7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Άρη Αλεξάνδρου & Μεθοδίου – Άγιος Γεώργιος

Καλωσήρθατε!

Σεπ 20242

7 ΓΥΜ

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του σχολείου βρίσκεται σ’ αυτόν τον ιστοχώρο, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των παλαιότερων δημοσιεύσεων μας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ιστοσελίδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προβολής της πόλης και της συνοικίας μας, καθώς και του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου, που επιτελείται στο σχολείο μας.  ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ!

Η ΑΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕ 05

 

από κάτω από: Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλωσήρθατε!    

Ευχές για Καλό Πάσχα

Απρ 202511

EASTER

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Απρ 202510

TGR TakingToTheStreets 3 0 2048x1367 1

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι ένα επίσημο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, αυτό το συγκλονιστικό μνημείο χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση των θυσιών που έκαναν αμέτρητοι ήρωες.  Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του τείχους που πλαισιώνει τη Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το σημείο του τείχους είναι σκαλισμένη η αναπαράσταση ενός νεκρού στρατιώτη και περιστοιχίζεται από αποσπάσματα από τον περίφημο Επιτάφιο του Περικλή.

eyz 2

Το μνημείο, ένα κενοτάφιο, αποκαλύφθηκε στις 25 Μαρτίου 1932, κατά την τελευταία διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η σκαλιστή τοιχογραφία είναι έργο του Κώστα Δημητριάδη και αναπαριστά ένα νεκρό Έλληνα στρατιώτη του 5ου αιώνα π.Χ. που έπεσε μαχόμενος στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

20200218 171241

Αριστερά και δεξιά του στρατιώτη είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των ιστορικών μαχών στις οποίες πήραν μέρος οι Έλληνες στρατιώτες, με τελευταία αυτή της Κύπρου το 1974.  Αυτή η συμβολική αναπαράσταση προκαλεί την αίσθηση τόσο της απώλειας όσο και της αιώνιας επαγρύπνησης.

 eyz

Το μνημείο φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο από δύο Εύζωνες, μέλη της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι φυλάνε σκοπιά με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές τους. 

Η αλλαγή της φρουράς

BOYLH4

Κάθε μία ώρα, οι Εύζωνες εκτελούν την περίφημη “αλλαγή της φρουράς” στο Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δυο νέοι Εύζωνες ξεκινούν με αυστηρό βηματισμό από τους στρατώνες τους που βρίσκονται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και έρχονται μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να πάρουν τη θέση των συναδέλφων τους.

BOYLH3BOYLH2BOYLH6BOYLH5

Οι εύζωνες που μέχρι εκείνη τη στιγμή στέκονταν ακίνητοι φρουρώντας το μνημείο, αρχίζουν έναν εντυπωσιακό βηματισμό με τέντωμα των άκρων τους που αποτελεί εξαιρετικό θέαμα. Τον ίδιο βηματισμό ακολουθούν και οι Εύζωνες που πρόκειται να τους αντικαταστήσουν. Όταν τελειώσει η παράσταση που διαρκεί περίπου 15 λεπτά, οι νέοι Εύζωνες βρίσκονται στη θέση τους ακίνητοι για να φρουρούν το μνημείο, ενώ οι κουρασμένοι συνάδελφοί τους επιστρέφουν με βηματισμό πίσω στο στρατώνα τους για ανάπαυση.

BOYLH

BOYLH8

Στο  χώρο είναι γραμμένα με κόκκινο χρώμα τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στο ατύχημα των Τεμπών.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Απρ 202510

NIARCHOS2NIARCHOS

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί έναν περιβαλλοντικά βιώσιμο, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αστικό τόπο. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων.

NIARCHOS11NIARCHOS10

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου,  έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

NIARCHOS15NIARCHOS5

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ολοκληρώθηκε το 2016 ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες.

NIARCHOS14NIARCHOS13NIARCHOS12NIARCHOS9NIARCHOS8NIARCHOS7NIARCHOS6

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό φιλοξενώντας τρεις πολιτιστικούς οργανισμούς, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, στις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

NIARCHOS4NIARCHOS3

Στο Μουσείο της Ακρόπολης

Απρ 202510

MOYSEIO8

Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του.

MOYSEIO10MOYSEIO9

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του το 2009. Έχει συνολική έκταση 25.000 τ.μ. και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 εκθέματα, σε ένα εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ. Για την ανέγερσή του επελέγη η νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, με άμεση θέα στο ναό του Παρθενώνα και με πρόβλεψη το φυσικό φως της Αθήνας να φωτίζει τα γλυπτά μέσα από τα τεράστια διαφανή τζάμια.

Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.

MOYSEIO2

Ο επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης.

Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

MOYSEIO12MOYSEIO11MOYSEIO18

Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης.

MOYSEIO4 MOYSEIO3

Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου. Η αίθουσα έχει τον προσανατολισμό του Παρθενώνα. Οι διαφανείς υαλοπίνακες επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το αρχιτεκτονικό μνημείο από το οποίο προέρχονται ενώ προσομοιάζουν τις αρχικές συνθήκες φωτισμού των γλυπτών.

MOYSEIO15

Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναπτύσσεται σε ύψος 1.50μ. ενσωματωμένη στον κεντρικού πυρήνα του κτηρίου. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων προς την Ακρόπολη και την προσφορά του πέπλου στο ξόανο της Θεάς.

MOYSEIO5

Οι μετόπες του ναού αναρτήθηκαν σε ύψος 2.65μ. μεταξύ των ανοξείδωτων χαλύβδινων κιόνων που στηρίζουν την οροφή της αίθουσας. Οι μετόπες απεικονίζουν τις μυθικές μάχες θεών και ανθρώπων: Κενταυρομαχία, Γιγαντομαχία, Αμαζονομαχία και τον Τρωικό Πόλεμο.

MOYSEIO6MOYSEIO16

Τα αετώματα του ναού τοποθετήθηκαν σε χαμηλές βάσεις από τσιμέντο ώστε να είναι ορατά και τα έως τότε αθέατα μέρη των γλυπτών. Το ανατολικό παρουσιάζει την γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, παρουσία των άλλων θεών και ηρώων. Το δυτικό αέτωμα παρουσιάζει την διαμάχη Ποσειδώνα και Αθηνάς για την Αττική.

Τα πρωτότυπα γλυπτά συνδυάζονται με εκμαγεία των γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού. Σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο, όπου τα γλυπτά είναι στραμμένα προς το κέντρο της αίθουσας Duveen, στο μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται στην θέση που θα είχαν στον Παρθενώνα.

MOYSEIO17

MOYSEIO

Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου.

MOYSEIO14

ΔΕΙΤΕ VIDEO:

VIDE0

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Μια βόλτα στη Ακρόπολη

Απρ 202510

AKROPOLH LOGO

Από όποιο σημείο της Αθήνας κι αν την κοιτάξεις, η Ακρόπολη θα σου «κλέψει» την προσοχή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα οικοδομήματα της αρχαιότητας. Ο Ιερός βράχος κατ’ αρχήν κατοικήθηκε τη Λίθινη εποχή από τους Πελασγούς, για να εξελιχθεί σε  μια μικρή πόλη – κράτος με περιμετρικό ισχυρό τείχος – οχυρό που προστάτευε την πόλη  στους Μυκηναϊκούς χρόνους. Το 1200 π.χ. ξεκίνησε η οικοδόμηση ιερών κτιρίων στο υψηλότερο σημείο του λόφου, στην κορυφή. Στην εποχή του Πεισίστρατου κατασκευάστηκαν τα πρώτα προπύλαια, που όμως καταστράφηκαν από την εισβολή των Περσών το 480 πχ μαζί με όλα τα άλλα ιερά κτίσματα.

AKROPOLH12AKROPOLH8

Στη χρυσή εποχή του Περικλέους, ο Φειδίας αναλαμβάνει να εποπτεύσει την ανοικοδόμηση των θαυμαστών για την αρχιτεκτονική τους κατεστραμμένων ιερών κτισμάτων. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο Παρθενώνας το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη (πιθανόν σε σχέδια του Φειδία). Τα Προπύλαια και το Ερεχθείο με τις Καρυάτιδες, σχεδιάστηκαν και κτίσθηκαν από τον Μνησικλή.

Ο ναός της Απτέρου Νίκης που κτίστηκε από τον Καλλικράτη. Την ίδια εποχή χτίζεται το θέατρο του Διονύσου, το Ωδείο του Περικλή και το ιερό του Ασκληπιού. Πολύ αργότερα κτίστηκε το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού.

AKROPOLH17AKROPOLH16

 Όλα αυτά τα μνημεία στην Ακρόπολη της Αθήνας διατηρήθηκαν επί 20 αιώνες, για 2000 ολόκληρα χρόνια. Διασώθηκαν από φωτιές, σεισμούς, εισβολές και εισβολείς, επιδρομές, πολέμους και κατακτητές. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να διασωθούν από ληστές και το βανδαλισμό, την ιεροσυλία του Έλγιν. Ο Έλγιν, τότε πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη είχε την ιδέα να αφαιρέσει τα γλυπτά από τα μνημεία τους και να τα μεταφέρει στη χώρα του.

elgin
Ως πρεσβευτής της Βρετανίας πήρε μια άδεια από το σουλτάνο να αφαιρέσει μερικά κομμάτια από την Ακρόπολη.  Ο Έλγιν απέσπασε το μεγαλύτερο τμήμα της γλυπτής διακόσμησης των μνημείων, απομάκρυνε ολόκληρους κίονες από τις βάσεις τους, απέσπασε εκατοντάδες αντικείμενα και όλα αυτά τα μετέφερε στην Αγγλία . Ο Έλγιν πούλησε το εμπόρευμά του στο Βρετανικό μουσείο για 35.000 λίρες. Τα γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται εκεί μέχρι και σήμερα!

Η Ελλάδα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους.

AKROPOLH11

Από το 1987 η Ακρόπολη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ένα μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

AKROPOLH5AKROPOLH4

Προπύλαια
Καθώς ανεβαίνεις στην Ακρόπολη, το πρώτο μνημείο που αντικρίζεις είναι τα Προπύλαια. Τα Προπύλαια αποτελούσαν τη λαμπρή μνημειακή είσοδο της Ακρόπολης. Κτίσθηκαν εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή (437- 432 π.Χ.)  χωρίς όμως να ολοκληρωθούν εξ’ αιτίας του Πελοποννησιακού πολέμου.

AKROPOLH9AKROPOLH3

Αποτελεί συνδυασμό Δωρικού με τον Ιωνικό ρυθμό, είναι στην όψη του ασύμμετρο και έχει μικρούς και μεγάλους Δωρικούς κίονες σε αρμονική συνύπαρξη. Τα Προπύλαια δεν ήταν ναός αλλά η είσοδος του μεγαλύτερου ιερού της πόλης. Τα Προπύλαια αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα με μεγαλοπρεπείς σκάλες (και πέντε πύλες, με κολόνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού) που οδηγούν στον Παρθενώνα και τα υπόλοιπα μνημεία.

Ο Ναός της Αθηνάς Απτέρου Νίκης

AKROPOLH13

Καθώς ανεβαίνεις στην Ακρόπολη στα δεξιά σου βλέπεις τον ναό της Αθηνάς Νίκης (426 – 421 π.Χ.) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Εδώ οι Αθηναίοι λάτρευαν την προστάτιδα και συμπαραστάτριά τους, στους πολέμους , θεά Αθηνά. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία οι Αθηναίοι είχαν κόψει τα φτερά από το άγαλμα για να μην τους φύγει ποτέ από την πόλη. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και όχι για την προσωποποίηση της Νίκης.

AKROPOLH14

Ο Παρθενώνας

Και επιτέλους αντικρίζεις να στέκεται υπερήφανα στην κορυφή του Ιερού Βράχου ο πιο ξακουστός ναός της αρχαιότητας. Ο μέγας ναός που δεσπόζει στην Ακρόπολη, ο Παρθενώνας, κτίσθηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και μέσα σε εννέα μόνον χρόνια. Είναι κατασκευασμένος ολόκληρος από πεντελικό μάρμαρο και είναι περίφημος για τις αναλογίες του, τις εκλεπτύνσεις του, την τελειότητά της κατασκευής και τον γλυπτό του διάκοσμο.

AKROPOLH7AKROPOLH6

Τον Παρθενώνα μπορείς να τον «δεις» με πολλούς τρόπους: Σαν ένα αρχιτεκτονικό θαύμα με κίονες που το πλάτος τους μεταβάλλεται ελαφρώς και προσφέρουν στο ναό στήριξη αλλά και μια ψευδαίσθηση οπτικής ευθείας, από όπου κι αν κοιτάξεις. Ως ένα βωμό, αφιέρωμα στη Θεά της Σοφίας και του Πολέμου και Προστάτιδα της Αθήνας. Και ως το μέρος που κάθε εισβολέας της Αθήνας θέλησε να κατακτήσει ή να καταστρέψει. Τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ανατινάχθηκε από μία βόμβα των Ενετών ενάντια στους Οθωμανούς, με αποτέλεσμα την σημερινή του εικόνα. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να στέκεται με αξιοπρέπεια και χάρη, εκπροσωπώντας με υπερηφάνεια την Αθήνα και τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.

Το Ερέχθειο

AKROPOLH2

Αφιερωμένο σε δύο θεούς, την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Χτισμένο την ίδια χρονολογία με τον ναό του Παρθενώνα, το Ερέχθειο, με τις χαρακτηριστικές Καρυάτιδες που στηρίζουν στο κεφάλι τους την οροφή της βεράντας του ναού, σχεδιάστηκε και κτίσθηκε από τον Μνησικλή.

AKROPOLH

Μια εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη: Ερέχθειο και Παρθενώνας

akr

Διήμερη Εκδρομή της Γ’ Τάξης στην Αθήνα

Απρ 202510

AKROPOLH10

Την Τετάρτη 9 Απριλίου και την Πέμπτη 1ο Απριλίου 2025 το σχολείο μας πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στην Αθήνα.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 61 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου. Τους συνόδευσαν η Δ/ντρια κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα και οι καθηγητές:  κ. Βαϊοπούλου Ευανθία, κ. Κουτάλου Χαρίκλεια και ο κ. Ζέρβας Κωνσταντίνος.

Η περιήγηση στα αξιοθέατα της Αθήνας ήταν ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι απέκτησαν μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες. Επισκεφθήκαμε  την Ακρόπολη και το υπέροχο μουσείο της, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,  τη Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα Νιάρχου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ



Λήψη αρχείου

 

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΣ

Διανυκτερεύσαμε στο Ξενοδοχείο Novus City Hotel Athens στο κέντρο της πόλης.

XENODOCHEIO3 XENODOCHEIO2 XENODOCHEIO XENODOCHEIO5 XENODOCHEIO4

 

Η ΤΑΒΕΡΝΑ  “ΣΤΟΥ ΚΟΡΡΕ”

TABERNA10

Περάσαμε τη βραδιά μας σε ένα όμορφο  μαγαζί στου Ψυρρή , στην ταβέρνα “ΣΤΟΥ ΚΟΡΡΕ”, με ζωντανή μουσική και νόστιμο φαγητό. Περάσαμε όμορφα, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με το πολύ ωραίο και νεανικό ρεπερτόριο της ορχήστρας.

TABERNA9 TABERNA8 TABERNA7 TABERNA6 TABERNA5 TABERNA4 TABERNA3 TABERNA2 TABERNA

 

2ο Βραβείο στον 14ο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Απρ 20259

Messenger creation 56E71A9D 7933 48FC A53D 85D31372630A

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας συγχαίρει τις μαθήτριες Λαδοπούλου Νεφέλη Αθανασία, Τζάτσου Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και Τσουρή Αρετή της Α΄ τάξης για το 2ο βραβείο στον 14ο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Ο.ΚΑ.ΝΑ Λάρισας, με θέμα «Ναι στην ομάδα, ναι στη φιλία, όχι στη βία, όχι στον αποκλεισμό». Συγχαίρουμε επίσης τη συνάδελφο των Εικαστικών κ. Χαλκιά Βασιλική για την καθοδήγηση των παιδιών.

IMG 3f1016121a4680ff521fa65f91f63822 V

IMG c0f588997786067307ce186eefca5a32 V

IMG d7ba6ba1af13017e675cc0f723b9aef2 V

IMG 0afa242e73ca300ada32e22dadf479c8 V

IMG 656d913163fa90096cdebe94eb6590b3 V

IMG 3066c430fc32805c2f6d02ace0f3c316 V

Βιωματική εργαστηριακή άσκηση

Απρ 20258

Messenger creation 1BC74F3F AB25 4277 8250 A683368749DD

Οι μαθητές του τμήματος Γ2 πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου εργαστηριακή άσκηση στον χώρο του σχολείου. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι απομονώσαμε dna από φυτικά κύτταρα μπανάνας. Οι μαθητές αφού παρακολούθησαν την καθηγήτριά τους επανέλαβαν το πείραμα συμμετέχοντας ενεργά. Οι εργαστηριακές ασκήσεις εντυπωσιάζουν τους μαθητές και τους φέρνουν πιο κοντά στον υπέροχο κόσμο των φυσικών επιστημών.

Messenger creation 0DC737D6 ECD6 4636 85C2 887E3F454B8B

Messenger creation 5E520195 8BA8 49E5 90C0 7698137E7160

Messenger creation 6D3532D0 14FB 404E 803A 6D18F0C31D5E

Messenger creation 7B0FE708 1E3A 4152 9611 D8B7AF04F326

Messenger creation 1396C061 567D 4E1E 9D0A 453011E4C665

Messenger creation 76852E4D 2C81 4BA6 9604 94FD6FA197D1

Messenger creation BED70834 1697 457D A6E3 D5514AC3217B

Messenger creation D003A2D8 8E04 4D2F ACAB 28B39F4705E1

Ημέρα αφιερωμένη στο μικρόκοσμο ήταν η σημερινή αφού τα τμήματα Α2 και Α3 παρατήρησαν στο μικροσκόπιο έτοιμα παρασκευάσματα που υπάρχουν στο εργαστήριό μας. Οι μαθητές αφού εξοικειώθηκαν με τη χρήση του μικροσκοπίου παρατήρησαν κύτταρα αίματος, ιστούς διαφόρων οργάνων αλλά και φυτικά κύτταρα από φύλλα που συνέλεξαν από την αυλή του σχολείου μας.

IMG 1c9199a2b8de184a36b7aa9c37dea14e V

IMG 5b3f6f9b628afd921a522a04771ff5a3 V

IMG 9f731af55368124d20f75f8761ea56c6 V

IMG 185a1017bb713271285054cc079bbb34 V

IMG ffb3994fe5f8d767da2cb2d3300679d4 V

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τράκα Χρυσή, ΠΕ04

4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Απρ 20254

AD

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

adespota 600 x 297

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πάνω από 1 εκατομμύριο αδέσποτα στην χώρα μας. Δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας!

  • Γιατί κάποιοι επιμένουν να αφήνουν το κατοικίδιο τους να γεννά και δεν το στειρώνουν.
  • Και κατόπιν πετούν τα νεογέννητα στα σκουπίδια.
  • Γιατί κάποιοι παρατούν με ευκολία το ζώο τους σαν να είναι σκουπίδι.
  • Και αυτοί οι κάποιοι είναι πολλοί.
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα!

Adespota zoa foto 1

Τι κάνουμε;
  • Πιέζουμε τον δήμο μας για την στείρωση και την περίθαλψη των αδέσποτων.
  • Αφήνουμε ξηρά τροφή και νερό έξω από την πόρτα μας.
  • Ενισχύουμε τη φιλοζωική της περιοχής μας με εθελοντική βοήθεια, φάρμακα και τροφές.
  • Στειρώνουμε το κατοικίδιο μας.
  • Και αν θέλουμε κατοικίδιο υιοθετούμε με υπευθυνότητα και σώζουμε ένα πλάσμα από τον δρόμο.
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ!

adespota

Με αφορμή την καθιέρωση της 4ης Απριλίου ως Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, το Υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε αυτήν την ημέρα ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ κάθε σχολικού έτους, η οποία είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας στα σχολεία.

Για δεύτερη λοιπόν χρονιά γίνονται σε όλα τα σχολεία διάφορες δραστηριότητες.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

AD7

1. ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ εκ περιτροπής, στα τμήματα της Α’ Τάξης του σχολείου από τη Δ/ντρια κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα και την φιλόλογο κ. Καστώρη Ελένη.

B1 1

Η Βιωματική Δράση περιλάμβανε τα εξής:

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

B3 1AD8

Έγινε προβολή διάφορων ολιγόλεπτων βίντεο, που έχουν δημιουργήσει Δήμοι της χώρας, και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε. Οι μαθητές διηγήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες και βιώματα με ζωάκια που φροντίζουν, είτε δικά τους, είτε αδέσποτα. Μας προκάλεσε εντύπωση η ενσυναίσθηση των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους σε σχέση με τα ζώα.

Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

binteo

ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΨΥΧΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

binteo2

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ

binteo3

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΩΝ

AD6 AD5 AD4 AD2 z z1

fanhsafisa1afisa2 1afisa3 1afisa4afisa5afisa6afisa7

Δημιούργησαν αφίσες με συνθήματα για την προστασία των αδέσποτων, τις οποίες αναρτήσαμε στην αίθουσά τους.

 

ΤΙ ΛΕΣ; ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΑ;

IS1

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν μικρές ιστορίες με θέμα: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ 1η: Είμαι ένα αδέσποτο σκυλί. Δεν θυμάμαι καν άμα είχα αφεντικό ή γεννήθηκα έτσι. Βλέπω πολλά σκυλιά που έχουν μια υγιή οικογένεια και θέλω και εγώ. Θέλω μια φορά να φάω καθαρό και πλούσιο γεύμα και να πιω καθαρό νερό και όχι με μικρόβια και βρομιές. Επίσης χρειάζομαι ένα καλό μπάνιο, ώστε να με βλέπουν οι άνθρωποι, να με χαϊδεύουν και να μη με αγνοούν και να βλέπω το φόβο στα μάτια τους. Τέλος, η τελευταία μου επιθυμία είναι όταν βγαίνω στους δρόμους να μη με διώχνουν όλοι και με κλωτσάνε διότι ψάχνω απλά φαγητό και όχι να βλάψω κάποιον!

IS2

ΙΣΤΟΡΙΑ 2η: Σήμερα είδα το πιο όμορφο όνειρο της ζωής μου. Ονειρεύτηκα ότι είχα τη δική μου οικογένεια, το σπίτι μου, το κρεβάτι μου και το δικό μου χώρο.  Επίσης, έτρωγα το “σωστό” φαγητό και όχι από το δρόμο. Μακάρι, αυτό να γινόταν και στην πραγματικότητα και θα ήμουν χαρούμενος με τις στιγμές της οικογένειας!

ΙΣΤΟΡΙΑ 3η: Εμένα με λένε Μαξ. Το όνειρό μου θα ήταν να έχω ένα αφεντικό, που θα μου δίνει φαγητό, νερό και να με φροντίζει. Γιατί χωρίς αφεντικό λυπάμαι και δεν μπορώ να ζήσω. Μακάρι, μια στιγμή να με υιοθετήσουν και να μη με παρατήσουν ποτέ ξανά. Δεν θέλω να ζω στους δρόμους και στα σκουπίδια!

IS5

ΙΣΤΟΡΙΑ 4η: Εγώ, σαν σκυλί, δε θα με ένοιαζε τι φύλο είμαι, ούτε τι όνομα έχω, αλλά μόνο αν έχω μια αγαπητή οικογένεια, που να νοιάζεται για μένα, να παίζουν μαζί μου, να με χαϊδεύουν κι εγώ θα τους προστατεύω για όλη τους τη ζωή. Εγώ, όπως πρέπει, θα κάνω ότι μπορώ για να είναι χαρούμενοι, θα κάνω ότι μου ζητήσουν, αρκεί να μη με πετάξουν έξω από το σπίτι. Ελπίζω να βρω αυτή την οικογένεια, που αναζητώ και να έχω μια καλύτερη ζωή!

IS6

ΙΣΤΟΡΙΑ 5η: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αδέσποτο σκυλί και τα όνειρά του ήταν να βρει μια οικογένεια. Αλλά δεν μπορούσε, διότι ήταν πολύ μακριά από την πόλη. Τα συναισθήματά του ήταν μοναξιά, λύπη, φόβος και κατάθλιψη, ώσπου μια μέρα ήταν ένας κυνηγός και το βρήκε, που μετά το πήρε σπίτι και πέρασαν μια υπέροχη ζωή!

 

2. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 

AD16

AD15

AD14

AD12

Μαθητές από διάφορα τμήματα, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας των εικαστικών κ. Χαλκιά Βασιλικής, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά δημιουργώντας αφίσες, εμπνευσμένες από τα αδέσποτα ζωάκια.

 

3. ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ

AD11

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς παρουσιάστηκε στο σχολείο μας ένα αδέσποτο γατάκι, το οποίο αγκαλιάσαμε με πολλή αγάπη και το υιοθετήσαμε. Κάθε μέρα ερχόταν στο σχολείο, το ταΐζαμε, το προσέχαμε, κυκλοφορούσε μέσα στο σχολείο, είχε κάνει στέκι του τη βιβλιοθήκη του σχολείου, και μάλιστα παρακολουθούσε και το μάθημα των γαλλικών που γινόταν εκεί. Του  δώσαμε και όνομα, τον ονομάσαμε “Σπίθα”, γιατί ήταν πολύ έξυπνος και χαδιάρης.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες το γατάκι εξαφανίστηκε και παρά τις προσπάθειες που κάναμε δεν καταφέραμε να το βρούμε. Αυτό το γεγονός μας στεναχώρησε πολύ, γιατί το είχαμε αγαπήσει. Ελπίζουμε μόνο να είναι καλά και να μην του έχει συμβεί κάτι κακό..

AD9 AD10

 

4. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

IMG 20250403 113247 IMG 20250403 122748

Μία ακόμη δράση  υλοποιήθηκε την Πέμπτη 3/4, καθώς τα τμήματα Α2 και Α3 συνοδευόμενα από την κ. Καστώρη Ελένη, την κ. Κουτάλου Χαρίκλεια, και τον κ. Γεράση Γεώργιο, επισκέφθηκαν το  Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

skylakia

 

Σπήλαιο και Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων

Απρ 20253

Macedonian Museums 91 Anthrvpologiko Petralona 409

Οι μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης, καθώς και η Περιβαλλοντική Ομάδα, που υλοποιεί φέτος  το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:”Η ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Πέμπτη 3 Απριλίου το Σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στα Πετράλωνα, ένα ημιορεινό χωριό του Νομού Χαλκιδικής.

IMG 79c86fc747875fd6c3b385a8a44a7468 V

petralona cave

Το Σπήλαιο Πετραλώνων ανακαλύφθηκε το 1959 και είναι καταστόλιστο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά έγινε γνωστό το 1960, όταν βρέθηκε το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου.

caption

grottes

Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1965 από τον ιδρυτή της Α.Ε.Ε., καθηγητή Άρη Ν. Πουλιανό, ο οποίος απέδειξε ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί αρχαϊκή μορφή τού σύγχρονου ανθρώπου.

DSC 6020

DSC 6106

Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 περίπου μέτρων ενώ η εσωτερική του θερμοκρασία παραμένει σταθερή γύρω στους 17 (+ 1) βαθμούς Κελσίου χειμώνα – καλοκαίρι. Δεξιά και αριστερά στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν προθήκες, οι οποίες περιέχουν πέτρινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και οστά, σιαγόνες και δόντια διαφόρων ζώων.

IMG 20250403 115507

IMG 0e35047775e33bc6ae2f3d00e693e17b V

IMG 2c94b8b6fdf2a07a4c8211b2d350e54b V

Ο κύριος όγκος όμως των ευρημάτων εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο που έχει ανεγερθεί δίπλα στο σπήλαιο. Εκεί μπορούμε να δούμε μία αναπαράσταση από τη ζωή των Αρχανθρώπων, αναπαραστάσεις ζώων και πλήθος άλλων ευρημάτων, τα οποία είναι περίπου 2000 και φιλοξενούνται σε 370 προθήκες, χωρισμένες σε δέκα ενότητες.

IMG 7b61d312feaf487e29f0d43705da506b V

IMG 9162b0013b2bc36786dc38c1add04177 V

IMG b0527e147a743897aa2c6c276427753c V

 

IMG d8d82d800b6e630301648715cedc2beb V

Το σχολείο μας επισκέφθηκε ξανά το  σπήλαιο των Πετραλώνων. Η περιβαλλοντική μας ομάδα το επισκέφθηκε τον Γενάρη του 2005 και είχαμε μάλιστα την τύχη και την τιμή να ξεναγηθούμε από τον ίδιο τον κ.  Άρη Πουλιανό.

PETRALONA2 smallpoulianos

Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν πολύ από την επίσκεψη και δήλωσαν ότι ήταν μια συναρπαστική εμπειρία.

Συνοδοί καθηγητές/τριες: Βαϊοπούλου Ευανθία, Θαβώρης Ιωάννης, Κοπαναράς Βασίλειος, Σταματοπούλου Αναστασία, Ταμπούκα Βασιλική.

« Παλιότερα άρθρα
Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Σαν σήμερα

15/4/1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός»
Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 .
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/421 π.Χ: Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης
H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
   - Σχετικές αναρτήσεις

European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων