Παίζω με την ανακύκλωση…

Οι μικροί μαθητές/τριες αποφασίζουν να δώσουν στα σκουπιδάκια μία δεύτερη ζωή. Έχουν μια ιδέα για το αποκριάτικο πάρτυ τουε! Χρησιμοποιούν τα ρολά χαρτιού για να φτιάξουν μουσικά όργανα.

zografizo 1    gemizo me ryzi

Ζωγραφίζουν, κόβουν και στολίζουν αποκριάτικες μαράκες.Τις γεμίζουν με σπόρους ρυζιού για να έχουν ήχο.

apokriatikes marakes

 

Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Δεν πετάμε τα χαρτιά που περισσεύουν. Τα παιδιά σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα πολύχρωμα αποκόμματα , από προηγούμενες χειροτεχνίες και να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς χαρταετούς. Χωρίζονται σε ομάδες και δουλεύουν συνεργατικά.

me th dikh mas fantasia ftiachnoyme enan chartaeto  o kathenas etoimazei to kommati toy echo mia idea 1  chartaetoi apo perisseymata 1 1

Κάθε μέλος της ομάδας διαλέγει υλικά, χρώματα και σχήματα και ετοιμάζει το δικό του κομμάτι.

dialegoyme ylika      enonoyme ta kommatia

Μετά όλα τα μέλη της ομάδας ενώνουν τα κομμάτια και με τη φαντασία τους φτιάχνουν τους καλύτερους χαρταετούς που τώρα στολίζουν την τάξη μας. Πραγματικά είναι οι πιο πρωτότυποι χαρταετοί που είδαμε ποτέ!!

IMG 1391

IMG 1394

IMG 1392

 

 

 

Εργαστήριο ανακύκλωσης

Με αφορμή το παραμύθι του Αρλεκίνου, της Ζωρζ Σαρή, μιλήσαμε στην τάξη μας για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών .

Στο βιβλίο, η μητέρα του Αρλεκίνου επαναχρησιμοποίησε παλιά υφάσματα και κουρελάκια για να φτιάξει μία ξεχωριστή, αποκριάτικη στολή, με πολλή φαντασία.

Έτσι τα παιδιά σκέφτηκαν να ψάξουν να βρουν στην τάξη, ρετάλια χαρτιού, τα οποία είχαμε αποθηκεύσει από παλαιότερες κατασκευές.

koboyme      koboyme mikra chartakia

Κόψαμε και κολλήσαμε τους ρόμβους για να φτιάξουμε το πολύχρωμο καπέλο του Αρλεκίνου και να ντυθούμε για τις απόκριες.

kollame chartakia anti gia koyrelakia  apo to charti poy perisepse ftiachnoyme to kapeloetoima

Το Κάτι Άλλο

     Στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσεων Ενεργού Πολίτη, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπ/γείου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δράση για “Λιγότερες Ανισότητες”, με τίτλοΕΠΙΛΥΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ”.
     
     Το βιβλίο «Το Κάτι Άλλο»  των Κάθριν Κέιβ και Κρις Ρίντελ  αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη μοναξιά (Τμήμα 2)
IMG 0095
  • Ο κεντρικός χαρακτήρας, που ονομάζεται «Το Κάτι Άλλο», ζει απομονωμένος, όχι από δική του επιλογή, αλλά επειδή διαφέρει από τους άλλους. Ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να ενταχθεί στην ομάδα, κάνοντας ό,τι και οι άλλοι, πάντα εισπράττει την απόρριψη με τη φράση: «Δεν είσαι σαν εμάς».

IMG 0094

  • Η ζωή του αλλάζει όταν τον επισκέπτεται ένα άλλο πλάσμα, το «Κατιτί» , που ζητά τη φιλία του. Αρχικά, ο ήρωας το απορρίπτει επειδή το θεωρεί «διαφορετικό», επαναλαμβάνοντας άθελά του τη συμπεριφορά που τον πλήγωσε.

IMG 0097 IMG 0096

  • Μετά την απόρριψη που βίωσε από τους άλλους, το «Κάτι Άλλο» συνειδητοποιεί ότι υπάρχει χώρος για κάποιον που είναι επίσης διαφορετικός.
  •  Η πολυθρόνα συμβολίζει τη φιλία και την ένταξη. Ενώ οι άλλοι του έλεγαν «δεν ανήκεις εδώ», το «Κάτι Άλλο» επιλέγει να μοιραστεί τον χώρο του.
  • Έτσι τα παιδιά ζωγράφισαν τα διαφορετικά πλάσματα που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια πολυθρόνα!

Το μαγικό γάντι

      Στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσεων Ενεργού Πολίτη, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπ/γείου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δράση για “Λιγότερες Ανισότητες”, με τίτλο ΕΠΙΛΥΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ”.

                                                                     ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΓΑΝΤΙ

   Το “Γάντι” είναι ένα μαγικό ουκρανικό παραμύθι! Ένα παραμύθι που μας μιλά για την ανάγκη της ομαλής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης!

    Και τα επτά ζώα του παραμυθιού μπορούν να μπουν μέσα στο γάντι. Κανένα δεν εγκαταλείπεται στο κρύο. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο ζώο. Όλα τα ζώα είναι ευπρόσδεκτα. Όλα τα ζώα αν και διαφορετικά, ζητούν προστασία και μιλούν ευγενικά.

antistoichisame eikpones kai lexeis

Ανταποκρίνονται με κατανόηση και αλληλεγγύη,  κανένα δεν χρησιμοποιεί βία, όλοι ζητούν αγάπη και φροντίδα. Δεν φοβούνται να βάλουν στην παρέα τους το επόμενο ζώο που είναι πάντα μεγαλύτερο!

1642445285961

Φανταστήκαμε ότι η τάξη μας είναι ένα μεγάλο γάντι που μας χωράει όλους και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε και να αποδεχτούμε τις ιδιαιτερότητες ο ένας του άλλου. Παίξαμε με ένα ύφασμα που το μεταμορφώσαμε σε γάντι για να χωρέσουν όλοι, όσοι ζητούν προστασία…(Τμήμα 1)

kryono mporo na mpo s ayto to ganti chorame oloi

Κατασκευάσαμε ένα χάρτινο γάντι με τους ήρωες του παραμυθιού για μελλοντική αναδιήγηση. Διαβάσαμε τα ονόματα των ζώων, τα βάλαμε σε σειρά και τα μετρήσαμε. Στο τέλος της ιστορίας, το γάντι χοροπηδάει και βγαίνουν έξω όλοι!!

raboyme to ganti 2 poios mpainei protos oloi chorane eimaste etoimoi na poyme to paramythi to ganti chorophdaei kai bgainoyn oloi