Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά το παρατήρησε ένας Αμερικανός γιατρός, ο AnselKeys, τη δεκαετία του 1950, όταν μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων από επτά χώρες (Ελλάδα, νότια Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, Αλβανία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ισραήλ). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την “Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.”
Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
- Υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, χαμηλή κατανάλωση βουτύρου και γενικότερα κορεσμένων λιπαρών
- Υψηλή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά
- Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, πουλερικών και ψαριών
- Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο
- Το φαγητό θα πρέπει να είναι κυρίως φυτικής προέλευσης
- Το φαγητό να προετοιμάζεται στο σπίτι και να μην αγοράζεται έτοιμο
Τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την Μεσογειακή Διατροφή είναι πολλαπλά :
- Η χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη λόγω της χαμηλής πρόσληψης κορεσμένου λίπους.
- Μείωση εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους καταναλώνουν κρασί έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών.
- Ρύθμιση σωματικού βάρους
- Μείωση της ανάγκης για κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων και γενικότερα καλή ποιότητα ζωής
Γενικά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλές διαιτητικές συμβουλές. Είναι ολόκληρη φιλοσοφία, κουλτούρα και τρόπος ζωής , ο οποίος σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή ενθαρρύνει την τακτική σωματική δραστηριότητα καθώς και την μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
“Η μεσογειακή διατροφή είναι κληρονομιά του παρελθόντος και πηγή για το μέλλον”.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Α4: Δ.Μ. – Χ.Μ. – Α.Ν. – Μ.Ν. – Α.Ν.