Δημοσιεύθηκε στην Διδακτικές Επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη στα προσφυγικά σπίτια της Ν.Ιωνίας

Στις 20-5-2022 με το τμήμα Α3 περιηγήθαμε στα προσφυγικά της Ν.Ιωνίας από δύο ανθρώπους που  έζησαν και ενηλικιώθηκαν σ’ αυτά : τον Κύριο Δημήτρη Κωνσταντάρα -Σταθαρά και τον Κύριο Γιάννη Κονταξή .Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού περιπάτου οι μαθητές έμαθαν  πιο «βιωματικά» τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά μονοκάμαρα σπίτια και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά οι κάτοικοί τους .Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις γνώρισαν τον τρόπο που μαγείρευαν ,έπλεναν ,διάβαζαν ,έπαιζαν αλλά και διασκέδαζαν οι κάτοικοι της προσφυγικού συνοικισμού κάνοντας -αναπόφευκτα – τις συγκρίσεις με τις σημερινές ευκολίες και συνθήκες ζωής .Ο περίπατος στα προσφυγικά «τετράγωνα» και κυρίως σε όσα από αυτά διατηρούν την παλιά αρχιτεκτονική διάταξη έκανε πιο σαφή την εικόνα της κατοίκησης και της καθημερινότητας των προσφύγων.

Oι καθηγήτριες

Γώγου Αθανασία ΠΕ02

Κορίνη Αγγελική ΠΕ06Viber 2022 05 27 15 53 18 438

Δημοσιεύθηκε στην Διδακτικές Επισκέψεις

Εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή του 7ου Γυμνασίου Βόλου στα Μετέωρα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το 7ο Γυμνάσιο Βόλου πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στα Μετέωρα – Καλαμπάκα –Τρίκαλα με τη συμμετοχή 205 μαθητών και 20 συνοδών καθηγητών.

Φτάσαμε νωρίς το μεσημέρι στην Καλαμπάκα και αρχικά επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείο Μανιταριών, όπου ο κ. Δημήτρης Μπίζος, ένας εκ των ιδιοκτητών του μουσείου, μας ξενάγησε στους χώρους του μουσείου με τα σπάνια εκθέματα. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου: Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη.

20220517 110620

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στα εντυπωσιακά Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, καθώς έχει σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες. Η επίσκεψή μας στην Μονή του Αγίου Στεφάνου μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τόσο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον από ψηλά, όσο και τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού.

IMG 2cb805857b5f86038b1ff8c5bc43455d V

20220517 105156

Επόμενος προορισμός της εκδρομής μας ήταν η πόλη των Τρικάλων, όπου επισκεφτήκαμε το Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί) που σχεδιάστηκε το 16ο αιώνα. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος.

20220517 140822

Τέλος απολαύσαμε την βόλτα μας στα Τρίκαλα, στις όμορφες γειτονιές, στα γραφικά σοκάκια και στις όχθες του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη.

20220517 165430

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων κλιματιστικών μονάδων για το 9o και 7ο Γυμνάσιο Βόλου»



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην Εργασίες Μαθητών

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ASTRO PI



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις

Ασύρματος σταθμός μέτρησης θερμοκρασίας-υγρασιας

Το project υλοποιήθηκε από τους καθηγητές πληροφορικής του Σχολείου με την υποστήριξη του Διευθυντή κ. Φασουράκη και παρουσιάστηκε στους μαθητές της Β’ Τάξης

Η δημιουργία του συσχετίστηκε με την ύλη της ρομποτικής και των αισθητήρων που διδάχθηκαν στο μάθημα της πληροφορικής. Viber 2022 05 24 12 30 25 825

Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν η γενικότερη λειτουργία τέτοιων συστημάτων που αναμένεται να έχουν ραγδαία εξέλιξη και εφαρμογή τα επόμενα χρόνια λόγω της εξάπλωσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων. (Internet of Things).

Δείτε εδώ την παρουσίαση της κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού.

QR code

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2021-22

Επισημαίνεται ότι στο μάθημα “Αρχαία Ελληνικά” την ίδια ημέρα συνεξετάζονται:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (διάρκεια εξέτασης 1,5 ώρα)

β) Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από Μετάφραση (διάρκεια εξέτασης 1,5 ώρα)



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην Διδακτικές Επισκέψεις

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τους μαθητές-τριες των τμημάτων Β1,Β2 και Β5 στον Ιερό Ναό  Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Βόλου .Η ξενάγηση  έγινε  από τον πατέρα Αμφιλόχιο  Μήλτου, Αρχιμανδρίτη και Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού , Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης  και Θεολογίας του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων, ο οποίος αρχικά με μεγάλη προθυμία  παρουσίασε την ιστορία του ναού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χτίστηκε, απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες τους.  Στη συνέχεια οι μαθητές -τριες είχαν η ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά την αρχιτεκτονική του ναού ,τα μέρη του, τους εικονογραφικούς κύκλους και ειδικότερα  να κατανοήσουν τη σημασία της εικονογραφίας ως τέχνη με πνευματικό χαρακτήρα που εκφράζει αλήθειες της πίστης μας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο εκκλησιαστικό μουσείο που φιλοξενείται στο γυναικωνίτη , με έκθεση εικόνων και άλλων πολύτιμων ενθυμημάτων που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες, η οποία προκάλεσε σε όλους ιδιαίτερη εντύπωση  και συγκίνηση .

Οι καθηγήτριες

Διαμαντή Νεκταρία ΠΕ01

Γώγου Αθανασία ΠΕ02

Κυριακοπούλου Μαρία ΠΕ82

 

1 1

 

IMG 20220513 111119

Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ”ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ”

Την Πέμπτη 12 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές-τριες της Β΄ τάξης, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πρόταση Ζωής» σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., ενημέρωση με θέμα  “Εξαρτησιογόνες ουσίες (αλκοόλ, τσιγάρο) – Αίτια ,Συνέπειες Εξαρτήσεων”με συντονίστριες τις κ. κ. Μπακατσέλου Μαίρη, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη της «Πρότασης Ζωής» και Πετροπούλου Γιούλη, Κοινωνιολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικό Στέλεχος. Η ενημέρωση ήταν διαδραστική και προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι συμμετείχαν ενεργητικά, εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις τους και προβληματισμούς . Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος προέκυψε από τους ίδιους τους μαθητές  κατόπιν ερωτηματολόγιου που τους μοιράστηκε.

IMG 20220512 102907

 

IMG 20220512 103331

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ : « ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 100ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922»

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου με 4 ομάδες παιδιών από το Α3 και το Β1 συμμετέχει στον μαθητικό διαγωνισμό: « ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 100ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922» που οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας  και σε συνεργασία με την το ArcGIS Online  που είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα/διαδικτυακό πρόγραμμα που επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών χαρτών και εφαρμογών που αξιοποιούν γεωχωρική πληροφορία.

Το λογισμικό παρέχεται με τη μορφή υπηρεσίας (SaaS–Software as a Service) και για τη χρήση του δεν απαιτείται εγκατάσταση κάποιου λογισμικού (software).

Για τα σχολεία παρέχονται δωρεάν ειδικές άδειες για τη χρήση του ArcGIS Online κατόπιν αίτησης. Με την ενεργοποίηση της άδειας, κάθε σχολείο αποκτά πρόσβαση σε δικό του «χώρο» στο υπολογιστικό νέφος (cloud) όπου αποθηκεύονται όλες οι εργασίες.

Kάθε σχολείο ,όπως και το δικό μας , συνδέεται με ένα δικό του url.

Με  τακτικές εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις μαθητές και καθηγητές εκπαιδεύτηκαν για το λογισμικό ΑrcGIS online μέσω της πλατφόρμας zoom και συγκεκριμένα για την εφαρμογή Storymaps που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του Διαγωνισμού.

 

Οι τέσσερις ομάδες  που συγκροτήθηκαν πήραν συνέντευξη από τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα με προσφυγική καταγωγή ,συγκεκριμένα τον  Γιάννη Κονταξή ,τον Μανώλη Παρασκευά ,την Άννα Πετσιάβα -Παπανικολάου και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα -Σταθαρά .Δημιουργήθηκε για τον καθένα μία ηλεκτρονική  αφήγηση για την ζωή των προγόνων τους ,τον ξεριζωμό από τις εστίες τους και την αρχή της νέας ζωής τους στην Ν.Ιωνία Βόλου .Οι εργασίες υπάρχουν σε συγκεκριμένο ιστόστοπο της ArcGIS Online με συγκεκριμένο url   που αποτελεί και αποθετήριο για όλες τις συμμετοχές σχολείων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε δημοσίευση ,εκδήλωση ή άλλη χρήση .

 

H επιβλέπουσα καθηγήτρια

Γώγου Αθανασία

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕΤΕΩΡΑ -ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ Τρίτη 17/05/2022

7ο Γυμνάσιο Βόλου

 

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ -ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίτη 17/05/2022

 

Ωράριο Πρόγραμμα εκδρομής
7:15 Συγκέντρωση στο σχολείο
7:30 Αναχώρηση από το σχολείο
9:00 Στάση σε σταθμό διερχομένων
10:15- 11:00 Επίσκεψη στη Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα
11:30-12:30 Επίσκεψη στο Μουσείο Μανιταριών/ Φυσικής Ιστορίας
13:00 Αναχώρηση για Τρίκαλα
13:30- 14:30 Άφιξη στα Τρίκαλα- Επίσκεψη στο Κουρσούμ Τζαμί
14:30-17:30 Φαγητό- Ελεύθερος χρόνος
17:30 Συγκέντρωση για αναχώρηση
18:00 Επιστροφή στο Βόλο
20:00-20.30 Άφιξη στο σχολείο