Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Παιδείας και Ισότητας και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, υλοποιεί το πρόγραμμα «Open Day Εθελοντισμού», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου). Σκοπός του είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις. Μέσω των δράσεων του προγράμματος, οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες για την προστασία τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων σε περιβάλλοντα σχολείου, κατοικίας και κοινότητας.
Σήμερα λοιπόν Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους κ. Καστώρη Ελένη, κ. Βαϊοπούλου Ευανθία και κ. Χαρταλάμη Μαρία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σχετικό πρόγραμμα στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε διαδραστική παρουσίαση από ειδικούς σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενημερώθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες, τις δράσεις και τις προκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Κατανόησαν τη σημασία και τον τρόπο της προστασίας και της δράσης σε έκτακτες καταστάσεις, όπως φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.
Κατόπιν συμμετείχαν σε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του μοναδικού στην Ελλάδα Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων όπου ενημερώθηκαν από τη Διευθύντρια του Κέντρου για την παρακολούθηση, εξέταση και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών.
Τέλος οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο και τον εξοπλισμό των Εθελοντικών Ομάδων της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία, που λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Στον αύλειο χώρο της Περιφέρειας ενημερώθηκαν για πρακτικές ΚΑΡΠΑ, χρήση σωστικών μέσων, αλλά και λήψη μέτρων αυτοπροστασίας στο σπίτι και το σχολείο. Ταυτόχρονα παρακολούθησαν πτήσεις ειδικών drone που χρησιμοποιούνται στο πεδίο από τα εξειδικευμένα στελέχη – χειριστές των Εθελοντικών Ομάδων.
Στις επιδείξεις αυτές συμμετείχαν στελέχη των εξής φορέων:
- Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών (Ε.ΟΔ.Υ.Α)
- Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας ( ΕΟΔ)
- Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας (ΕΠΟΜΕΑ)
- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός των Περιφερειακών τμημάτων Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου και Ελασσόνας
- Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας
- Ραδιολέσχη Καρδίτσας
- Αερολέσχη Καρδίτσας
- Αεραθλητική Ένωση Μαγνησίας
- Πρόσκοποι Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας













