλενα Σλαφτσού.
Tην Τετάρτη 21/02/2024 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α2 και Α3 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμνη Κάρλα, στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και στο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με επιτόπια ξενάγηση στο έργο επανασύστασης της λίμνης από θέσεις πανοραμικής θέας της Κάρλας από τον κ. Γκανάτσιο Σωτήρη πρόεδρο και ιδρυτικό στέλεχος του Μουσείου, ο οποίος μας έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και τη σημασία της για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές-τριες να διαπιστώσουν το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη λίμνη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία. Συνεχίσαμε με επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού στο χωριό Κανάλια, όπου έγινε προβολή εποπτικού υλικού για τον ιδιαίτερο πολιτισμό και το ευαίσθητο οικοσύστημα που αναπτύχθηκε με κέντρο τη λίμνη, μελετώντας και τα εκθέματα του μουσείου (φωτογραφικό υλικό, εργαλεία, το ομοίωμα της καλύβας και του καρλιώτικου καραβιού καθώς και τις δύο μακέτες).
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου-σημαντικό μνημείο της Κάρλιας πολιτιστικής κληρονομιάς- ήταν η τελευταία στάση μας ,ύστερα από λίγη ξεκούραση στη γραφική πλατεία του χωριού. Ο πατέρα Αθανάσιος μας ξενάγησε στο ναό, μας μίλησε για την μακραίωνη ιστορία του που ξεκινά από τον 12ο αιώνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές -τριες να γνωρίσουν την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές εποχές.
Οι μαθητές –τριες και οι συνοδοί καθηγήτριες Διαμαντή Νεκταρία ΠΕ01, Γώγου Αθανασία ΠΕ02 και Καλαντζή Σπυριδούλα ΠΕ86 ευχαριστούν θερμά όλους για την υποδοχή και την φιλοξενία τους.
Τον Φεβρουάριο η ομάδα του etwinning έργου Our World, Our Words, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Ασφαλές Διαδίκτυο, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου, δημιούργησε ένα βίντεο. Σε αυτό παρουσιάζονται βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όλοι κατά την χρήση του Διαδικτύου.
Δείτε το βίντεο εδώ
Η δραστηριότητα του eTwinning προγράμματος “Drawings that travel” για τον μήνα Φεβρουάριο είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία αυτοπροσωπογραφιών από τους μαθητές. Πέρα από την προαγωγή της δημιουργικότητας, η ουσία του προγράμματος ήταν η διασύνδεση και η επικοινωνία μεταξύ σχολείων από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Βόρεια Μακεδονία). Κάθε σχολείο έστειλε τις αυτοπροσωπογραφίες των μαθητών του σε σχολείο-συνεργάτη, δημιουργώντας μια γέφυρα ανταλλαγής και ανακάλυψης πολιτισμικών ομοιοτήτων και διαφορών.
Αυτοπροσωπογραφίες των μαθητών του σχολείου μας
Αυτοπροσωπογραφίες των μαθητών του σχολείου “Escola Básica e Secundária Sobral de Monte Agraço” από την Πορτογαλία
Κάθε μαθητής έλαβε μια αυτοπροσωπογραφία από έναν συνομήλικό του μιας άλλης χώρα και επιχείρησε να “μοιραστεί στιγμές” με τον “φιλοξενούμενό του”. Αυτή η δραστηριότητα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν και να ενσωματώσουν την τοπική κληρονομιά της άλλης χώρας μέσα από τη φαντασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι μαθητές ανέλαβαν δραστηριότητες όπως να φωτογραφηθούν με τα πορτρέτα σε οικογενειακές στιγμές, βόλτες σε δημόσιους χώρους ή αξιοθέατα, επισκέψεις σε τοπικά μουσεία και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η ανταλλαγή αυτοπροσωπογραφιών μεταξύ των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Βόλου και του σχολείου Sobral de Monte Agraço συνέβαλε στη διεύρυνση του πολιτιστικού τους ορίζοντα και στην καλλιέργεια νέων διαπολιτισμικών δεσμών φιλίας και κατανόησης.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση του σχολείου μας σε συνεργασία με τους καθηγητές Πληροφορικής, διοργάνωσαν μία ενημερωτική συνάντηση για τους μαθητές της Γ’ τάξης. Καλεσμένος ως ομιλητής ήταν ο ανθυπαστυνόμος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Γεώργιος Σκόνδρας, σύνδεσμος της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η εν λόγω συνάντηση, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υπηρεσιών ασφαλείας, είχε ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, καθώς και να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν έναν υγιή και υπεύθυνο τρόπο χρήσης των ψηφιακών πλατφορμών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκόνδρας επισήμανε τη σημασία της διατήρησης ενός θετικού ψηφιακού αποτυπώματος και της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών. Μέσα από πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο.
Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Βόλου ευχαριστούν θερμά τον κ. Σκόνδρα για την εξαιρετική παρουσίαση και εύχονται η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.