Ο Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα παραγωγικός και εξωστρεφής για τα Γ.Α.Κ. -Γενικά Αρχεία Κράτους- Μαγνησίας μήνας και είχαμε αρκετές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας, στην οποία τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη και η συνεργασία μας είναι μακροχρόνια.
Πώς μπορούσαμε λοιπόν να μην ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του 7ου Γυμνασίου Βόλου που μας υποβλήθηκε μέσω της φιλολόγου Ελπίδας Πανάγου ;
Το 7o Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνασιακό Παράρτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου έχουν ενταχθεί σε ένα πανελλήνιο δίκτυο σχολείων, τα οποία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση Μαθητικής Υβριδικής Ημερίδας με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Το δίκτυο δημιουργήθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και τα συμμετέχοντα σχολεία θα εκπονήσουν και θα παρουσιάσουν τον Απρίλιο ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω σε θέματα τοπικής Ιστορίας.
Στο πρόγραμμα αυτό το 7o Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνασιακό Παράρτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου συμμετέχουν με δύο παρουσιάσεις. Η μία έχει θέμα το περίφημο τρενάκι του Πηλίου και τον ιστορικό «Μουτζούρη» με το Τμήμα Γ2 και υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογο Νάνσυ Γώγου. Η άλλη την ιστορία του σανατορίου του γιατρού Γιώργου Καραμάνη στα Χάνια του Πηλίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ούτε μια αναπνοή χαμένη» με το Τμήμα Γ1 και υπεύθυνους καθηγητές την θεολόγο Νεκταρία Διαμαντή και την φιλόλογο Ελπίδα Πανάγου. Από την πλευρά του Γυμνασιακού Παραρτήματος του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου συμμετέχουν δύο εκπαιδευτικοί, ο Μιχάλης Κοτσίδης, Φυσικής Αγωγής, και ο χημικός Παναγιώτης Σαραντόπουλος.
Έτσι λοιπόν, στις 10 Μαρτίου (Παρασκευή) ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογική Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο γιατρός Κων. Γουργουλιάνης και η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά βρέθηκαν καλεσμένοι στο «Μεταξουργείο» συζητώντας με τους μαθητές και τους καθηγητές για το σανατόριο και τη φυματίωση και απαντώντας σε απορίες τους. Επίσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μας «Μια μέρα στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στο Πήλιο» ( https://www.youtube.com/watch?v=hltCgolSsPc ).
Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία και για τα δύο προγράμματα των σχολείων και καλή δύναμη στους καθηγητές, στους μαθητές και στις μαθήτριές τους να συνεχίζουν με την ίδια θέρμη τις δράσεις τους αναδιφώντας σε ενδιαφέροντα θέματα της Τοπικής μας Ιστορίας.