θεσσαλονικιές

Φαγητό και γλυκό στην πόλη

Αναμφισβήτητα, οι γευσιγνώστριες της παρέας και γνωστές καλοφαγούδες είναι η Γεωργία, η Μαρία, η Θεοδώρα και η Μανώλια. Μετά από επιτόπια έρευνα, όπως μας διαβεβαίωσαν και ψάξιμο στο διαδίκτυο έχουνε και λένε τα παρακάτω.

Η Θεσσαλονίκη, γνωστή για τα αξιοθέατα, την ιστορία, τη νυχτερινή ζωή της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προορισμών ενός ταξιδιώτη που ενδιαφέρεται για το καλό φαγητό. Ανήκει στους 100 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς σύμφωνα με τη λίστα της βρετανικής Caterwings, για το καλύτερο φαγητό ανά τον κόσμο για το 2017.

Γι αυτό και εμείς, έχουμε σκοπό να σας παρουσιάσουμε την πόλη μας μέσα από μια περιπλάνηση στην κουζίνα της, προκειμένου να ανακαλέσουμε παραδοσιακές γεύσεις στη μνήμη του ουρανίσκου μας αλλά και να ανακαλύψουμε νέες!

Η περιήγηση μας θα ξεκινήσει με τις πιο γευστικές αλλά και προσιτές προτάσεις εστιατορίων, για κάθε προτίμηση ή λιγούρα της στιγμής. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε ζαχαροπλαστεία που θα σβήσουν κάθε είδους υπογλυκαιμία, ακόμη και στους μεγαλύτερους λάτρεις της ζάχαρης και της σοκολάτας.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, Θ. Σοφούλη 99, Καλαμαριά

Ξεκινώντας από τα ανατολικά της πόλης, το εστιατόριο Βυζαντινό προσφέρει εκλεκτή πολίτικη κουζίνα. Όλα τα πιάτα βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές. Η πολίτισσα Λένα διδάχθηκε την παράδοση στο καλό φαγητό και τη μεταδίδει μέσα από εκλεκτές γεύσεις και αρώματα. Δοκιμάστε γεμιστά σουτζουκάκια, παστουρμαδοπιτάκια, μοσχαροκεφαλή, γιαουρτλού kebab, κιουνεφέ και τις πολίτικες σπεσιαλιτέ ημέρας. Ο χώρος είναι άνετος, περιποιημένος, με λεπτομέρειες που θυμίζουν την Πόλη και αποπνέουν παραδοσιακό, σπιτικό αέρα. Απολαύστε ένα γαστρονομικό ταξίδι εξερεύνησης σε γεύσεις, χρώματα και αρώματα της Πόλης.

 

ΚΗΠΟΣ, Πλατεία Χορτιάτη

Η παραδοσιακή ταβέρνα «Κήπος» στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλή επιλογή, αν ψάχνετε για ελληνική κουζίνα στην περιοχή. Βρίσκεται σε μία καταπράσινη τοποθεσία, που παραπέμπει στον Κήπο της Εδέμ για τους καλοφαγάδες, τόσο για τα εδέσματα της κουζίνας, όσο και για την ομορφιά του χώρου. Είτε απολαύσετε το γεύμα σας χαλαρά στον δροσερό κήπο, είτε στον ζεστό εσωτερικό χώρο με το τζάκι, η ταβέρνα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τα κρεατικά και το κυνήγι. Το μενού διαθέτει φρέσκα και ντόπια κρέατα, μαγειρεμένα ή ψητά. Από το 1918 που δημιουργήθηκε στην καρδιά του ορεινού Χορτιάτη, ο «Κήπος», έχει ιστορία στον χώρο της εστίασης, την οποία και διατηρεί με ποιοτικό φαγητό, αποτελώντας γευστικό προορισμό των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο. Τρεις γενιές έχουν περάσει από την ταβέρνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από τη ζεστασιά των ανθρώπων της, το μεράκι τους και την αγάπη για το καλό φαγητό.

 

ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά

Ένας από τους καλύτερους λόγους για να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη είναι για να γνωρίσετε τον «Χαμόδρακα». Μπροστά στις βάρκες του Θερμαϊκού, βλέποντας το φάρο του Καρά-Μπουρνού, θα απολαύσετε τις θαλασσινές γεύσεις του. Η ιστορική ψαροταβέρνα λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέροντας καλό ψάρι σε ντόπιους και περαστικούς. Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, χαρακτήρισε το εστιατόριο διατηρητέο, αναγνωρίζοντας την ιδαίτερη προσφορά του ως χώρο αναψυχής και στοιχείο ιστορίας της πόλης.

 

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ, Ολύμπου 78

Μάστορες στον πατσά από το 1952. Σιγομαγειρεμένος, χωρίς έντονη μυρωδιά και με πολλές επιλογές σερβιρίσματος, ο πατσάς του Τσαρούχα είναι ίσως ο καλύτερος της πόλης. Παραμένει σταθερά στη γνωστή θέση του, στην Ολύμπου, λίγο πριν την Αρχαία Αγορά, όπως περπατάει κανείς από Βενιζέλου.

Το εστιατόριο κρατάει το «λαϊκό» του χαρακτήρα. Ιστορικό, κεντρικό, μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση που έγινε στο χώρο, αποδεικνύει ότι παρά τα 67 του χρόνια δεν υπάρχει ξενύχτης, ντόπιος ή τουρίστας, λάτρης του πατσά, που να μην έχει καθίσει στα τραπέζια του.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ

 

ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ, Τσιμισκή με Πλ. Αριστοτέλους

Το 1948 ο Σταύρος Τερκενλής ανοίγει τη δική του επιχείρηση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Πρόκειται για το πρώτο ζαχαροπλαστείο “Τερκενλής”, την ναυαρχίδα της επιχείρησης μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πρόκειται για την παλαιότερη σε συνεχή λειτουργία επιχείρηση ολόκληρης της Τσιμισκή, το εμπορικό τοπίο της οποίας έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια. Πολύ πριν αποκτήσει την μεγάλη του φήμη λόγω των γεμιστών σοκολατένιων τσουρεκιών, ο Τερκενλής έγινε γνωστός για την ξακουστή του τυρόπιτα σφολιάτα, από τις νοστιμότερες της πόλης σύμφωνα με τους παλιούς. Με δέκα καταστήματα εξαπλωμένα σε όλη την πόλη αποτελεί τη Νο1 επιλογή ζαχαροπλαστείου στην Θεσσαλονίκη.

 

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ, Π. Μελά 37

Ξεκινώντας από το 1946 στην πόλη της Ξάνθη ο Στέλιος Χατζηφωτίου, προσφυγόπουλο από την Μικρά Ασία, ξεκινά να πειραματίζεται με παραδοσιακές συνταγές. Η αδιάκοπη διάθεση και η περιέργειά του δημιούργησαν τις λιχουδιές που έκαναν το όνομα Χατζηφωτίου τόσο μεγάλο σε όλη την πόλη. Κυρίως φημισμένος για τα σιροπιαστά και τα τυλιχτά σοκολατοειδή του, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών εδώ και 60 χρόνια περίπου. Ξεκινώντας την παράδοση με σιροπιαστά από φρέσκο βούτυρο και ακολουθώντας την πολίτικη συνταγή εγγυάται απόλαυση σε κάθε περίπτωση.

 

ΕΛΕΝΙΔΗΣ, Κομνηνών 69, Πανόραμα και Δημ. Γούναρη 13, Κέντρο

Ήταν το 1965 όταν ο Γιάννης Ελενίδης, μετά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκίσματα από φύλλο κρούστας με κρέμα δικής του έμπνευσης. Με χειροποίητο φύλλο, διαλεχτά υλικά και μπόλικο μεράκι δημιούργησε το τρίγωνο, που έπειτα αγαπήθηκε από ολόκληρη την Ελλάδα αρχικά γνωστό ως τρίγωνο Ελενίδη και έπειτα ως τρίγωνο Πανοράματος λόγω της περιοχής από όπου ξεκίνησε. Αυτά τα τρίγωνα, θα τα βρείτε ακόμη και σήμερα στα καταστήματα όπου συνεχίζεται η οικογενειακή παράδοση. Τα τρίγωνα όπως και όλα τα προϊόντα Ελενίδης είναι χειροποίητα.

 

ΑΓΑΠΗΤΟΣ, Π. Μελά 6

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης ίδρυσε το πρώτο ζαχαροπλαστείο του στην οδό Τσιμισκή το 1944. Τα γλυκά του έγιναν διάσημα, μικροί και μεγάλοι, Θεσσαλονικείς και μη, απολάμβαναν καθημερινά τα ονομαστά ροδίνια, τις πάστες, τα παστάκια και τις τούρτες. Γενιές Θεσσαλονικέων θεωρούσαν τα γλυκά του σύμβολο κύρους και ανώτερης κοινωνικής θέσης. Ο Αγαπητός Βαλογιώργης όταν άνοιξε το μαγαζί, για πάγκο χρησιμοποιούσε μια παλιά ντουλάπα ενώ έβαλε τραπεζοκαθίσματα μπροστά στο πεζοδρόμιο για να κάνει το μαγαζί του στέκι των Θεσσαλονικέων. Υπάλληλοι του ήταν η γυναίκα του και η πεθερά του, που φτιάχναν τα γλυκά στο σπίτι και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του που τα μετέφεραν στα χέρια για να ψηθούν. Το πρώτο «επίσημο» δημιούργημα του ήταν τα θρυλικά ροδίνια. Αμυγδαλόπαστα που γέμισε με κρέμα σαντιγί, που γρήγορα έγιναν περιζήτητα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Το μαγαζί της Τσιμισκή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες και θα γίνει στέκι γνωστών προσωπικοτήτων. Όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής θα περάσουν από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός», συνήθεια απαράβατη σε κάθε επίσκεψη τους στην πόλη μας.

 

(Οι φωτογραφίες είναι από τους ιστότοπους των καταστημάτων, εκτός από την τελευταία που είναι από το protothema.gr)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ Ή ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση