Δημοσιεύθηκε στην etwinning, etwinning 2023-24, Our World Our Words 2023-24

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Βόλου στο eTwinning έργο «Our World, Our Words»

1

Η εκπαίδευση εξελίσσεται σε έναν κόσμο που συνδέεται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία και τη διασύνδεση μεταξύ χωρών και πολιτισμών. Σε αυτό το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, το Γυμνάσιο μας, το σχολικό έτος 2023-24,  συμμετέχει με υπερηφάνεια σε ένα εκπαιδευτικό έργο e-Twinning με τίτλο “Our World, Our Words” (Ο Κόσμος μας, Οι Λέξεις μας), μαζί με  τις χώρες: Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρεϋνιόν (Γαλλία).

Το e-Twinning είναι μια πλατφόρμα που ενώνει σχολεία από διάφορες χώρες, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Το έργο “Our World, Our Words” έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός διαδικτυακού σχολικού περιοδικού, στο οποίο μαθητές από διάφορα μέρη του κόσμου θα συνεργαστούν για να εξερευνήσουν και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και προοπτικές.

Η συλλογική πρωτοβουλία αυτή αντιπροσωπεύει έναν πολυδιάστατο πολιτιστικό χώρο, όπου οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με διάφορες πτυχές του παγκόσμιου πολιτισμού. Με την εξερεύνηση θεμάτων όπως ταινίες, συνταγές, βιβλία, μουσική και άλλα, οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών και θα διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του είδους έργων είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της διαπολιτισμικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας. Οι μαθητές δεν μόνο αποκτούν γνώσεις σχετικά με άλλες κουλτούρες, αλλά επίσης εκπαιδεύονται στο πώς να συνεργάζονται με άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα και υποστηρίζονται στην ανάπτυξη των κριτικών τους σκέψεων.

Η συμμετοχή στο e-Twinning έργο “Our World, Our Words” ενισχύει την αίσθηση της παγκόσμιας κοινότητας στο Γυμνάσιο μας. Οι μαθητές ανακαλύπτουν όχι μόνο την κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ποικιλομορφία, αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας ως μέσο επίλυσης προκλήσεων και επίτευξης κοινών στόχων.

Στο τέλος, η δημιουργία ενός σχολικού περιοδικού είναι μόνο η αρχή. Οι σπόροι που φυτεύονται μέσω αυτής της διαπολιτισμικής εμπειρίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν πολίτες του κόσμου με ανοιχτό μυαλό και καρδιά.

Το Γυμνάσιο μας πρωτοπορεί στον τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως εκπαιδευτικού κέντρου που ενισχύει τον πολυπολιτισμικό διάλογο και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πνευματικών συνδέσμων. Είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας μάθησης, όπου οι νέοι μπορούν να εξερευνούν και να μοιράζονται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας έτσι ένα πλούσιο και ποικίλο πολιτιστικό υφαντό.

Αυτό το e-Twinning έργο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου όπου οι λέξεις μας συναντούν τον κόσμο μας, ενισχύοντας τον πολιτισμό, την κατανόηση και την ειρήνη.