Στα πλαίσια του δεύτερου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο “Την Ελλάδα τριγυρίζω, τα μνημεία της γνωρίζω”, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας είχαν την ευκαιρία να “ταξιδέψουν” με τη βοήθεια της τεχνολογίας και να γνωρίσουν κάποια από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας.
Το έναυσμα μας έδωσε η διαδικτιακή επίσκεψη στο νηπιαγωγείο της ξεναγού Βικτωρίας, η οποία μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμα του ξεναγού και τους εξήγησε τι είναι και τι σημαινει η λέξη μνημείο. Στη συνέχεια προέτρεψε τα παιδιά να γίνουν κι αυτά ξεναγοί και να ξεκινήσει η περιήγηση στην υπεροχη Ελλάδα μας! Τα παιδιά πήραν το ειδικό καρτελάκι του ξεναγού, έγραψαν επάνω το όνομά τους και το ταξίδι ξεκίνησε!!!



Πρώτη στάση δε θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο μνημείο παρά μόνο η Ακρόπολη! Ξεκινήσαμε με μία εικονική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Γνωρίσαμε τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορέσαμε να έχουμε εικόνα για το πως ήταν αυτά τα μνημεία προτού τα αλλοιώσει ο χρόνος. Είδαμε πως ήταν η έγχρωμη μετώπη του Παρθενώνα καθώς και το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που έστεκε στο εσωτερικό του.



Γνωρίσαμε τισ Καρυάτιδες και είπαμε λίγα λόγια για τα αρχαία και για την “αδελφή” τους που πάρθηκαν και βρίσκονται σε μουσεία της Αγγλίας.


Με αφορμή τις όμορφες νέες που στέκουν χιλιάδες χρόνια και στολίζουν το Ερέχθειο μάθαμε το Κ, κ της Καρυάτιδας


καθώς και τον αριθμό 6, αφού τόσες είναι κι αυτές.

Παίξαμε παιχνίδια συνθέτοντας τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο



και παίξαμε παιχνίδι σειριοθέτισης με βάση το μέγεθος των Καρυάτιδων



Γίναμε αρχιτέκτονες σχεδιάζοντας τη μετώπη του Παρθενώνα με επαναλαμβανόμενα μοτίβα

και τέλος στο ολοήμερο γίναμε μηχανικοί φτιάχνοντάς την σε τρισδιάστατη μορφή.

Επόμενη στάση του ταξιδιού μας ήταν το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ξεκινήσαμε βλέποντας φωτογραφίες, παρατηρώντας πως ήταν κατασκευασμένα τα αρχαία θέατρα και τα συγκρίναμε με τα σημερινά.

Μιλήσαμε για τα μέρη του θεάτρου την ορχήστρα, το κοίλον, τις κερκίδες, τη σκηνή, γράψαμε τις λέξεις αυτές σε χαρτάκια, φτιάξαμε ένα θεάτρο και τοποθετήσαμε τις κάρτες στο αντίστοιχο σημείο.



Είδαμε εικόνες από αρχαίες θεατρικές παραστάσεις παρατηρήσαμε και κουβεντιάσαμε τι φορούσαν οι ηθοποιοί και για πιο λόγο. Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι μάσκες που φορούσαν…


κι ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε τις δικές μας.

Φτιάξαμε επίσης κούκλες – ηθοποιούς κι ένα μικρό κουκλοθέατρο για να ανεβάζουμε αυτοσχέδιες παραστάσεις.


Τέλος μάθαμε το γράμμα Θ,θ του θεάτρου και να γράφουμε τη λέξη “θέατρο¨!


Στη συνέχεια του ταξιδιού μας μεταφερθήκαμε σε έναν άλλο σπουδαίο τόπο, στην κοιλάδα των θεών – την Αρχαία Ολύμπια – το παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και Ειρήνης. Ξεκινήσαμε βλέποντας φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο. Είδαμε το Ναό του Δία, την Άλτις – το ιερό Άλσος, το Στάδιο όπου τελούνταν οι αγώνες κ.α. Κάναμε εικονική περιήγηση στο εσωτερικό του αρχαιολογικού μουσείου και είδαμε τα εκθέματα. Ως ο τόπος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν φυσικό να γίνει ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς. Είδαμε βίντεο, μάθαμε για τη σπουδαιότητα τους τότε και τώρα καθώς και το πόσο σημαντικό ήταν και είναι για έναν αθλητή να γίνει Ολύμπιονίκης και να λάβει τον κότινο, το στεφάνι από κλαδί ελιάς!!!




Μιλήσαμε για τα ολυμπιακά αθλήματα στα οποία αγωνίζονταν οι αθλητές στην αρχαιότητα και ποιά από αυτά υπάρχουν και σήμερα. Συλλέξαμε εικόνες και συγκρίναμε τους αθλητές του τότε με τους σημερινούς και γενικά μιλήσαμε για το τι παρέμεινε ίδιο και τι άλλαξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την πάροδο των χρόνων.


;
Μάθαμε για την Ολυμπιακή Φλόγα, για το τελετουργικό της Αφής που έχει καθιέρωθεί και δε χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα πείραμα…! ‘Οπως οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν επίκληση στο θεό του ήλιου Απόλλωνα για να βοηθήσει ώστε να ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα, έτσι κι εμείς προσπαθήσαμε να ανάψουμε μία φλόγα με τη βοήθεια του ήλιου!!!
Και τα καταφέραμε!!!!

Στη συνέχεια τη φτιάξαμε και σε κολάζ

Αναπαραστήσαμε τους δικούς μας Ολυμπιακούς αγώνες στην αυλή του σχολείου

κι επειδή ήμασταν όλοι νικητές, στο ολοήμερο φτιάξαμε χρυσά μετάλλια από πηλό!

Μιλώντας για τη σημασία των Ολύμπιακών Αγώνων παρατηρήσαμε ότι πάνω σε διάφορα σκέυη απεικονίζονταν σκηνές από τα αθλήματα. Αποφασίσαμε έτσι να φτιάξουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο και ιδού το αποτέλεσμα!








Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε τους κύκλους των Ολύμπιακών Αγώνων και το τι συμβολίζουν. Έτσι στο ολοήμερο τους έκαναν ομαδικό κολάζ και με αφορμή αυτούς έπαιξαν ψυχοκινητικά παιχνίδια!!!

Το ταξίδι συνεχίστηκε βόρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Θεσσαλονίκη! Εκεί κάνοντας μια βόλτα στην παραλία… αντικρίσαμε το Λευκό Πύργο

Τόσο πολύ μας άρεσε που αποφασίσαμε να γίνουμε μηχανικοί για άλλη μια φορά και να φτιάξουμε έναν Λευκό Πύργο στο σχολείο!
Μετρήσαμε, ζωγραφίσαμε, κόψαμε κολλήσαμε ….


και ιδού το αποτέλεσμα


Κι αφού ήμασταν στη Μακεδονία βρεθήκαμε και στη Βεργίνα, την περιοχή όπου βρίσκεται το σημείο ταφής των Μακεδόνων Βασιλέων. Είδαμε τον τάφο του Βασιλιά Φιλλίπου, πατέρα του Αλεξάνδρου του Μέγα Στρατηλάτη! Είδαμε διάφορα ευρήματα μεταξύ των οποίων η Χρυσή Λάρνακα με τα οστά του Φιλλίπου και τον Ήλιο της Βεργίνας χαραγμένο πάνω της.

Μετρήσαμε τισ ακτίνες του ήλιου και στη συνέχεια τον συνθέσαμε στην τάξη σαν παζλ.

Τέλος μάθαμε και το Β.β της Βεργίνας κλείνοντας την περιήγησή μας στη βόρεια Ελλάδα.

Ο τελευταίος μας σταθμός ήταν αρκετα χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη άκρη της Ελλάδος, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, την Κνωσσό! Ξεκινήσαμε με μία περιήγηση στο εσωτερικό του Ανακτόρου και παρατηρήσαμε τις ξακουστές τοιχογραφίες με τα ταυροκαθάρψια, τα δελφίνια, τους γρύπες στην αίθουσα του θρόνου, τον πριγκιπα με τα κρίνα κ.α.


Εμπνευστήκα,ε από αυτές και κάναμε την τοιχογραφία με τα δελφίνια με τη μέθοδο του ψηφιδωτού


Οι τοιχογραφίες αποτέλεσαν επίσης έναυσμα για διάφορα παιχνίδια βασισμένα σε αυτές όπως πάζλ και παιχνίδια σειριοθέτησης

Μάθαμε πληροφορίες για το Μινωικό Πολιτισμό, για τον τρόπο ζωής των Μινωιτών και για τις θεότητες που λάτρευαν. Φυσικά αναφερθήκαμε στους ταύρους και στην ιδιαίτερη σημασία που είχε το ζώο για τους Μινωίτες καθώς και στο διπλό πέλεκι, το σύμβολο του Μινωικού πολιτισμού.

Με αφορμή το διπλό πέλεκι δουλέψαμε και την έννοια τησ συμμετρίας.

Στο ολοήμερο τα παιδιά έφτιαξαν σε ομαδικό κολάζ την κρήτη και το Ανάκτορο με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κολώνες.


Στο ολοήμερο επίσης τα παιδιά μίλησαν για το μύθο του πρώτου ρομπότ, του Τάλου που κατασκευάστηκε στη Μινωική Κρήτη και προστάτευε το νησί από τους εχθρούς και ζωγράφισαν τις τριήρεις που βύθιζε για να προστατέψει τους Μινωίτες!

Για το τέλος αφήσαμε τον ξακουστό Μινόταυρο, το μυθικό τέρας που κρυβόταν στον λαβύρινθο που είχε κατασκευάσει ο Δαίδαλος και κατασπάραζε όποιον βρίσκονταν μπροστά του! Διαβάσαμε το μύθο του Θησέα που κατάφερε να νικήσει το Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης και του μίτου της και στη συνέχεια μεταμορφωθήκαμε στους ήρωες και κάναμε αναπαράσταση του μύθου.
Ο μινώταυρος…

Ο γιός του Μίνωα που κερδίζει στους αγώνες της Αθήνας και οι εξοργισμένοι Αθηναίοι αποφασίζουν να τον σκοτώσουν…



Ο Μίνωας διατάζει τη θυσία στο Μινώταυρο, 7 νέων αγοριών και κοριτσιών κάθε χρόνο για το χαμό του γιού του

Οι νέες και οι νέοι ρίχνονται στο λαβύρινθο και θυσιάζονται

Ο Θησέας αποφασίζει να δώσει τέλος σε αυτό και πάει να πολεμίσει το Μινώταυρο

Στην Κνωσό συναντάει την Αριάδνη που θαμπώνεται από την ομορφιά και τον ηρωισμό του και τον βοηθάει να νικήσει τον Μινώταυρο δίνοντάς του το μίτο και εξηγώντας του τι πρέπει να κάνει



Ο Θησέας πολεμάει και βγαίνει νικητής

Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο το καθένα την ιστορία του Θησέα

Η περιήγησή μας κάπου εδώ τελειώνει έχοντας αποκτήσει καινούργιες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες! Μικρόι και μεγάλοι απολαύσαμε το ταξίδι!!!!
