Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δύο τμήματα του 7ου Γυμνασίου Βόλου  (Γ1, Γ2) και το Γυμνασιακό Παράρτημα Ιδρύματος Αγωγής ανηλίκων αρρένων Βόλου συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Πάτρα από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα « Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» με δύο παρουσιάσεις  σχετικές με  την τοπική ιστορία. Το τμήμα Γ1 ασχολήθηκε με το σανατόριο του Πηλίου και το γιατρό Γ. Καραμάνη και το τμήμα Γ2 με το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου.

Σας αποστέλλουμε το σύνδεσμο της  πρώτης συνεδρίας του Σαββάτου 29-4-2023, προκειμένου να παρακολουθήσετε την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών/τριών μας,  που θα γίνει  σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου από τις  11:00-11:30 π. μ.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε στον ίδιο σύνδεσμο να παρακολουθήσετε όλο το πρόγραμμα της 2ης συνεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10:30 -13:30 μ.μ

2η  ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σύνδεση μέσω Webex

https://minedu-secondary.webex.com/meet/ichiotelis

1.Σανατόριο Πηλίου. Γεώργιος Καραμάνης :

«Καμιά αναπνοή χαμένη», 7ο Γυμνάσιο Βόλου & Γυμνασιακό Παράρτημα

Ιδρύματος Αγωγής ανηλίκων αρρένων Βόλου

2.Το τρενάκι του Πηλίου -ο ιστορικός «Μουτζούρης», 7ο Γυμνάσιο Βόλου

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

« ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ…»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας  για δεύτερη  σχολική χρονιά πραγματοποίησε εκδήλωση  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, παρουσιάζοντας τις ποιητικές δημιουργίες μαθητών/τριών Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού. Οι πρώτες  ποιητικές προσπάθειες των μαθητών/τριών  συγκεντρώθηκαν σε μία καλαίσθητη ψηφιακή έκδοση με ευθύνη του Συνδέσμου και το ίδιο θα συμβεί και με τις φετινές συμμετοχές.

Οι μαθητές/τριες   του 7ου Γυμνασίου Βόλου έγραψαν στην σχολική τάξη  με την καθοδήγηση των καθηγητών τους τα δικά τους ποιήματα με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ (21-3) και κεντρικό θέμα  το «ΤΑΞΙΔΙ». Οι ποιητικές απόπειρες παρουσιάστηκαν από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς,  στις 28 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Ιωνίας σε μια συγκινητική εκδήλωση με  απαγγελία, που διανθίστηκε και με παρουσιάσεις (power point)  και με μουσική.

Tα παιδιά γράφουν,

γράφουν ποίηση,

τα παιδιά δημιουργούν

και καθώς δημιουργούν ταξιδεύουν,

και τα ταξίδια είναι απελευθέρωση.

Τα ταξίδια είναι έκρηξη συναισθημάτων,

τα ταξίδια είναι απελευθέρωση

είναι ζωή σε άλλη διάσταση,

όπου ο χρόνος και η καθημερινή ρουτίνα παύουν να ισχύουν.

Όλα είναι φως: πότε με τη μυστηριώδη γοητεία ενός  νυχτερινού φεγγαριού

και πότε με την αδυσώπητη θέρμη ενός χρυσαφένιου καλοκαιρινού πρωινού.

Το ταξίδι μπορεί να είναι και ερωτικό στα μάτια του αγαπημένου μας,

χωρίς να χρειαστεί να κουνηθούμε σπιθαμή από τον τόπο μας!

Είναι και εσωτερικό, ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις μας

και τέλος είναι λυτρωτικό ,είναι γαλήνη, ΕΥΤΥΧΙΑ!

ΠΟΙΗΣΗ Η ΙΑΜΑΤΙΚΗ!

Αφιερώνουμε λοιπόν κι εμείς στα παιδιά-μαθητές μας ένα ποίημα  και αναμένουμε την συγκεντρωτική έκδοση, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι συμμετοχές του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό δεν δημοσιεύουμε κάποιο από τα πολλά και ωραία ποιήματα τους-  για να μην αδικήσουμε κανέναν – αλλά παραθέτουμε τα ονόματα τους:

1.Χρόνη Ανδριάνα Α3

2.Σακελλιάδης Γιώργος Γ2

3.Νεοφύτου Χρήστος Γ2

4.Ραμάϊ Ζωή Γ2

5.Τσιούλκα Σωτηρία Γ2

6.Σιάφη Κυριακή Γ2

7.Νιφόρου Μαριτίνα Γ2

8.Σιάφη Θεοδώρα Γ2

9.Μπαλασκώνη Μαρία-Αθανασία Γ2

  1. Γ.Δ. (μαθητής από το Γυμνασιακό παράρτημα του Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου)

Η μαθήτρια του Γ1 Κοντζέ Λίνα συνόδευσε με την κιθάρα της κάποια από τα ποιήματα των συμμαθητών της .

 

ΣΑΝ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

Σαν μου μιλάς για όνειρα και λογισμούς με πάθος

βαθιά στοχάσου πως εγώ ταξίδεψα μονάχος

δίχως πυξίδα και κουπιά αφέθηκα στο κύμα

και μια ζωή παράδερνα με σάπια την καρίνα.

 

Δεν είχα ναύτες βοηθούς να νοιάζομαι για κείνους.

Μόνος μου φούσκωνα πανιά, άφοβος, δίχως  θρήνους

Αρμένιζα περήφανος · κάθε αυγή και μάχη,

χωρίς να ονειρεύομαι μια μακρινή Ιθάκη

 

Μ΄ αναπνοή θαλασσινή, καρδιά τρικυμισμένη

πεθύμησα την απλωσιά, μια πλάση  γητεμένη!

Καθόλου δεν φοβήθηκα στοιχειά, θεούς, σειρήνες/μπόρες

Γιατί είναι σαν να κουβαλάς ατέλειωτους χειμώνες!

 

Και ήταν το ταξίδι μου σαν την κακοκαιρία

που μόλις πάψει υπόσχεται μπουνάτσα και  ηρεμία.

Μα εγώ που άκοπα  ποτέ  δεν θέλησα να ζήσω

ξηρά δεν αναζήτησα το σώμα ν΄ ακουμπήσω!

 

Τούτο λοιπόν σου εύχομαι αντί για κατευόδιο:

κάθε σου μέρα μια γιορτή μπροστά σε κάθε εμπόδιο

Όνειρο είναι η ζωή, και πλούτη οι στιγμές της

Σαν Οδυσσέας, γλέντα τις, όλες τις διαδρομές της!

ΟΙ   YΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Βασιλάκη Τριάδα  ΠΕ02

Γώγου Αθανασία  ΠΕ02

 

IMG a684cd6a6b2940e6cab796b923221e70 V

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

Την Παρασκευή 31/03/2023 πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός των μαθητών-τριών το σχολείου στο Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Βόλου.Συγκεκριμένα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Προηγιασμένης και ο Πάτερ Αμφιλόχιος Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία  της και στη σημασία της κατά την περίοδο της Μεγάλης και Αγία Τεσσαρακοστής .Οι μαθητές -τριες επέδειξαν ιδιαίτερο σεβασμό  σε όλη τη διάρκεια του εκκλησιασμού και πολλοί συμμετείχαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.  

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

Δημοσίευση των Γ.Α.Κ Μαγνησίας για τη συνεργασία τους με το 7ο Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνασιακό Παράρτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Ο Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα παραγωγικός και εξωστρεφής για τα Γ.Α.Κ. -Γενικά Αρχεία Κράτους- Μαγνησίας μήνας και είχαμε αρκετές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας, στην οποία τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη και η συνεργασία μας είναι μακροχρόνια.
Πώς μπορούσαμε λοιπόν να μην ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του 7ου Γυμνασίου Βόλου που μας υποβλήθηκε μέσω της φιλολόγου Ελπίδας Πανάγου ;
Το 7o Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνασιακό Παράρτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου έχουν ενταχθεί σε ένα πανελλήνιο δίκτυο σχολείων, τα οποία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση Μαθητικής Υβριδικής Ημερίδας με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Το δίκτυο δημιουργήθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και τα συμμετέχοντα σχολεία θα εκπονήσουν και θα παρουσιάσουν τον Απρίλιο ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω σε θέματα τοπικής Ιστορίας.
Στο πρόγραμμα αυτό το 7o Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνασιακό Παράρτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου συμμετέχουν με δύο παρουσιάσεις. Η μία έχει θέμα το περίφημο τρενάκι του Πηλίου και τον ιστορικό «Μουτζούρη» με το Τμήμα Γ2 και υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογο Νάνσυ Γώγου. Η άλλη την ιστορία του σανατορίου του γιατρού Γιώργου Καραμάνη στα Χάνια του Πηλίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ούτε μια αναπνοή χαμένη» με το Τμήμα Γ1 και υπεύθυνους καθηγητές την θεολόγο Νεκταρία Διαμαντή και την φιλόλογο Ελπίδα Πανάγου. Από την πλευρά του Γυμνασιακού Παραρτήματος του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου συμμετέχουν δύο εκπαιδευτικοί, ο Μιχάλης Κοτσίδης, Φυσικής Αγωγής, και ο χημικός Παναγιώτης Σαραντόπουλος.
Έτσι λοιπόν, στις 10 Μαρτίου (Παρασκευή) ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογική Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο γιατρός Κων. Γουργουλιάνης και η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά βρέθηκαν καλεσμένοι στο «Μεταξουργείο» συζητώντας με τους μαθητές και τους καθηγητές για το σανατόριο και τη φυματίωση και απαντώντας σε απορίες τους. Επίσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μας «Μια μέρα στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στο Πήλιο» ( https://www.youtube.com/watch?v=hltCgolSsPc ).
Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία και για τα δύο προγράμματα των σχολείων και καλή δύναμη στους καθηγητές, στους μαθητές και στις μαθήτριές τους να συνεχίζουν με την ίδια θέρμη τις δράσεις τους αναδιφώντας σε ενδιαφέροντα θέματα της Τοπικής μας Ιστορίας.
339402470 1617830825351204 1625466900403277307 n
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Πρόσεχε τι εύχεσαι» Μαθητική ταινία μικρού μήκους 2022-2023

IMG 7b5c56a12350b5d37f10a6498cdc63f1 V

Στο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης του σχολείου ομάδα μαθητών της Γ΄τάξης σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Κολίτσα Μαρία και Παπαδημητρίου Βάσια συμμετέχουν στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (που συνδιοργανώνουν  η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (Προεδρία της Κυβέρνησης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου).

Η κινηματογραφική ομάδα Cine-freaks αποτελείται από τους παρακάτω μαθητές/τριες:

Μαρίλια Τσιτμή, Ρεβέκκα Μολντοβάν, Αλεξία Τσιούρη, Μελίνα Τσίρου, Μαρία-Γεωργία Ζαρίφη, Θεοδώρα και Κυριακή Σιάφη,  Αντωνία Συμεωνίδου, Μαρκέλα Λότι  και Γιώργο Καμμένο.

Το σχολείο συμμετέχει στον διαγωνισμό  σε δύο κατηγορίες: Α.ταινία μικρού μήκους, Β.αφίσα.

Την αφίσα φιλοτέχνησε η μαθήτρια Μαρκέλα Λότι. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στον  παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=qHA004BUD8w

Δημοσιεύθηκε στην Εκδηλώσεις

7ο Γυμνάσιο Βόλου: Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Το 1821 οι Έλληνες έδωσαν έναν άνισο αγώνα διεκδικώντας ανεξαρτησία και πολιτικές ελευθερίες. Με την Πελοπόννησο ως κοιτίδα του ξεσηκωμού, επαναστατικές εστίες εκδηλώθηκαν από άκρη σε άκρη του χώρου, όπου αργότερα θα δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αντιμετωπίζοντας τις αντεκδικήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανάμεσά τους και η περιοχή της Μαγνησίας η οποία, όμως, θα δει το όραμά της να πραγματώνεται 60 χρόνια μετά και πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος αλλά και ηρωισμού.

Έχοντας ,λοιπόν, κατά νου τη φράση του Ισπανού φιλοσόφου Σανταγιάνα  « Λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.» στις 24 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου, το σχολείο μας πραγματοποίησε τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821,για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

80 μαθητές, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Βασιλάκη Τριάδας, φιλολόγου, Τραγουδάρα Στέφανου, μουσικού και με τη συμβολή των  καθηγητών Κοτσίδη Μιχάλη, Πανάγου Ελπίδας και Μέκα Αργυρώς, τραγούδησαν, χόρεψαν, απήγγειλαν και δραματοποίησαν έργα εμπνευσμένα από τις ενδοξότερες στιγμές τόσο της Ελληνικής γενικά όσο και ειδικότερα της Πηλιορείτικης Επανάστασης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Ζέτα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και οι βουλευτές Μαγνησίας κος Μπουκώρος Χρήστος, κος Μαραβέγιας Κωνσταντίνος, κος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος και κα Παπανάτσιου Αικατερίνη καθώς και πλήθος γονέων και κηδεμόνων μαθητών του σχολείου.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή και την ανταπόκριση τους, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς του 7ου Γυμνασίου και τους μαθητές του σχολείου και του Γυμνασιακού Παραρτήματος του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου!

Δημοσίευση 1

Δημοσίευση 2

Δημοσίευση 3

IMG 5344882f959d9c24cec89331f069bd2c V

IMG 0ceafe02acea45c86103616908d95421 V

IMG f3b7d0c9d734ab788f089e9828dec71e V

IMG 36a070776f5099fd519402898445efc8 V

IMG f2e1b96992efefd92c1677ddd1fe59e1 V

IMG 4cfb4e48d84ee9030d30c5d65410b25b V

IMG f621cbe76c95f301273b314c9242a602 V

 

 

IMG f5c069d3ab7e9b9db9c156f04c556518 V