επανα-λήψεις

Από το τότε στο τώρα

Μια ακόμα δράση μας για το Blog your Heritage, η τελευταία, στέφθηκε με επιτυχία. Ο τίτλος της ήταν “Επανα-λήψεις: Από το τότε στο τώρα”.

Ξεκινήσαμε το πρωί με συννεφιά και αρκετό κρύο για την εποχή, παρ’ όλα αυτά η καλή μας διάθεση δεν επηρεάστηκε. Το ραντεβού μας ήταν μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην οδό Αγίας Σοφίας και Ερμού, με τον φωτογράφο, ιστορικό της φωτογραφίας και επιμελητή εκθέσεων κο Στέργιο Καράβατο.

Ο κος Καράβατος μας μοίρασε παλιές φωτογραφίες με θέμα την περιοχή της οδού Ερμού, τους γύρω δρόμους και τα κτίρια. Σύμφωνα με το “παιχνίδι”, έπρεπε να βρούμε τα σημεία απ’ όπου έγιναν οι λήψεις του “τότε”, στις παλιές φωτογραφίες, και στη συνέχεια να φωτογραφίσουμε από τα ίδια σημεία το “τώρα”.

Αφού πήραμε σαφείς οδηγίες για σωστή φωτογράφιση και για ζητήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζαμε, χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, με διαφορετικά θέματα, και η κάθε ομάδα ξεκίνησε το ψάξιμο. Άλλα θέματα φαίνονταν εύκολα, άλλα δυσκολότερα.

Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε το ίδιο κάδρο με την παλιά φωτογραφία αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες. Πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, πολλές πινακίδες εμπόδιζαν τη σωστή γωνία λήψης. Χρειάστηκε να κάνουμε ακόμα και τον τροχονόμο, έτσι ώστε να σταθούμε στη μέση του δρόμου για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολευτήκαμε να αναγνωρίσουμε την τοποθεσία της περιοχής ή του κτιρίου που έπρεπε να φωτογραφίσουμε.

Πολλές λήψεις, κάποιες ατυχίες που είχαμε μας έκαναν να γελάσουμε! Όμως η προσπάθειά μας ανταμείφθηκε με ικανοποίηση και χαρά γιατί τελικά καταφέραμε να έχουμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, πράγμα που επιβεβαιώσαμε όταν δυο ώρες αργότερα συναντηθήκαμε όλοι μαζί σ’ ένα γραφικό καφέ της περιοχής, προβάλλαμε τις φωτογραφίες μας και μιλήσαμε για την ιστορία της περιοχής, που πια μάθαμε σπιθαμή προς σπιθαμή!

Στο παρακάτω αρχείο μπορεί κανείς να δει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής γύρω από την οδό Ερμού:



Λήψη αρχείου

 

Πεχλιβανίδου Χρύσα

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση